Börsuppgången håller i sig

Stockholmsbörsen klättrade frisk fram till eftermiddagen då de amerikanska hushållen inte kände sig lika trygga och köpsugna som förväntat. Nasdaq kretsade kring nollstrecket och i Stockholm höll sig börsen runt den enprocentiga uppgång som förmiddagens handel gav.

Placerarna hade bespetsat sig på ännu en dag av stigande kurser på teknikbörsen Nasdaq. De goda nyheterna om ekonomin har strömmat in i en allt stridare ström.

Men tisdagens makrosiffra, de amerikanska hushållens konfidensindikator, satte åtminstone en tillfällig punkt för de stigande förhoppningarna om en snabb återhämtning för konjunkturen. I februari var konfindensindikatorn 94,1. Det var klart lägre än analytikernas förväntningar på 97 enligt Bloombergs snittprognos. Nasdaq öppnade kring nollstrecket för att sedan vända nedåt.

Men då hade redan måndagens starka USA-börs smittat av sig på handeln Stockholm. Tillväxtbolagen dominerade stort i Stockholm. Hennes & Mauritz steg med 3 procent till 180 kronor.

Klädjätten är en börsens största hyresgäster och enligt IR-chefen Carl-Henric Enhörning har det blivit lättare att förhandla fram bra avtal på den amerikanska lokalmarknaden. Bland annat har Hennes & Mauritz lyckats få till rena omsättningsbaserade kontrakt istället för bashyra med omsättningsklausul. Målsättningen, att öppna tolv nya butiker i USA, står dock fast.

Ett annat hett tillväxtpapper var låsbolaget Assa Abloy. Aktien lyfte med 6 procent till 132,50 kronor. Skandia gjorde likadant och kunde köpas för 53 kronor, 3 procent upp. Båda bolagen har stor verksamhet i USA. Det har också Atlas Copco, främst genom uthyrningsverksamheten av anläggningsmaskiner och aktien steg med 3 procent till 221,50 kronor.

ABB-aktien hörde till dagens absoluta topplaceringar och rekylerade uppåt med 4 procent till 71 kronor. Även ägaren, hackkycklingen och investmentbolaget Investor steg med 1 procent till 108 kronor.

Bland telekomaktierna var det bäst drag i Nokia. Den finska telefon- och systemleverantören steg med 2 procent till 216,50 kronor. Sämre gick det för Ericsson som föll lika mycket och kunde köpas för 43,40 kronor.

Av teleoperatörerna steg Europolitan med 2 procent till 49 kronor. Telia fick nöja sig med en uppgång på 1 procent till 34,60 kronor. Song Networks backade med 7 procent till 3,32 kronor.

Mediviraktien rakade i höjden sedan bolaget sålt de nordamerikanska produkträttigheterna för MIV-606, en substans mot bältros, till Reliant Pharmaceuticals. Tillsammans ska de två bolagen söka partners i Europa, Japan och Asien.

Enligt Medivir uppgår värdet av den strategiska alliansen till 17 miljoner dollar, 5 miljoner dollar som en första delbetalning och resterande när vissa utvecklingssteg i projektet har nåtts. Aktien rusade iväg med 24 procent till 62,50 kronor.

Broströms fanns också i skaran av vinnare efter sin starka rapport, ett generöst utdelningsförslag till stämman och goda utsikter inför 2002. Rederiet klättrade med 15 procent till 42 kronor. Bland förlorarna fanns Bong Ljungdahl. Kuverttillverkaren gjorde i fjol en förlust på 34 Mkr och styrelsen har föreslagit en nyemission om cirka 150 Mkr. Placerarna gillade inte beskeden och handlade ned aktien med 1 procent till 69 kronor.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.