Brummer har revansch i sikte

Den långa tjurmarknaden fick glansen att falna hos Brummer & Partners. Men ett nytt marknadsklimat får hedgefondbolaget att vädra morgonluft.

När Patrik Brummer 1995 lämnade Alfred Berg och startade hedgefondbolaget Brummer & Partners blev det starten på en av Finanssveriges största framgångssagor. Under Patrik Brummers devis att ”anställa människor smartare än han själv” byggdes ett hedgefondhus upp. Stora förmögenheter skapades hos placerarna i allmänhet och delägarna i synnerhet. Miljarder ramlade in på kontona hos finanslegendarer som Svante Elfving, Per Josefsson, Kent Janér, Klaus Jäntti, Peter Thelin – och inte minst Patrik Brummer själv.

Men i slutet av 2010-talet började glansen att falna. Ursprungsfonden Zenit, Sveriges första hedgefond, lades ned 2016 efter några år med svag avkastning. Fonden Nektar, som länge var en internationell stjärna bland hedgefonder och presterade som allra bäst under börsens krisår, gick samma öde till mötes 2019 och avslutade med negativ avkastning två år i rad.

– Nektar var en fond i världsklass, att förlora pengar i Nektar när börsen gick ner var närmast straffbart, säger Mikael Spångberg, vd, och tillsammans med Patrik Brummer förvaltare av Brummer Multi-Strategy (BMS).

Spångberg har jobbat med hedgefonder i runt 20 år och säger att han redan under ekonomistudierna var mest road av ”portföljkonstruktioner”. Till Brummer & Partners kom han 2012 från SEB och var då först på Nektar, en övergång han beskriver som att gå från ”allsvenskan” till ”premier league”, innan han 2017 tog över förvaltningen av multistrategi-fonden. Fonden har ett förvaltat kapital på cirka 30 miljarder kronor och är en paraplyfond som investerar i ett tiotal av fonderna inom Brummer & Partners, vilket inkluderar placeringar i bland annat systematiska trendföljande fonder och lång/kort-aktiefonder.

– Det vi säljer är ett diversifieringsbidrag i portföljerna med låg korrelation till riskfyllda tillgångar såsom aktiemarknaden, säger han.

Mikael Spångberg tycker också att man sedan starten 2002 lyckats med uppdraget. Avkastningen är nästan i nivå med aktiemarknadens, men till en betydligt lägre risk, volatiliteten har varit cirka en tredjedel av börsens, och man har undvikit börsens stora ras – en viktig parameter för investerarna. Avkastningen har också skapats huvudsakligen genom alfa – det vill säga med hjälp av fondens strategi och verktyg och icke-korrelerat till börs- och obligationsmarknadens rörelser – och till mindre del av beta, marknadsexponering.

– Två tredjedelar av avkastningen över riskfri ränta kommer från alfa och bara en tredjedel från beta. Har vi inte låg beta skulle institutionerna sälja oavsett vilken absolut avkastning vi har. Vi ska ge diversifiering, därför tycker de också att det är mer okej att vi förlorar pengar när börsen är upp än när börsen faller.

Men även BMS har haft tyngre år under senare tid. Från början av 2015 fram till årsskiftet 2019/2020 hade fonden en avkastning på knappt 9 procent. Det är långt under aktiemarknadens (MSCI World) cirka 35 procent, men också klart sämre än vad BMS presterat tidigare. Den årliga snittavkastningen sedan start är nästan 6 procent. Samma sak gäller andra Brummer-fonder som Lynx, som avkastade otroliga 540 procent från år 2000 till 2015, men de senaste fem åren är back runt 10 procent.

– Vi hade en tioårig ”bullmarknad” med avkastningar på aktier och obligationer som aldrig skådats. Dessutom var det en ganska jämn uppgång. I den miljön var det svårt att tjäna pengar givet vår affärsmodell där vi hela tiden har en del korta positioner och med låg volatilitet inte får betalt för relativa positioner.

Spångberg medger att det ibland är en kommunikativ utmaning att förklara idén med fonden under perioder när aktiemarknaden har varit stark. Han har mötts av reaktioner från privatkunder, som ”Varför spöar ni aldrig börsen?” eller ”Är inte Lynx riktigt urusla nu?”. Kritik har också riktats mot att placerarna fått betala resultatbaserade avgifter i underliggande fonder, trots att BMS som helhet inte presterat.

