Bottenfiske i verkstaden

Efter en stark vecka för aktiva portföljen väljer vi att ta hem en vinst. Likviden från försäljningen investeras i en aktie som tappat över 40 procent från årshögsta­noteringen.

Förra börsveckan som präglades av räntebesked från Riksbanken och amerikanska Federal Reserve slutade med en uppgång på måttliga 0,3 procent på Stockholmsbörsen. Tack vare en stark utveckling för flera av våra innehav, inte minst Meda (+3,7 procent), lyckades portföljen stiga med 1,0 procent.

Efter drygt två månader i portföljen väljer vi att klippa bandet med bostadsbyggaren JM, vilket innebär att en vinst på 11,0 procent säkras. Även om det fortsatt ser bra ut för bolaget, så ter sig den kort­siktiga potentialen begränsad efter den snabba uppgången. Via Peab har vi dessutom fortsatt en stor exponering mot den svenska bygg­marknaden.

Kapitalet som JM-försäljningen frigör går till ett bottenfiske i fordonsunderleverantören Haldex. Efter en urstark utveckling under 2013–2014 och inledningen av innevarande år har aktien sedan slutet av april tappat över 40 procent. Nu är det hög tid att kliva in. Sparprogrammet som löpt sedan 2013 är nu på väga att gå mot sitt slut, men den positiva lönsamhetstrenden lär fortsätta. Andelen försäljning till eftermarknaden där marginalerna är högre ökar samtidigt.

Aktien har främst straffats för en trög försäljningsutveckling i Brasilien och Kina. Exponeringen är dock begränsad och ska inte överdrivas. Huvud­marknader är Europa och Nordamerika som tillsammans utgör 87 procent av försäljningen. Marknads­läget för dessa väntas vara goda under 2016. Vår bild är att ett alltför negativt scenario är diskonterat i aktien. Sett till p/e-tal för underleverantörer inom fordonsindustrin uppgår rabatten till närmare 20 procent. I vårt korta perspektiv tar vi sikte på 95 kronor.

Veckans räntebesked från Riksbanken och Fed bjöd inte på några ränteförändringar. Fed indikerade dock att en räntehöjning i december är möjlig, något marknaden nu nästan prisar in omkring 50 procents sannolikhet för. Riksbanken lät desto mer duvaktig, vilket talar för att den nuvarande penningpolitiken lär bestå ytterligare en tid. Det extremt låga ränteläget i kombination med den konstlat svaga valutan bidrar till att hålla mediokra företag under armarna, skapar incitament för hushållen att fortsätta att kraftigt öka sin skuldsättning samt bidrar till felprissättningar på de finansiella marknaderna. Dyrt kan dock bli dyrare om den nuvarande globala tillväxtsvackan visar sig tillfällig samtidigt som den lätta penningpolitiken består. Än så länge vågar vi emellertid inte agera utifrån ett sådant scenario.

I nästa vecka ser vi fram emot rapporter från en trio portföljbolag: Doro på onsdag, Meda på torsdag samt avslutningsvis Loomis på fredag.

Slutligen noterar vi att Sandvik underpresterade under första veckan i portföljen med en liten nedgång. Styrelseordförande Johan Molin passade dock på att öka sitt innehav i slutet av veckan. Köpet av ytterligare 90 000 aktier gick loss på omkring 7 miljoner kronor. Det bådar gott.

 

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från AMF
Annons från AMF