Bredbandsbolaget pekas ut som uppköpskandidat
Att sälja bredbandstjänster till svenska hushåll visade sig vara svårare och dyrare än beräknat. Men intresset för mobilt bredband i form av ett svenskt 3G-nät är fortfarande högt.
Mycket talar för att det är Bredbandsbolagets ägarandel i Orange-konsortiet som fått storägarna NTL, Investor och Carlyle Group att skjuta till mer pengar.
Orange-konsortiet lovade investeringar på närmare 20 miljarder kronor i sin licensansökan och avtalet mellan parterna säger att varje delägare ska stå för sin andel. Det betyder Bredbandsbolaget har krav på sig att få fram 6,5 miljarder kronor. Pengar som idag inte finns i kassan.
Bredbandsbolaget säger sig ha garantier för att kunna gå in med pengar i konsortiet. Samtidigt vägrar bolaget att gå in på detaljerna i detta finansieringsavtal. Beskedet är istället att bolagets nuvarande finansiella situation inte påverkar 3G-planerna.
”I det här läget måste de säga så. Men utbyggnaden kommer fortfarande att kräva mycket pengar”, säger en telekomanalytiker.
”Potentialen är enorm men värdet på en licens är idag mycket osäker. Mycket talar för att 3G-utbyggnaden drar ut på tiden och det ökar belastningen på de bolag som ska bygga näten.”
Bredbandsbolagets krissituation sammanfaller med det faktum att Orange-konsortiet fortfarande inte har ett avtal klart med någon eller några samarbetspartners om att bygga ett svenskt 3G-nät.
”Vi har inga kommentarer i dagsläget, vi pratar med olika potentiella partners kring detta och vi har inte tagit något beslut ännu”, säger Cecilia Lindgren, informationsansvarig på svenska Orange.
Till detta ska läggas att flera teleoperatörer aktivt undersöker möjligheterna att få tillgång till en svensk 3G-licens. Finska Sonera och norska Telenor är två av dessa.
”Vi har ingen licens i Sverige så ska vi uppnå målsättningen att gå in på den svenska mobilmarknaden måste det ske på ett annat sätt. Ett sätt är givetvis att sluta ett avtal med en av de existerande licenshavarna. Men vi har inte sagt vem vi pratar med”, säger Telenors presstalesman Dag Melgaard som inte vill diskutera om bolaget har tittat närmare på Bredbandsbolaget.
”Vi utesluter ingen men har heller inte valt någon.”
Läget har satt fart på ryktena om att Bredbandsbolaget är ett uppköpsobjekt. En annan öppning är att dotterbolaget Bredband Mobil, som formellt kontrollerar ägandet i Orange-konsortiet, tar in en ny delägare separat eller knoppas av från Bredbandsbolaget.
”Jag har hört flera olika rykten. För oss vore det bra avkastningsmässigt om bolaget blir uppköpt. Men det vore också kul att se en självständig spelare som B2 på den nordiska marknaden”, säger Theodor Dalensson styrelseordförande i Novestra som äger 5 procent av Bredbandsbolaget.
Bredbandsbolagets huvudägare NTL har en nyckelroll i utvecklingen. Den brittiska tv- och teleoperatören ägs till 25 procent av France Telecom som är huvudägare i mobiloperatören Orange. NTL är också direktägare i det svenska Orange-konsortiet.
Att säga att säga att trion France Telecom, Orange och NTL har kontrollen i 3G-konsortiet och i Bredbandsbolaget är ingen överdrift.
I det känsliga förhandlingsläge som just nu råder har därför Bredbandsbolaget inte mycket att säga till om. Bolaget är handlingsförlamat utan uppbackning från huvudägaren NTL och kan därför användas som spelbricka när Orange-konsortiet ska få in den starka samarbetspartner som behövs för att inte uppdraget att bygga ett svenskt 3G-nät ska bli oöverstigligt.
Signalerna från svenska Orange är tydliga. Bredbandsbolagets kris ska inte få stå i vägen för 3G-projektet.
”Det här är inget som påverkar oss. Det som händer internt med Bredbandsbolaget och den fasta sidan har egentligen inte så mycket påverkan på hur vi samarbetar med dem. Det finns en verksamhet för Bredband fixed och en för Bredband Mobil , och det är Bredband Mobil som vi jobbar med”, säger Cecilia Lindgren.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.