– Det kan slå under enskilda år, men på längre sikt jämnar det ut sig. Vi rekommenderar också tre år som lägsta placeringshorisont. Man ska dessutom komma ihåg att en fond måste komma tillbaka till sin high water mark innan resultatavgifter tas ut.

Nu är tongångarna möjligen lite annorlunda. Den tioåriga börsuppgången har som bekant på rekordtid förbytts i något helt annat, aktiemarknaden har upplevt rekordras på kort tid och samtidigt extremt hög volatilitet. Mikael Spångberg säger att han redan känt av ett ökat intresse för fonden.

– Vårt låga, och i dagsläget sjunkande, aktie-beta har gjort att vi lyckats bevara kapitalet när börserna fallit. BMS är ned cirka 3 procent sedan årsskiftet medan flera viktiga börser är ned runt 30 procent. Vi märker ett ökat intresse bland investerarna. Fler bryr sig om risk/reward. Bland institutionella kunder började vi se ett ökat intresse redan förra året, eftersom flera började fundera på att ta ned risknivåer och öka graden av diversifiering.

Han påpekar att fonden stått emot bra under tidigare börskrascher. När IT-bubblan sprack kring millennieskiftet så rasade börserna (MSCI World) med cirka 30 procent medan BMS var upp 11 procent under 2002. Efter finanskrisen 2008 föll MSCI World med 50 procent medan BMS steg med 8 procent under 2008.

Turbulensen skapar också en del affärsmöjligheter, säger han. I extraordinära marknader uppstår ”enorma felprissättningar mellan marknader och instrument”. Mikael Spångberg tror också att vi högst sannolikt kommer fortsätta se stor oro och en period av hög volatilitet, eftersom osäkerheten kring coronas realekonomiska effekter är mycket stor.

– Det är samtidigt viktigt att betona att vi innan corona och oljekris var i en situation där riskfyllda tillgångar prisades till maximum. Vi har precis gått igenom ett extraordinärt decennium för finansiella marknader, drivet bland annat av en extrem centralbankspolitik. Centralbankerna som kollektiv hade inte mycket krut innan den nuvarande vågen av försäljningar startade, och fortsatta stimulanser vid redan extrema nivåer har inte samma effekt. Trycket ökar således på fiskala stimulanser och åtgärder. Det vi hittills sett, både i termer av penning- och finanspolitik, har inte stoppat börs­fallen. Det belyser den stora osäkerhet som råder och hur detta kommer slå på global tillväxt och realekonomi.

Även på längre sikt, när marknaden tagit sig ur coronafrossan, blir det svårt att nå samma avkastning på aktie- och obligationsmarknaden som under 2010-talet, tror Mikael Spångberg. Drivkraften från centralbankernas interventioner och sjunkande räntor kommer inte vara lika stark. Samtidigt finns ökade politiska risker i form av bland annat populism och handelskrig.

– Vikten av att förstå och ta hänsyn till risk i sina investeringar, att förstå korrelationer och betydelsen av kompletterande strategier kommer vara av enorm betydelse framöver. Detta decennium kommer sannolikt inte att erbjuda samma miljö för riskfyllda tillgångar som det föregående.

Text: Göran Lind

Frida Hedberg

Brummer & Partners

• Brummer & Partners startade 1995 av Patrik Brummer och är i dag en av Europas största hedgefondförvaltare.

• Totalt förvaltas cirka 105 miljarder kronor på uppdrag av privatpersoner, företag och institutionella investerare. Brummer & Partners har kontor i sju länder och huvudkontor i Stockholm. Gruppen har över 350 anställda.

• Förvaltningen omfattar fonder som Bodenholm, Carve, Frost och Lynx och ett flertal olika placeringsstrategier – lång/kort aktier, systematisk trend, makrotrend, relativvärdering, med flera.

• Brummer Multi-Strategy är största fonden med cirka 30 miljarder kronor i kapital. Det är en paraplyfond som investerar i de övriga fonderna inom Brummer & Partners.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.