Börsuppgången håller i sig
De amerikanska börserna inledde torsdagen nedåt trots att gårdagens avslutning blev kraftigt positiv. En sänkt prognos för Intel och en svag rapport från Ciena knäckte optimisterna i den tidiga handeln. Nasdaq Composite index hade efter en dryg halvtimme backat 1,4 procent medan Dow Jones index var upp 0,1 procent.
Intel backade 3 procent efter att Banc of America Securities dragit ned sin prognos för vinsten per aktie 2002. Ciena rapporterade en större förlust än väntat i bolagets första kvartal och varnade samtidigt för fortsatt svag efterfrågan. Aktien föll 5 procent.
I Stockholm höll börsen fast vid en liten uppgång även under eftermiddagen trots att den amerikanska inledningshandeln tyngde utvecklingen. Omsättningen var inte så stor på dryga 11 miljarder kronor.
Lehman Brothers gillade vad de hörde Ericssons koncernchef Kurt Hellström säga vid GSM-mässan i Cannes på onsdagen. Banken är dock fortfarande osäker om affärsutvecklingen den närmaste tiden och skriver i en kommentar bland annat att Ericsson sannolikt kommer att säga upp ytterligare 10 000 anställda i år, skriver Nyhetsbyrån Direkt.
Ericsson tappade mark under eftermiddagen men noterades fortfarande 50 öre högre på 42,70 medan Nokia steg 3 kronor till 211,50.
SEB och Nordea hamnade i fokus under torsdagen efter att båda bankerna rapporterat sina resultat för 2001. SEB fick mest godkänt av aktiemarknaden för sin rapport men även Nordea steg något. SEB varnade bland annat för ökade kreditförluster i branschen och Nordea påpekade att banken nog inte kommer att delta i några större fusioner de närmaste åren.
SEB handlades upp 2 kronor till 91 medan Nordea steg 50 öre till 53 kronor.
Post och telestyrelsen, PTS, ska granska Europolitan och Tele2s samtrafikavgifter eftersom man kommit fram till att de båda har ett betydande inflytande över marknaden. Överklaganden ska lämnas in och på börsen steg Europolitan 80 öre till 47,80 medan Tele2 ökade 7 kronor till 270. Telia steg samtidigt 80 öre till 34,60.
ABBs koncernchef Jörgen Centerman säger till Financial Times att investerarna underskattar potentialen för att förbättra rörelsens utveckling och balansräkningen under de kommande tre åren. Kanske var det orsaken till att aktien steg 3 kronor till 77,50 under torsdagen.
Läkemedelsbolagen hängde inte riktigt med i utvecklingen under dagen. I takt med att resten av börsen började röra sig nedåt återhämtade dock aktierna lite mark. Astra Zeneca noterades på eftermiddagen 1 krona lägre medan Pharmacia var upp 2 kronor till 422,50.
SCA gick starkt under dagen och noterades 10 kronor högre på 324,50 och även SSAB visade framfötterna och steg 5 kronor till 112. Autoliv var en annan aktie som gick bra och ökade 7,50 till 225,50.
På vinnarlistan under dagen återfanns bland annat Resco som vid en analytikerträff på morgonen talade om tecken på en vändning under andra halvåret i år. Aktien steg 11 procent. Även Metro gick starkt under dagen och noterades för en uppgång på 9 procent.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.