Brandvarning

Med nuvarande kapitalförbränning står ett 70-tal noterade bolag med tomma kassakistor före nästa års utgång. Det visar Affärsvärldens kartläggning av de 121 företag som har högst förbränningstakt.Tillsammans tappar de 1,35 miljarder kronor i månaden.

En sinande kassa och en iskall kapitalmarknad är inte en kombination som gör en företagsledare glad. Men tyvärr är det just den situation som många företag, även på börsen, står inför idag.

Affärsvärldens kartläggning visar att 121 noterade företag har haft ett negativt kassaflöde hittills i år. För ett sjuttiotal av företagen har pengarna sinat i en sådan takt att det skulle bli en akut kris under nästa år om det fortsätter som tidigare. Pengarna kommer då helt enkelt att vara slut. Tillsammans gör de 121 företagen av med 1,35 miljarder kronor i månaden, medan de tillsammans disponerar en kassa på 22 miljarder kronor.

Tonvikt på IT

Företagen på listan spänner över vitt skilda områden, men tonvikten finns ändå på IT, internet och liknande bolag. I det segmentet finns 55 av de 121 bolagen. Bioteknik, läkemedel och hälsovård finns som väntat på andra plats med 25 bolag. Lika väntat återfinns samtliga företag i kartläggningen på börsens mindre listor samt noteringar som ligger utanför Stockholmsbörsen. Till exempel finns hela 58 procent av samtliga SBI-noterade bolag, eller 33 stycken, med i kartläggningen. För Nya Marknaden är andelen 56 procent – en föga smickrande statistik.

Nu är det naturligtvis inte så att företagsledningen i de berörda företagen stillasittande kommer att låta bolagen gå omkull. Inte heller handlar det om 70 fullständigt hopplösa e-handelsbolag vars öde redan är bestämt. Bland företagen som skulle behöva nytt kapital med nuvarande burn rate – kapitalförbränningstakt – finns till exempel gratistidningssuccén Metro, som förlorade i snitt 38 miljoner kronor i månaden under årets nio första månader och vars kassa uppgick till 438 miljoner kronor per den sista september. Med samma burn rate framöver skulle pengarna således vara slut någon gång nästa höst. Men att Jan Stenbeck skulle låta Metro förblöda låter, milt uttryckt, mindre troligt.

Det är också viktigt att skilja på företag som förlorar pengar i den löpande verksamheten och företag som har bränt kassan på stora investeringar i år. Utfors hade med tidigare kapitalförbrukning varit konkursfärdigt redan i höst, men ser man till den löpande verksamheten hade pengarna räckt i ytterligare sju år. Nu har Utfors dessutom tagit in 740 miljoner kronor i en nyemission och bolaget räknar med att redan under fjärde kvartalet kraftigt öka intäkterna från tidigare nätverksförsäljningar.

Listan ska med andra ord inte läsas som “företagen som kraschar nästa år”. Det handlar snarare om en varningslista där några av företagen kan bli nästa års krishärdar om inte något görs.

“Det blir en sträng vinter på finansmarknaden i år och vi får se vem som överlever”, säger Urban Lindskog, VD på riskkapitalbolaget Catella IT.

Räddad av huvudägarna

Och det finns flera företag på listan som ser ut att riskera att frysa ihjäl. SBI-noterade Safepays kassa var på väg att ta slut efter att bolaget förlängt den pågående nyemissionen två gånger. Nu räddas bolaget i alla fall tillfälligt efter att halva emissionen (12 miljoner kronor) garanterats av främst huvudägarna. Men med nuvarande kapitalförbrukningstakt är pengarna slut igen någon gång på vårkanten, och vad som händer då är ett stort frågetecken.

Sensys, som utvecklar trafikövervakningssysten, klarar sig med tidigare burn rate fram till årsskiftet. Sensys vill nu ha in drygt 100 miljoner kronor, men hittills är det bara klart med drygt 17 miljoner kronor.

