SEB
SEB: Breman mjukaste duvan – Thedéen och Seim hökar
Med hjälp av det penningpolitiska protokoll från Riksbankens senaste räntemöte, som släpptes idag, har SEB:s ekonomer gjort en duv- och hökanalys av ledamöterna.
I sin helhet tycker bankens chefstrateg Olle Holmgren och valutaexperten Amanda Sundgren att protokollet bekräftar budskapet som skickades i samband med räntebeskedet i december: styrräntan närmar sig en nivå där man bör gå försiktigt fram med ytterligare räntesänkningar och avvakta effekterna av fem sänkningar under 2024.
Men SEB tittar närmare och ser mer duvaktighet än väntat. Ledamoten Anna Breman såg möjligheten till en dubbelsänkning i december, medan Aino Bunge och Per Jansson ser ut att föredra en nästa räntesänkning i januari snarare än i mars.
Överhök Erik Thedéen däremot, betonade att Riksbanken snart bör vänta-och-se.
Här är SEB:s analys av ledamöterna
Mjukaste duvan – Anna Breman
Övervägde en dubbelsänkning i december, med 0,50 procentenheter, för att ge stöd till den ekonomiska aktiviteten. Hon bedömer riskerna för inflation som större på uppsidan, främst på grund av handelshinder, energipriser, livsmedelspriser och en svag krona. Inflationsrisken balanseras dock av att den ekonomiska aktiviteten är svag.
Duvig också – Aino Bunge
Hänger fast vid bedömningen från november, med en inflation nära målet med stabila indikatorer framåt, och en svag ekonomisk aktivitet. En förutsättning för att inflationen ska stanna vid målet är att en återhämtningen verkligen syns. Troligen är vi nära en vändpunkt, men mer stöd behövs från penningpolitiken. Hon kan tänka sig att styrräntan sänks igen när direktionen möts efter helgerna. Men fördröjningseffekter gör att man ska vara försiktig.
Duvhök – Per Jansson
Blir alltmer övertygad om att kampen mot inflationen är vunnen, men tycker att bilden av den underliggande inflation är sämre än tidigare. Vill hålla ett hököga på kronkursens effekter. Trots problem i världsekonomin och dålig tillväxtstatistik för tillfället, tror Jansson att svensk ekonomi kommer att förbättras under första halvåret 2025. Det tycker han öppnar för en räntesänkning under första halvåret. Förutsatt att ekonomin inte stärks avsevärt under Q1 eller inflationen stiger.
Chefshök – Erik Thedéen
Ser inflationsutsikterna som gynnsamma i och med att de flesta indikatorer pekar på inflation i linje med målet. Tillväxten är långsam och arbetsmarknaden svag, men tecken på återhämtning finns. Understryker att man faktiskt sänkt 1,5 procentenheter redan och nu gäller det att avvakta, särskilt effekterna av sänkta bolåneräntor. Livsmedelspriserna är höga, men internationella faktorer kan försvaga utvecklingen och motivera ytterligare lättnader.
Bistraste höken – Anna Seim
Även Seim tycker att nu räcker det, effekter måste inväntas. Hon bedömer penningpolitiken just nu som neutral och förväntar sig en sänkning under första halvåret 2025. Hon varnar för att inflationen kan överraska på uppsidan och att risker från handel och tullar kan bli viktiga. En flexibel strategi med fokus på inkommande data och framåtblickande analyser är mest lämplig.
Efter läsningen håller SEB-ekonomerna fast vid sin prognos om en räntesänkning med 25 räntepunkter i januari, men tycker att sannolikheten för en ytterligare sänkning i mars har minskat.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.