”Brasilien är intressant”

Maarten-Jan Bakkum är "Global Emerging Markets Strategist" på ABN Amro Asset Management.

Vad har du för syn på konjunkturläget?

– På ABN Amro förväntar vi oss ett mer gynnsamt konjunkturläge för tillväxtländerna (emerging markets) under 2007. Sedan 1990 har nedgångar i OECD G7:s ledande indikator i genomsnitt varat i 13 månader. Senaste toppen var i maj i samband med sättningen på marknaden och i juni kommande år har det gått 13 månader sedan dess. Då förväntar vi oss att ledande indikatorer når sin botten för denna cykel. Med andra ord tror vi att konjunkturläget kommer att vända upp någon gång under det andra kvartalet nästa år.

Hur värderas tillväxtländernas aktiemarknader jämfört med industriländer i väst?

– Ett par år i början av 1990-talet handlades tillväxtländerna med premie jämfört med p/e-snittet för utvecklade marknader. Sedan 1996 har dessa värderats med en rabatt som ökade i samband med krisen i Ryssland 1998. På senare år har gapet minskat igen och nu värderas emerging markets till p/e 12 medan industrimarknader värderas till p/e 15. Min tro är att utjämningen fortsätter.

Vilka marknader är intressanta?

– Brasilien ser vi som en attraktiv investeringsmöjlighet. Våra förväntningar ligger på lägre räntor i landet vilket bör öka investeringstakten under kommande år. Landets företag handlas till väldigt attraktiva multiplar (p/e 10,8) samtidigt som bolagen är lönsamma och levererar stark tillväxt. Indonesien är också intressant och även där tror vi på en räntenedgång under 2007. Utöver det förväntar vi oss att dessa båda länders inhemska efterfrågan kommer att drivas upp av höga råvarupriser. Detsamma gäller Colombia, ett land som på nytt har blivit stabilt och återigen har börjat visa upp stadig tillväxt efter en tid av stora problem med gerillan. Jämfört med värderingen och framtida tillväxtprognoser är risken acceptabel i Colombia.

Vilka råvaror är ni positiva till?

– Vi tror på fortsatt stark efterfrågan för de flesta metaller, exempelvis koppar, zink och stål. Av råvarorna är det egentligen bara oljan vi oroar oss för. Men vi är positiva till oljepriset på sikt och tror att det åtminstone kommer att ligga kvar på dagens nivåer, kortsiktigt ser vi en ytterligare nedsida.

Vad anser ni om övriga stora tillväxtländer i BRIC-gruppen (Ryssland, Indien och Kina)?

– För någon månad sedan drog vi ner rekommendationen för Ryssland från övervikt till neutral på grund av oron på oljemarknaden. Fastän Indien börjat öppna upp gränserna sker fortfarande relativt lite handel med utlandet, vilket gör det till en bra hedge om man tror på en recession i USA. Däremot handlas landet till närmare 20 gånger vinsten, vilket i det närmaste är det dubbla jämfört med snittet för emerging markets. Därför har vi enbart en neutral hållning till marknaden. Samma rekommendation har vi för Kina som värderas högre än p/e-snittet för emerging markets, vilket gör att vi finner andra marknader attraktivare.

Ligger något land i farozonen för inflationsoro med devalveringsrisk som följd?

– Turkiet skulle på nytt kunna få sådana problem. Vi har en neutral hållning till Turkiet eftersom det antagligen är den enskilt mest riskfyllda placeringen som är möjlig att göra för tillfället. Visserligen är Sydafrika också rätt riskfyllt men där är vi mer positiva.

Vilka marknader bör man passa sig för?

– Vi ligger underviktade i de flesta cykliska marknader, exempelvis Korea och Taiwan. Dessutom är vi underviktade i defensiva marknader såsom Chile, Malaysia och Israel.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.