Bostadspriserna ökade i juni: ”Ett bedrägligt lugn”

Bostadspriserna i Sverige ökade som helhet 0,2% i juni, men den underliggande trenden indikerar en nedgång. Det visar nya siffror från SBAB. "Med fortsatt stigande bolåneräntor går det inte att utesluta att priserna faller lite till”, säger chefsekonom Robert Boije.
Bostadspriserna ökade i juni: ”Ett bedrägligt lugn” - WEB_INRIKES
Robert Boije, chefsekonom på SBAB. Foto: SBAB / TT

Under den totala siffran gömmer sig dock en splittrad bild mellan olika regioner. Såväl lägenhets- som huspriserna föll i fyra av sex regioner. Mest föll lägenhets- och huspriserna i Storgöteborg.

Uppgången förklaras till stor del av stigande priser på hus i Södra Sverige, men delvis också av kraftigt stigande priser på lägenheter i Stormalmö.

anmärkningsvärd motståndskraft

“Bostadspriserna, särskilt lägenhetspriserna, fortsätter att uppvisa en anmärkningsvärd stor motståndskraft mot de kraftigt stigande räntorna. Men det kan vara ett bedrägligt lugn. Många bostadsrättsföreningar står inför betydande höjningar av månadsavgifterna framöver och bolåneräntorna kommer att höjas lite till”, säger Robert Boije, chefsekonom på SBAB.

Med beaktande av tillfälliga effekter, som säsongspåverkan, indikerar den underliggande trenden en nedgång i priserna med 0,1% för Sverige som helhet, skriver SBAB.

Huspriserna föll i Storstockholm (-0,3%), Storgöteborg (-2,7%), Stormalmö (-1,6%) och Norra Sverige (-0,3%). I Mellersta Sverige och Södra Sverige steg de med 0,2 respektive 1,4%. Den underliggande trenden indikerar fortsatt fallande huspriser i samtliga regioner.

“BOTTEN ÄR INTE NÅDD”

“Huspriserna har stigit med 0,9% i Sverige sedan årsskiftet men har fallit med nästan 16% sedan förra vårens toppnoteringar. Med fortsatt stigande bolåneräntor går det inte att utesluta att de faller lite till innan botten är nådd”, säger Robert Boije.

Lägenhetspriserna föll i Storstockholm (-0,4%), Storgöteborg (-1,4%), Mellersta Sverige (-1%) och Södra Sverige (-0,5%). I Stormalmö och Norra Sverige steg de med 3,3 respektive 1,1%. Den underliggande trenden indikerar fortsatt svagt fallande lägenhetspriser i Stormalmö.

“Hittills i år har lägenhetspriserna stigit med 6,4%. Däremot har de fallit med 8% sedan toppnoteringarna förra våren. Jag skulle bli förvånad om vi ändå inte får se ett visst fortsatt fall i lägenhetspriserna när många föreningar börjar justera upp sina månadsavgifter och bolåneräntorna klättrar upp lite till. Men osvuret är bäst”, garderar Boije.

Hittills i år har bostadspriserna stigit med totalt 2,7% i Sverige som helhet. Sedan toppnoteringarna förra våren har de dock fallit med 13%, enligt SBAB:s siffror.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Innehåll från annonsör