Braincool rasar 50% efter polisanmäld VD, PM-rättelse och emissionsbesked

Medicinteknikbolaget Braincool polisanmäler sin tidigare VD för ett förbjudet lån, rättar tidigare PM och meddelar att de behöver göra kapitalanskaffning på nära 100 miljoner kronor.
Braincool rasar 50% efter polisanmäld VD, PM-rättelse och emissionsbesked - Braincool liten
Foto: Braincool

Efter helgens färgstarka PM från medicinteknikbolaget Braincool faller aktien nära 50% i måndagens handel.

Pressmeddelandet, som var så omfattande att det inleddes med en sammanfattning av händelserna, avslöjar att bolagets tidigare VD Martin Waleij tagit ett otillåtet lån från bolaget på 7,7 miljoner till sig själv som privatperson.

En händelse som nu polisanmälts av bolaget. Martin Waleij, som senast varit Head of Commercial Operations avskedas med omedelbar verkan. Jon Berg är sedan februari VD för Braincool.

”Det är en väldigt tråkig och beklaglig händelse. Det är inget vi kunnat förutse och vi har heller inte kunnat hantera det annorlunda än att avskeda och polisanmäla förre VDn. Såvitt vi kan bedöma av våra hittills gjorda granskningar är det en isolerad händelse och vi agerar nu med kraft för att återställa förtroendet”, säger styrelseordförande Hans Henriksson.

Vidare meddelar bolaget att de nu upptäckt ett PM med felaktig rubrik från juni 2023.

Där angavs – felaktigt – att bolaget erhållit en ”Breakthrough Device Classification from FDA”. I själva verket var det en ansökan om “Breakthrough Device Classification” som godkänts.

Braincool uppger att de behöver ta in nytt kapital, bland annat som ersättning för Waleijs lån. Bolaget behöver också rörelsekapital för att fortsätta utveckla Brain Cool-system och måste stärka sin finansiella ställning för att kunna utnyttja fler låne-trancher.

Kapitalanskaffningen kommer att genomföras som en företrädesemission på 85–95 miljoner kronor. Sex av Braincools största aktieägare, som tillsammans representerar cirka 22% av bolagets kapital och röster, uppger att de ställer sig positiva till att teckna aktier i nyemissionen, minst i proportion till sin ägarandel idag.

Bolaget flyttar också fram sin årsredovisning från 22 mars till senast den 5 april.

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från Spotlight Stock Market