Det finns hopp

Det finns dock hopp för vissa av de företag där krisen såg akut ut för bara några veckor sedan. Arcam, vars kassa riskerade att ta slut under hösten, aviserade i förra veckan att man vill ta in 32 miljoner kronor i en nyemission. Där är halva emissionen garanterad, vilket gör att de enligt tabellen har pengar kvar till maj nästa år. Daydream, som tillverkar online-spel, skulle också ligga på dödsbädden om det inte varit för nyemissionen på 44 miljoner kronor, vilken garanteras till hälften och ser ut att gå bra även i övrigt. Med emissionen inräknad klarar sig Daydream till slutet på nästa år.

Några företag skulle enligt tabellen redan ha brunnit upp vid det här laget. Men Novada har fått låna pengar av huvudägaren familjen Crafoord och Alfaskop har fått krediter. I Forum SQL, med bara en månads överlevnadstid, beror det stora negativa kassaflödet på köpta bolag tidigare i år, rörelsen väntas ge ett överskott för helåret. Detsamma gäller i stort sett också för Nexus och Vision Park.

Bistert läge på kapitalmarknaden

Men långt ifrån alla unga blödande företag kan hoppas på nytt kapital som garant för ett fortsatt liv. Allt talar för att de bistra läget på kapitalmarknaden kommer att bestå under en lång tid framöver. “Man har börjat att titta på kassaflöden igen, något som var helt ointressant för bara ett halvår sedan. En emission som bara syftar till att företaget ska överleva är nästan omöjlig att genomföra”, säger Robert Andreen, veteran i riskkapitalbranschen och idag VD för Nordic Capital.

Någon brist på kapital är det egentligen inte. “Som helhet är det fortfarande ganska välfyllt på riskkapitalmarknaden. Skillnaden mot tidigare är att det är ojämnt fördelat. Några har väldigt mycket pengar, några har nästan inga alls”, säger Ledstiernans VD Johan Wachtmeister.

Stopp för nyinvesteringar

Men baksmällan efter vårens e-vansinne i kombination med ett mycket osäkert marknads- och konjunkturläge gör att även aktörer med välfyllda kassor är ovilliga att skyffla in mer pengar. Enligt nättidningen Ekonomi 24 har Investor Growth Capital stoppat alla nya investeringar. Robert Andreen tycker inte heller att det är rätt läge att gå in just nu: “Bolagen kommer bara att bli billigare det närmaste halvåret”, säger han.

De flesta verkar också tvivla på att vårens situation, med i stort sett obegränsad tillgång till kapital, någonsin kommer tillbaka. “Om konjunkturen i Europa och USA mjuklandar så kan riskkapitalmarknaden ta fart igen. Men även i det läget kommer man att vara mer försiktig än i våras”, säger Robert Andreen.

Urban Lindskog på Catella IT tror att det generella börshumöret blir avgörande för tillgången på riskvilligt kapital. “En klart utstakad och trovärdig väg mot lönsamhet är nu nödvändigt. Diffusa lönsamhetsmål duger inte längre”, säger han.

Nedskärningar på tur

Och när inte mer kapital kan lösa problemen blir det att ta till den klassiska lösningen: nedskärningar. Framfabs kassakista hade enligt listan varit tom nästa sommar om det hade rullat på som tidigare. Nu säger bolaget upp 340 personer i Sverige och Framfab ska bli lönsamt andra kvartalet nästa år. Konkurrenten Cell, med en beräknad överlevnadstid på sju månader, sparkar 70 personer. Mind, som riskerade att stå utan pengar redan i vår, tvingades till ännu mera drastiska åtgärder – 156 anställda sägs upp, tre affärsområden försvinner och två kontor stängs när ledningen vill spara 175 miljoner kronor.Att landets ledande internetkonsulter skulle tvingas att sparka personal hade nog betraktats som ett sämre skämt för bara ett halvår sedan. Nu lär Framfabs åtgärdsprogram inte bli det sista, fler bolag på listan kommer att försöka ta sig ur den finansiella knipan med hjälp av besparingsprogram.Inte ens höstens räddare i nöden – mobilt internet – ser ut att klara sig undan helskinnat. Ett bolag, Movearound som säljer tjänster och skräddarsydda lösningar för mobilt internet, meddelade i förra veckan att 86 anställda sägs upp. Dagen efter gick ett av Sveriges första företag inom mobilt internet, Citikey, i konkurs. Det är nya tider i den nya ekonomin.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.