Bredbandssmäll för Investor
Bredbandsbolaget har genomfört ett stort antal nyemissioner och tagit ett flertal konvertibellån under de senaste åren. Bland storägarna finns Investor, NTL och Carlyle Group, en trio som tappert fortsatt att stödja Bredbandsbolaget finansiellt.
De senaste turerna i Bredbandsbolaget (se separat artikel) visar att situationen blivit allt trassligare att lösa. Storägarna var inför höstens finansieringsrunda inlåsta med aktier som tappat kraftigt i värde och ett bolag som snabbt krävde nytt kapital.
Ännu en gång biter investerarna dock ihop och går in med nya pengar. Men värderingen ligger långt under tidigare nivåer.
Om man utgår från den senast genomförda nyemissionen på 815 Mkr, där teckningskursen var 5,54 kronor, så skulle det ge ett totalt bolagsvärde på 2,45 miljarder kronor när även andra delen av nyemissionen genomförts någon gång i början på nästa år.
Till det ska läggas de 840 Mkr i konvertibler som byts till aktier på samma villkor som nyemissionen. Det skulle ge en sammanlagd värdering på 3,3 miljarder kronor efter den senaste finansieringsrundan.
För ett år sedan värderades bolaget till mellan 12 och 17 miljarder kronor inför den stoppade börsnoteringen. Sedan dess har utvecklingen varit en rysare för Investor, NTL och Carlyle Group som gått in med de riktigt stora pengarna i satsningen. Redan i augusti förra året hade Bredbandsbolaget slukat 2,5 miljarder kronor.
Bolagets värdering är nu 30 procent lägre än det totala kapitaltillskottet under bolagets livstid som uppgår till 4,7 miljarder kronor.
Enligt Bredbandsbolagets noteringsprospekt hade Investor Growth Capital investerat omkring 240 Mkr i Bredbandsbolaget fram till för ett år sedan. Investor har inte preciserat hur mycket pengar som bolaget har gått in med i konvertibellån under året samt i den senaste nyemissionen.
De aktieägare som stött företaget tidigare, men också nya ägarna Continuum Group och Access Industries, kompenseras för förlusterna och de fortsatt höga riskerna med nya optionsprogram.
Enligt handlingar som lämnats in till Patent- och registreringsverket gäller det även tidigare ägare som inte går in med nya pengar, bland andra Framfab-veteranerna Jonas Birgersson och Mattias Söderhielm samt Morgan Stanley Dean Witter som sedan tidigare är delägare och husbank till Bredbandsbolaget.
Exakt vem som går in med vilka pengar och hur ägarfördelningen i bolaget ser ut efter den senaste finansieringsrundan är mycket svårt att reda ut efter Bredbandsbolaget vacklande informationsgivning.
Access Industries och Continuum Group uppgav dock i gårdagens Wall Street Journal att deras ägarandel uppgår till 23 procent. Det stämmer med ovanstående värdering och uppgiften om att de båda skjuter till omkring 800 Mkr i finansieringsrundan. Därmed är de tillsammans större ägare än Investor. NTL kvarstår som största ägare med omkring 34 procent av aktierna.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.