Bostadsmarknaden: Ohyra i innerstan
Finansminister Erik Åsbrink och de andra statsrådens utnyttjandeav kontakter för att gå vid sidan av bostadskön för att skaffasig attraktiva hyreslägenheter i Stockholms innerstad är klartförkastligt. Och lika illa är beslutet av den borgerligamajoriteten i Stockholms stadshus att sälja ut de kommunalabostadsbolagens fastigheter till bostadsrättsföreningar.Utförsäljningen medför en mycket stor förmögenhetsöverföringtill de priviligierade grupper som sitter på förstahandskontrakti attraktiva fastigheter.
Sjuk marknad
I grunden är dessa affärer symptom på en mycket sjukbostadsmarknad, där incitamenten är obefintliga hos de politiskamakthavarna att genomföra det som behövs: införande avmarknadsstyrda hyror. Eller med SABO-ordförande Per-OlovHåkanssons språkbruk: låta lägesfaktorn få genomslag ihyressättningen. Det skulle vara helt i enlighet med deursprungliga tankarna med det s.k. bruksvärdessystemet förhyresbildningen och är något som redan idag tillämpas i storutsträckning i exempelvis Malmö och Göteborg.Nyheten att statsråden, finansminister Erik Åsbrink, biträdandefinansminister och ansvarig för bostadsfrågor Lars-Erik Lövdén,socialförsäkringsminister Maj-Inger Klingvall och socialministerLars Engqvist har fått sina lägenheter genom kontakter kanåtminstone få det positiva med sig att diskussionen om enavreglering kan komma igång på allvar.Att dessa statsråd går vid sidan av det system som de själva,med all sin upphöjda retorik, försvarar är naturligtvismoraliskt helt förkastligt. Detta kan inte annat än göda föraktför dessa politiker.Att säga att det inte rör sig om mutor, det vill säga atttillgodogöra sig en förmån som har ett större värde än 300kronor, är också en fråga om advokatyr.En hyresrätt har visserligen formellt sett inget värde. Men allastockholmare vet att i praktiken har ett hyreskontrakt iStockholms innerstad ett mycket stort värde, som kan realiserasgenom byten mot en bostadsrätt eller villa eller genomförsäljning på den svarta marknaden. Värdet på ett hyreskontraktkan skattas till mellan 2.000-6.000 kronor per kvadratmeterberoende på hyra, läge och storlek.Något krav på politiska motprestationer föreligger säkerligeninte. Men det hindrar naturligtvis inte att en minister somLars-Erik Lövdén förlorar en stor del av sin trovärdighet ibostadspolitiska sammanhang.
Åsbrink i knepig situation
Även finansminister Erik Åsbrink, som har fått sitt kontraktfrån det börsnoterade fastighetsbolaget Diligentia genom dess VDMats Cederholm, kan hamna i knepiga situationer beroende påbostadsfrågan. Det gäller exempelvis fastighetsbranschensförslag att få slippa betala inkomstskatt på sina vinster, föratt uppnå skattemässig neutralitet gentemot institutionellafastighetsinvesterare, som exempelvis livförsäkringsbolagen.Under sin tid som VD för fastighetsbolaget Vasakronan stöddeErik Åsbrink sådana resonemang.
Ett problem
Det är förre statssekreteraren och VD:n för AP-fonderna Carl-Johan Åberg som har arbetat fram förslaget för sådanafastighetsinvesteringsbolag, FIB, som skulle vara enmotsvarighet till de framgångsrika amerikanska real estateinvestment trusts, REITS. Carl-Johan Åberg har tidigare sagt atthan har mött stor förståelse från regeringens sida för behovetatt genomföra en sådan förändring. Frågan är om Erik Åsbrink,med sina vänner i fastighetsbranschen, nu kan ställa sig bakomen sådan förändring.
Ger till de privilegierade
Den borgerliga majoritetens beslut i Stockholm att sälja utkommunala bostadsfastigheter, till ett pris som motsvararmarknadsnivån för hyresfastigheter, till bostadsrättsföreningarär också mycket svårt att försvara. Med ett genomsnittligt prispå äldre hyresfastigheter i Stockholms innerstad på runt 10.000kronor per kvadratmeter och priser på bostadsrätter som normaltmotsvarar över 20.000 kronor per kvadratmeter och över 30.000kronor per kvadratmeter i de mest attraktiva lägena, innebärdetta en mycket stor förmögenhetsöverföring till en redanprivilegierad grupp på bostadsmarknaden.Förlorarna är övriga skattebetalare i Stockholm, som går misteom det värde som den framtida hyreshöjningspotentialen innebär.Syftet med utförsäljningen är att öka antalet bostadsrätter iinnerstaden och den vägen skapa en friare bostadsmarknad. Menville man nå detta är en friare hyresbildning den naturligavägen att gå. Fastighetsborgarrådet Sten Nordin hävdar att detinte går. Det är naturligtvis inte sant, även ommarknadshyresbegreppet är politiskt demoniserat.Sanningen är nog snarare att de borgerliga partierna, medmoderaterna i spetsen, inte vill stöta sig med de huvudsakligenborgerligaväljare som bor i de berörda fastigheterna.
BILDTEXT: Vissa har lättare att få hyra dessa attraktiva lägenheter iStockholm än andra – med dagens system.
Dessa statsråd har gått gått vid sidan av det system som desjälva försvarar. I bild från vänster: socialminister LarsEngqvist, socialförsäkringsminister Maj-Inger Klingvall,ansvarig för bostadsfrågor Lars-Erik Lövdén och finansministerErik Åsbrink.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.