Börsstrateger: USA-valet kan kasta om spelplanen för investerare

Utgången i det amerikanska presidentvalet kan till viss del rita om spelplanen för svenska investerare. Om Donald Trump vinner lär banker gynnas medan fastighetsbolag blir förlorare, säger experter till Afv.
"Börsen är i full färd med att prisa in en Trump-seger", säger Handelsbankens aktiestrateg Mattias Sundling.
Börsstrateger: USA-valet kan kasta om spelplanen för investerare - Election 2024
Donald Trump och Kamala Harris. Foto: TT

Temperaturen stiger inför det amerikanska presidentvalet nästa vecka. Kamala Harris tidiga medvind i opinionsmätningarna har vänt och nu satsar investerare på en Donald Trump-seger.

“Marknaderna har i stora drag redan handlat på att Trump vinner med en stigande dollar, högre räntor men också en generell uppgång för aktier”, säger Jon Arnell, investeringschef på von Euler & Partners.

Handelsbankens aktiestrateg Mattias Sundling säger att “Trump-traden” kan vara uttömd på kort sikt. Men de kraftiga rörelserna i obligationsräntorna den senaste månaden visar hur viktigt valet kan bli för marknaderna på längre sikt.

“Om vi tittar på den amerikanska tioåringen har den ju stigit nästan 60 punkter. Det som verkligen ligger pyrt till om Trump vinner är ju räntebärande tillgångar såsom statsobligationer”, säger han.

Sundling tror att räntehandlare skräms av risken för att Trump eldar på inflationen genom kraftiga budgetunderskott, tullar, skattesänkningar och deportering av utländska arbetare. Handelsbanken har tidigare varnat för att republikanens expansiva finanspolitik kan tvinga Fed att höja styrräntan nästa år, eller åtminstone gå försiktigare fram med sänkningar.

“En avgörande fråga är om nästa president får majoritet i både senaten och kongressen. Först då kan alla vallöften bli verklighet och då är det ju stora grejer som väntar”, säger Handelsbanken-strategen.

Avregleringar kan ge börsfest

Både Sundling och Arnell bedömer att en så kallad “clean sweep” för Republikanerna i kongressen skulle tas emot positivt av börsen, då det skulle bädda för skattesänkningar och avregleringar. När Trump senast vann presidentvalet 2016 rusade Wall Streets breda index nästan 50% under åren fram till pandemin.

Sundling understryker att Trumps utlovade avregleringar är en jättegrej bland investerare i USA, där bland annat hedgefondmiljardären Stanley Druckenmiller har talat om att det kan skapa en börsfest.

“Jag tror framför allt att avregleringarna skulle gynna energibolag, tillverkningsindustrin och banker”, säger Sundling.

Handelsbankens fondförvaltare Niklas Lundin säger att en Trump-seger skulle kunna utlösa en rotation på Wall Street, där kapital flyttas från techjättarna till mer konjunkturkänsliga bolag.

Harris bra för konsumentbolag

En seger för Kamala Harris ses som mindre dramatisk för marknaderna, även om hon har flaggat för att höja bolagsskatten. Anledningen är att demokraten väntas fortsätta föra i stort sett samma politik som den sittande presidenten Joe Biden.

Jon Arnell spår ändå att en seger för Harris skulle ge medvind för konsumentnära bolag och detaljhandlare. Han pekar på de skattelättnader hon vill ge till barnfamiljer.

“Men även bolag med koppling till den gröna omställningen bör gynnas om Harris vinner.”

Jon Arnell. Foto: Press

Mattias Sundling bedömer att de potentiella kursrörelserna i USA efter valet kan komma att speglas på Stockholmsbörsen. Dels på grund av att svenska börsbolag ofta har försäljning i USA, dels för att Riksbanken inte kan avvika alltför mycket från Federal Reserve. Det betyder att valet kan skapa en ny marknadsmiljö som svenska investerare behöver förhålla sig till.

“Om Trump vinner får man ta höjd för ett högre ränteläge och då är svenska banker relativa vinnare och fastighetsbolag förlorare. Även småbolag kan missgynnas då de har en högre skuldsättning generellt”, säger han.

Tullar kan slå mot industribolag

Den amerikanska kongressen kan begränsa presidentens handlingsutrymme i viktiga frågor som skatter. Men när det gäller tullar är presidenten mer eller mindre självrådig.

Finansmannen Sven Hagströmer varnade nyligen för att Trumps hot om 20-procentiga tullar på varor från omvärlden är ett allvarligt hot mot svensk industri. Den senaste månaden har Barclays portfölj med 28 tullkänsliga europeiska aktier sjunkit 7% och halkat efter indexen rejält. I portföljen ingår bland annat Volkswagen, rederijätten Mærsk och de svenska verkstadsjättarna Atlas Copco och Hexagon.

Mattias Sundling säger att ett handelskrig tveklöst vore negativt för börserna, men menar att oron är överdriven. Han tror att det rör sig om ett “förhandlingsbud” från Trump. Dessutom har näringslivet historiskt lyckats jobbat sig runt handelshinder genom att bland annat flytta fabriker.

“Man får väga tullarna mot att Trump kan få fart på tillväxten. Och givet USA:s roll som motor i världsekonomin kan det lyfta europeiska exportbolag. Dessutom hotar han med ännu större tullar mot Kina så Europa kan bli relativa vinnare”, säger strategen.

Givet att det i princip är “50/50” vem som vinner valet menar Sundling att det är svårt för svenska investerare att positionera sig för utgången.

“Men de teman vi har diskuterat ovan lär gälla för mandatperioden. Så det finns ju möjlighet att positionera sig lite mer långsiktigt när vi vet vad valresultatet blir.”

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

Annons från AMF