Bred uppslutning av investerare i Vicore Pharmas nyemission

Bioteknikbolaget Vicore Pharma har släppt prospekt för sin företrädesemission på 782 Mkr. Emissionsguiden har tidigare hissat tre flaggor och reser nu en fjärde.
Bred uppslutning av investerare i Vicore Pharmas nyemission - Ahmed Mousa
Ahmed Mousa, VD för Vicore Pharma

Emissionsguiden har tidigare skrivit om Vicore Pharmas företrädesemission av aktier som kan tillföra bolaget 782 Mkr före emissionskostnader som uppgår till 40 Mkr. I samband med det hissade vi tre flaggor:

  • Stor rabatt (Initialt)
  • Dåligt garantiupplägg
  • Bristfällig information

Efter att beskedet om att bolaget genomför en företrädesemission kom störtdök börskursen. Från 15 kr per aktie till kort över 7 kr per aktie. I går handlades aktien till 7,07 kr. Det ligger tillräckligt nära teckningskursen på 7 kr för att Emissionsguiden ska hissa en fjärde flagga: “Aktien handlas ned till teckningskurs”, vars generella formulering lyder:

Om aktien faller så att teckningskursen inte längre ger en rabatt mot börskurs så saknas det incitament för investerare att teckna nya aktier. Det visar också på ett stort misstroende.

VD Ahmed Mousa har lämnat följande kommentar:

“Vicore har en enastående uppsättning investerare som är engagerade i vår strategi och stödjer våra finansieringsplaner. Som en återspegling av detta har flera av våra största vårdspecialistaktieägare utökat sitt innehav i bolaget som en del av denna finansiering, en signal om övertygelse som tar oss ett steg närmare att hjälpa dem som lider av IPF, en fruktansvärd sjukdom med ett högt ouppfyllt behov och betydande kommersiella möjligheter.”

Nyckelpersoners investering

Efter en genomgång av bolagets prospekt reses inga fler flaggor. Däremot kan några saker om nyckelpersonernas investering nämnas.

Företrädesemissionen omfattas till 80% tecknings- och garantiåtaganden samt avsiktsförklaringar om att teckna. Alla dessa åtaganden, som ingåtts av över ett trettiotal parter (samt teckningsavsikter) motsvarar cirka 626 Mkr av emissionen.

Den största andelen av dessa miljoner utgörs av teckningsåtaganden som uppgår till 385,6 Mkr. Garantiåtagandena uppgår till 237 Mkr. Generellt är det bra uppslutning från befintliga ägare, framför allt vårdaktörer som Mousa nämner, samt styrelse och ledning.

Flera av åtagandena är villkorade av att emissionen slutförs innan 31 oktober eller 15 december. Om teckningsperioden av någon anledning skulle förlängas rekommenderar vi att investerare läser igenom prospektet för att se hur en förlängd teckningsperiod påverkar åtagandena. I de flesta fall följer företrädesemissioner sina utstakade tidsplaner.

SEB Concept BioTech har ingått en avsiktsförklaring om att teckna 3,2 Mkr, vilket är deras pro rata andel. Ibland har institutioner regler som förhindrar dem att ingå formella teckningsåtaganden i företrädesemissioner, även om det inte explicit anges som skäl i prospektet.

Emissionsguiden återkommer med en ny artikel om företrädesemissionen i samband med att utfallet kommuniceras.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från Spotlight Stock Market