Börsraset slår mot Handelshögskolan

Det är inte bara storföretagen och telekombranschen som tvingas skära ner i orostider. Nu går kniven även på ärevördiga Handelshögskolan, som följd av en lägre avkastning på aktieportföljen. ”Vi kan inte bara sitta och vänta och hoppas att konjunkturen ska vända upp igen”, säger rektor Leif Lindmark.

Att lågkonjunkturen inte tycks lämna någon bransch oberörd blir allt tydligare. I dagarna på går som bäst en översyn av organisationen på näringslivets favoritskola framför andra, ärevördiga Handelshögskolan i Stockholm vars skolbänkar nötts av bland andra Claes Dahlbäck, Mats Qviberg, Christer Gardell, Lars Thunell och Jacob Palmstierna. I slutet av förra veckan gick ett internt meddelande ut där man informerade om att upp till 8-10 Mkr inom adminstration- och serviceverksamhet ska sparas.

”Totalt kan det bli upp till 15-20 tjänster som måste bort. Nedskärningarna kommer att ske inom den administration som finns, men vi vet inte exakt var ännu”, säger rektor Leif Lindmark. ”Vi håller på att undersöka var vi ska skära för att det ska märkas så lite som möjligt, och beräknar att vara klara med den processen innan den sista mars.”

En anledning är att det dåliga börsklimatet påverkat Handelshögskoleföreningens aktieportfölj, vars förvaltning är utlagd på ett antal fonder hos Nordea, SEB och Handelsbanken.

”Handelshögskoleföreningen förser oss med medel utifrån den avkastning aktieportföljen ger. Börsnedgången innebär att denna blir lägre och istället för att börja tära på själva kapitalet, genom att till exempel avyttra innehav, får vi rätta anpassa oss till ett lägre inflöde av pengar”, säger Leif Lundmark.

Pengarna från HHS-föreningen utgör en av skolans tre största intäktsskällor, de andra två utgörs dels av donationer från bland andra de storföretag som kallas ”corporate partners”, dels från intäkterna i skolans utbildningsdel ”Executive Education”. Som Ekonomi24 tidigare skrivit drabbades privata företagsutbildare som IHM och reklamskolan RMI Berghs av vikande efterfrågan redan i höstas. Nu har turen kommit även till Handels, vars vidareutbildning omsätter cirka 300 Mkr och förra året presterade en vinst på 35 Mkr.

”Våra kunder har fått sparbeting de också och måste skära ner på utbildningar, vilket gör att det inte längre är full beläggning på kurserna. Det i sin tur gör att vi tjänar mindre pengar på den delen. Totalt räknar vi med att tappa 15 Mkr i vinst i den verksamheten under det här läsåret”, säger Leif Lindmark.

Än så länge är det dock varken tal om ett ekonomiskt krisläge eller att skolan skulle gå med förlust, poängterar han.

”Vi ’blöder’ inte och har inga problem med kostnader som plötsligt skenat iväg. Däremot kan vi inte bara sitta och vänta och hoppas att konjunkturen ska vända upp igen, och under tiden gröpa ur våra tillgångar. Vi gör de här besparingarna redan nu för att så snabbt som möjligt hamna i balans. Senast läsåret 2004/2005 ska Handelshögskolan ha balans mellan kostnader och intäkter.”

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från AMF
Annons från AMF