”Bra avkastning i Intrum”

Caroline Forsberg, som förvaltar SEB Sverigefond, diskuterar Volvo, H&M och stock-picking.

Hur länge har du förvaltat den här fonden?

– Jag tog över ansvaret i september 2015. Innan dess har jag bland annat arbetat med SEB:s läkemedels-, bioteknik-, Norden- och Östersjöfonder. Jag har jobbat inom SEB ­sedan 1998.

Hur har ni definierat fondens strategi?

– Det är en all cap-fond som kan investera i såväl stora bolag som mindre, de minsta bolagen i portföljen har ett börsvärde under 10 miljarder kronor. Antalet innehav ligger på mellan 40 och 50, och jag skulle säga att placeringshorisonten i genomsnitt är 3–5 år. Men vi vill gärna vara långsiktiga ägare. Vi har också ett mandat att investera 10 procent av kapitalet utanför Sverige.

Och hur gör ni när ni väljer ut de enskilda innehaven?

– Utifrån ett tänkbart universum på cirka 1 000 noterade bolag, så börjar vi med en kvantitativ screening enligt vissa utvalda kvalitets- och värderingsparametrar. Sedan går vi vidare med en fundamental analys med fokus på strukturella trender, marknadsposition, operationell kvalitet, bolagsledning och aktieägarvänlighet. Ett väldigt viktigt inslag är bolagsbesöken, vi är ett team på åtta personer och vi har cirka 1 000 möten med företag varje år. Ibland är det flera möten med samma företag. Men vi har också möten med bland annat företagens konkurrenter, underleverantörer och olika myndigheter för att få en bild av hela ekosystemet. Vi tittar på bolagets värdering, såväl absolut som relativt jämförbara bolag, och sedan är det fokus på stock-picking.

Ert största innehav nominellt sett är Volvo. Vad tror du det får för betydelse för Volvo att Geely klivit in som ny stor ägare?

– Vi tar inte ställning till vem som kan tänkas vara bättre ägare i Volvo, Geely eller Cevian. Jag tror att bolagets strategi ligger fast med tydligt fokus på kostnader, kassaflöden och fortsatta marginalförbättringar. Men det kan vara en fördel för Volvo att få en kinesisk ägare och därmed en bättre ingång till den kinesiska marknaden. Europeiska kvalitetstillverkare som Volvo och Scania svarar bara för cirka 10 000 lastbilar av de över en miljon som säljs i Kina årligen, och en trend jag kan se är att efterfrågan på kvalitetsfordon ökar som ett resultat av den kraftigt växande e-handeln. Kunderna vill ju ha sina varor så fort som möjligt, vilket ställer högre krav på driftsäkerhet i distributionsledet.

Ett annat stort innehav i portföljen är H&M som fallit tungt på börsen. Hur ser du på framtiden för bolaget?

– Vi har minskat i H&M och är generellt försiktigt inställda till alla bolag med stora butiksbaserade retailmodeller. Även bolag som Clas Ohlson och Kappahl har haft det tufft eftersom man blivit lite tagna på sängen av skiftet mot e-handel. H&M har i och för sig varit duktiga på att jobba med online och har breddat sitt erbjudande genom nya varumärken som Cos och nu senast Arket. Men eftersom H&M har över 4 500 butiker tar det tid att anpassa sig, och jag tror att även 2018 blir utmanande.

Något innehav som du själv vill lyfta fram?

– Intrum är ett av de större innehaven och det är ett bolag som jag tror kommer att leverera riktigt bra avkastning de kommande åren. Bland annat sker det regulatoriska förändringar inom banksektorn som innebär att det kommer att komma ut en hel del portföljer med förfallna eller avskrivna fordringar på den europeiska marknaden. Intrum är den ledande aktören med verksamhet i 24 europeiska länder, ­något som ger dem tillgång till stora mängder bra data och goda möjligheter att förvärva rätt portföljer. Jag ser också positivt på Intrums möjligheter att leverera de synergier man utlovat från förvärvet av Lindorff.

Caroline Forsberg

Förvaltar: SEB Sverigefond.

Förvaltat kapital: Cirka 15 miljarder kronor.

Avkastning 2017: Cirka +8 procent.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.