Bra företagsledning – då rullar degen in

Ja eller nej från riskkapitalisten? Det hänger på hur duglig chefen är. - Det kan handla om otroligt intressanta prospekt, men när det klickar är det oftast ledningsteamets kvalitet som inte håller, säger Pär-Jörgen Pärson, partner på Northzone Ventures.

När det gäller att avgöra om ett bolag har vad som krävs för att få riskkapital är toppchefen (eller toppcheferna) avgörande. Och en chefsegenskap är viktigare än alla andra. Åtminstone för Pär-Jörgen Pärson, partner på Northzone Ventures, ett riskkapitalbolag med inriktning på nystartade teknikbolag. En verklig “peoples business” med andra ord.

– Det viktigaste är att vd:n, eller ledningsgruppen, har förmåga att attrahera otroligt duktiga medarbetare, säger Pär-Jörgen Pärson och tillägger att det kan vara en tuff utmaning för ett ungt bolag.

– Vi talar inte om en traditionell börs-vd här. Utan om en chef som vet hur man ska kompensera den mindre tryggheten som finns i ett start up-företag jämfört med tryggheten som finns i mer etablerade bolag, och kan motivera de bästa medarbetarna att välja just hans eller hennes bolag.

Är det lätt att hitta sådana chefer?

– Nej.

I genomsnitt är det bara ett av hundra granskade prospekt som platsar i Northzones portfölj. Den vanligaste orsaken till att inte investera är just att chefen inte håller för en närmare granskning.

– Vi gör alltid en due diligence på personen i fråga. Gör de vanliga referenstagningarna, hos gamla kunder, chefer, kollegor… Tidigare har jag förlitat mig på headhunters, men nu ringer jag alltid själv, det är bättre. Jag försöker undvika planterade källor, så jag brukar ringa vidare till andra personer än de som står på personens referenslista. Då kan man få höra en helt annan beskrivning.

Pär-Jörgen Pärson tycker att han lärt sig en del på de femton år han har arbetet som riskkapitalist. Framgångsrika företagsledare han mött blir förebilder att jämföra nya chefer med. Men någon perfekt människokännare är han inte.

– Nej, och tyvärr är det så att det jag vet om vad som funkar hos en chef har jag lärt mig the hard way.

Det kan verka svårt att hitta en chef som både är tillräckligt galet och kreativt entreprenöriell för att få fart på ett nytt bolag, och samtidigt är en förtroendeingivande och tydlig personalledare. Men Pär-Jörgen Pärson är klar över att det inte är några övermänniskor han söker. Inte längre.

– Ibland har man varit för inriktad på att hitta de där personerna som är bra på allting. Men om någon verkar vara för bra för det ska vara sant, ja, då är det oftast inte sant. Det kan vara när man trott på en person för att han eller hon varit vd för ett Nasdaq-noterat bolag eller något liknande, men det är inte så att det går att köra samma formel i ett litet start upbolag.

Den värsta chefsstilen, ur ett investerarperspektiv? Det är en person som presenterar verkligheten på ett inkorrekt sätt.

– Personen i fråga kanske inte precis ljuger, men… Det finns de som byggt upp försäljningsförväntningar som är på gränsen till fabulerade.

– Jag blir skeptisk till folk som bara kommer med good news. Vi måste ha en person som har så gott självförtroende att han eller hon känner att det inte är kört bara för att det kommer dåliga nyheter den här månaden.

Däremot kan man som investerare inte vänta sig att chefen ska ha järnkoll på framtiden. Han eller hon kan inte ha rätt i varje förutsägelse om bolagets utveckling.

– Inget av de bolag som vi investerat i har följt sina planer. Det blir ad hoc-lösningar under resans gång, det är så mycket som kan förändras i omvärlden och som bolaget måste anpassa sig till. Så är det bara.

Gör du skillnad på kvinnliga och manliga ledaregenskaper?

– Nej, det tycker jag inte. Men jag har gjort observationen att det väldigt sällan är problem med att en kvinnlig ledare skarvar.

Hur ser det förresten ut i riskkapitalvärlden nu, med tanke på det skakiga läget.

– Vi knegar på. Det är kanske inte det bästa läget för exit nu. Men vi har så långa cykler från investering till exit, i genomsnitt ger vi våra bolag sex och ett halvt år, så nedgången i ekonomin påverkar inte oss så mycket.

Har priserna på bolagen börjat gå ned?

– Vi har använt argumentet att det är skakigt på kapitalmarknaden i ett år nu, och jag tycker absolut att bolagen börjat lyssna. Och att priset på bolagen är i paritet med vad de är värda.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.