Bostäder bättre på nätet

Internet ger mer och bättre information än tidningarnas annonser. Hemnet har flest bostäder i sin databas, men Bovision är mest användarvänligt.

Internet är det perfekta mediet när man letar bostad – villa, bostadsrätt eller fritidshus. Dels kan spekulanten enkelt söka fram en förteckning över objekt i precis den storlek, prisklass och det område han är intresserad av; dels får spekulanten en utförlig beskrivning av objekten och ofta flera bilder. Med internet kan därför en större del av urvalet göras hemifrån, jämfört med om spekulanten är hänvisad till morgontidningarnas korthuggna bostadsannonser. Idag finns två stora rikstäckande databaser med bostadsannonser på internet: www.bovision.se och www.hemnet.se.

Mer att välja på

Affärsvärlden har testat bostadsannonserna på internet. I tabellen (se den tryckta tidningen, nummer 5/1999 sidan 46) finns antalet objekt som listats vid tolv olika sökningar i de två databaserna. Den första sökningen avser en villa i Eskilstuna kommun. Sökningen gav 158 objekt, varav 109 på Hemnet. Hemnet har genomgående fler objekt i sin databas än Bovision. Totalt har Hemnet ungefär 28.000 objekt och Bovision drygt hälften därav. Många mäklare annonserar emellertid i båda databaserna, vilket gör att överlappningen är stor.

Men Bovision är den mest användarvänliga – mest lättöverskådlig, flest förklaringstexter, längst beskrivningar och är snabbast. Bovision har också störst erfarenhet med tre år på nacken. Hemnet, som är ett samarbete mellan Sparbanken Fastighetsbyrå, Svensk Fastighetsförmedling och de två branschorganisationerna Mäklarsamfundet och Fastighetsmäklarförbundet, lanserades först i maj 1998. Intresset för sajten och de många objekten har gjort att Hemnet har fått koncentrera resurserna på att bygga ut kapaciteten snarare än ta hand om barnsjukdomarna.

En annan skillnad är att Bovision även annonserar hyresrätter. Dessutom finns på Bovision några enklare kalkylverktyg och en hel del länkar, exempelvis till långivare och husfabrikanter. På området finns dock mycket innovativt kvar att göra och ansvariga har många idéer. I framtiden kommer det därför säkert att finnas avancerade kalkyler för privatekonomin, där boende är den största enskilda utgiftsposten, lånekalkyler, deklarationshjälp med mera på hemsidorna. Eller åtminstone länkar till andra sidor som tillhandahåller sådana hjälpmedel.

Både Bovision och Hemnet har tjänster som via e-mail rapporterar nyinkomna objekt på de delmarknader spekulanten är intresserad av. Hos Bovision kallas tjänsten prenumeration och är väl beskriven. Hemnet kallar tjänsten bevakning, men informerar inte med ett enda ord om vad tjänsten innebär, exempelvis hur länge eller hur ofta rapporterna kommer.

Övermän

Tidningarna har insett att de funnit sina övermän i bostadsannonsering och på DN:s bostadssajt (www.bostad.dn.se) kan spekulanter söka i Hemnets databas och på Svenska Dagbladets hemsida (www.svd.se under rubriken Bostadsmarknaden) kan man söka i Bovisions databas. På DN:s hemsida finns, förutom egna artiklar på området, en Köpa-hus-skola med tips till dem som står inför sitt livs kanske viktigaste affär. Dessutom finns råd och användbara länkar för dem som står i begrepp att flytta hemifrån eller funderar på hur mycket oväsen man behöver tåla från grannen.

Utan mäklare

Privatpersoner som inte vill att mäklare ska skära emellan kan annonsera på www.agaredirekt.se. Det finns dock möjlighet att köpa delar av mäklartjänster till fast pris. Till Ägare Direkt kan du ta dig via Aftonbladets hemsida (www.aftonbladet.se under rubriken Bostad), som även erbjuder den absolut bästa samlingen av bostadsrelaterade länkar till allt från Anticimex och var du hittar lagtexter till internationella heminredningstidningar.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från SciBase