Intervju Johan Isaksson
Börsprofilen ger upp sitt favoritcase: ”Aktien är död för mig”
"Det skulle skapa ett kaos jag inte ens kan föreställa mig", säger han till Afv.
Samtidigt har lägen uppstått – och poddprofilen har plockat in ett nytt småbolag i portföljen.
"Aktien känns ganska köpvärd", säger han och avslöjar också att ett kärt innehav fått lämna långväskan.

En avgrund öppnade sig under investerarnas fötter när Stockholmsbörsen kraschade 8% på måndagsmorgonen.
Johan Isaksson, som blivit något av en börsseismolog i nedlagda Börspodden, tycker den skakiga marknaden är svårtolkad även för en rutinerad daytrader.
“Den har gått från att vara alldeles för hoppfull och bekymmersfri till att ganska snabbt bli orolig och osäker. Samtidigt tycker jag inte att börsen är uppenbart billig”, konstaterar Isaksson.
När marknaden svajar kan det vara klokt att ligga still och invänta efterskalven av Donald Trumps tullkaos, tror börsprofilen.
“Kanske särskilt eftersom det finns flera potentiella utfall som skulle kunna innebära en väldigt svag världsekonomi. Då kan man måla upp ett scenario där det finns fortsatt ganska stort nedsiderisk på börsen”, säger han.
“Trump vinner inga popularitetspoäng”
Historiskt har presidenten ändå haft ett öga på aktiemarknaden.
Nu ställs frågor om USA:s president ens bryr sig om börsen längre – eller om globala relationer.
“Det är väldigt få människor som medvetet skulle sabotera världsekonomin, och jag tror inte att Trump och hans gäng vill det heller. Han vinner inga popularitetspoäng på att agera så här”, säger Isaksson och fortsätter:
“Det är min grundsyn. Så jag lutar ändå åt att det är läge att vara försiktigt konstruktiv.”

Du låter ändå rätt positiv?
“Både och. Jag är mer orolig för utvecklingen av tioårsräntan. Det är svårt att dra trender i så här volatila marknader, men det finns teorier om att Trump försöker sänka räntorna genom att sänka ekonomin.”
En rädsla är om det uppstår osäkerhet kring amerikanska statspapper, vilket potentiellt kan driva upp räntorna.
“Det vore en enorm sak om den säkraste finansiella tillgången i världen inte längre uppfattas som säker. Det skulle skapa ett kaos jag inte ens kan föreställa mig och är den typen av riskscenarier jag är mest rädd för”, säger Isaksson.
Rimligt med ras på 20%
Om Trumps tullar blir verklighet kommer förstås de slå hårt mot svenska exportberoende bolag. Men det är inget Börspodden-profilen lagt särskilt mycket tankekraft på än. Det är lätt att glömma att börsen ganska nyss stod på all-time-high.
“Det byggdes upp en bild som nu verkar ha varit helt felaktig. Att vi är ner 20% känns därför rimligt, inte överdrivet”, säger Isaksson.
Därför ser han heller inga rejäla aktieklipp att göra ännu.
“I måndags var det några bolag som var ner rejält intradag, då kan sådana lägen uppstå. Men det är fortfarande inte fyndläge generellt, särskilt inte om det blir värre”, säger han.
Många jättar har fallit mycket. Ser du felprissättningar bland de största bolagen?
“Det beror på horisont, men jag gillar ofta större bolag. Där finns mest likviditet, och de studsar snabbast. Jag har gillat både Getinge och Elekta även innan det här.”
Isaksson lyfter fram att de två medicinteknikbolagen har låga värderingar och inte är särskilt konjunkturkänsliga.
“Man har också potentialen att höja marginalen. Jag har ökat i Elekta under året, som har kraschat totalt”, berättar han.
Blankningen i bolaget uppgår till hela 8%. En svag Q3-rapport och ett VD-avhopp har inte hjälpt aktien, som är ner drygt 23% i år.

Lyssnare av Börspodden vet att du gillar mindre bolag. Har du hittat något intressant?
“Jag har kollat på effekten av den stärkta kronan. Det är början på en trend som kommer påverka många bolag.”
Vinkoncernen Viva Wine är en förbisedd börsdruva, enligt Isaksson, som han skördat i hopp om starka valutaeffekter.
Bolaget börsintroducerades det heta IPO-året 2021 och är ner 30% sedan dess.
“Men de har presterat bra. Man tar marknadsandelar och har kommit med fina kvartalsrapporter. Aktien känns köpvärd”, konstaterar daytradern.
Han nämner att Viva Wine har 80% av sina inköpskostnader i euro som en tydlig trigger.
“Någon procent i euroförsvagning mot kronan gör många miljoner på resultatet. De 5% i kronförstärkning sen årsskiftet gör stor skillnad. Så jag har köpt in lite aktier”, säger han.
H&M intressant case
På samma tema finns H&M i portföljen. Modejättens kräftgång på börsen kan stå inför en vändning, tror Isaksson.
“Visst påverkas de negativt av tullarna men svag dollar gör enorm skillnad för inköpspriserna”, säger han och kallar aktien “superhatad”. Samtidigt är blankningen på rekordhöga nivåer.
“Men familjen Persson köper, så det kan vara ett intressant case nu. Generellt försöker jag titta på bolag med starka balansräkningar och fungerande affärsmodeller”, säger Isaksson.

Mer framgångsrik har börsprofilens investering i Truecaller varit. Trots att aktien dubblats det senaste året ser han ytterligare uppsida.
“Jag har passat på att köpa lite mer i fallet efter Q4-rapporten. Den är inte billig, men i ett starkt momentum. Jag har lärt mig att det ofta lönar sig att köpa de starkaste aktierna även när marknaden går ner. De brukar studsa snabbast”, säger han.
Sedan årsskiftet har Truecallers plattform växt med 15,5 miljoner användare.
“Det är otroligt starkt. Allt pekar på att det rullar på och jag tror att det finns mycket kvar att göra där, man har 450 miljoner användare att monetisera på sikt”, säger Isaksson.
“Aktien är död för mig”
Stämningen förbyts snabbt när Kambi kommer på tal. Bettingbolaget har länge varit ett kärt – och stort – portföljinnehav för börsprofilen. Nu är kärlekssagan slut, avslöjar han.
“Jag har bara en pytteliten bevakningspost kvar. Aktien är död för mig”, säger daytradern.
Plåstret rycktes i slutet på förra året.
“Alldeles för sent, men jag har tröttnat på underleveransen. Nu efteråt känns det skönt”, säger en lättad Isaksson om aktien som är ner över 50% på tre år.
Ser du något annat på marknaden som är särskilt intressant just nu?
“Just nu är det något slags maxosäkerhetsläge. Det brukar ofta sammanfalla med en temporär botten. Det behöver inte vara så nu, men det är en observation. Alla pratar om börsen just nu, till och med på barnens fotbollsträning.”
En spaning som för tankarna till den legendariske fondförvaltaren Peter Lynchs kända teori: Att en börskrasch är nära förestående när Lynch får aktietips från en tandläkare på en fest och han dagen efter önskar att han lytt rådet.
Du pratar om ett reverserat cocktailparty med Lynch?
“Exakt. Folk pratar om börsen men på ett oroligt sätt. Då vet man att det sipprat ut ganska brett”, avslutar Isaksson.
Läs också:
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.