”Bra affärer ska ha lite nattmangling”

"Förvärv och försäljning två sidor av samma mynt, men tyngdpunkten ligger på olika ställen". Det säger Sandviks chefsjurist Åsa Thunman som tar hem segern i kategorin Årets deal.

Den andra juni 2017 gick nyheten ut om att verkstadsbolaget Sandvik avyttrar Sandvik Process Systems till Wallenbergstiftelsernas gemensamma investmentbolag FAM. Det färdiga avtalet var produkten av en lång natts förhandlingar. När signaturerna vid sjutiden på morgonen äntligen var på plats, var det slutpunkten på ett års hårt arbete. Men ännu återstod mycket arbete för Åsa Thunman och hennes kollegor.

Hon beskriver känslan när alla dokument var undertecknade som enormt skön.

– Alla bra affärer ska ha lite nattmangling på slutet. Det blir aldrig bättre av att låta det dra ut på tiden, man får helt enkelt kavla upp ärmarna och köra tills allt är klart.

En miljardaffär tar tid att driva igenom och de underskrifter som tecknades i arla morgon på ett advokatkontor i centrala Stockholm hade föregåtts av många och långa förberedelser.

Beslutet att avyttra Sandvik Process Systems fattades redan 2016 i samband med att Sandvik omorganiserade sina verksamheter inom Sandvik Venture. Processystemen befanns då vara en stark och industriledande affär, men inte tillräckligt stor för att vara ett eget ben i bolagsportföljen. Genom att avyttra verksamheten kunde Sandvik allokera såväl kapital som ledarskapsresurser till kärnverksamheten. Affären drevs som en öppen budprocess och den slutliga köparen, FAM visade tidigt intresse.

Åsa Thunman kom till Sandvik 2014 och hade tidigare varit chefsjurist på både Elekta och Securitas. I dessa roller hade hon redan gjort åtskilliga bolagsköp, men det här var första gången en så omfattande försäljning låg på bordet.

– Egentligen är förvärv och försäljning två sidor av samma mynt, men tyngdpunkten ligger på olika ställen. Det här var en affär som bestod av många enheter och som inte var paketerad och strukturerad i en legal struktur från start. Då blir det ett betydligt mer omfattande förändringsarbete än att bara genomföra en transaktion där man till exempel säljer huvudbolaget, säger hon.

Arbetet med att avyttra Sandvik Process Systems sköttes av ett stort team med Sandviks Head of Portfolio Management med Mats Gunnarsson vid rodret. Åsa Thunman lyfter fram gruppens idoga arbete och Gunnarssons stabila projektledning och mycket god extern juristsupport som de viktigaste förutsättningarna för att ro affären i land.

– Den stora komplexiteten bottnar i affärens bredd och att den legat i ett stort antal länder. Våra regionala team har fått jobba fram lösningar efter de villkor som gäller i just deras region. Att göra en affär i Brasilien skiljer sig väsentligen från att göra en i Tyskland eller USA. Men också att affären inte var förpaketerad och rörde tillgångar och bolag över hela världen, säger hon.

– Den juridiska utmaningen låg i att kunna hålla i hela affären globalt med alla varianter på hur vi flyttade tillgångar från oss till köparen på olika ställen. För att få det att hänga ihop och kunna utföras samtidigt krävdes hårt arbete av många vassa jurister, både inom och utanför Sandvik och ett team med kapacitet att hålla ihop projektet.

Ett team med vanan att jobba tillsammans över nationsgränser och skilda tidszoner är en av de framgångsfaktorer Åsa Thunman nämner, men påpekar i samma mening att samarbetet med köparen var en viktig nyckel för att affären skulle gå i lås.

– Vi har haft en bra dialog med köparen genom hela affären. Att vi fick över affären i tid byggde mycket på att de satte upp strukturer för att kunna ta emot den. Vårt samarbete etablerades tidigt i processen och fungerade bra hela vägen fram. Det blev en affär som gjorde bägge parter väldigt nöjda och jag tycker att vi kunnat leverera värde åt alla håll.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.