Börsplus: Trots coronakrisen – här är handelssektorns köpvärda aktier

Börsplus går igenom alla aktuella köpråd och coronareviderar slutsatser och estimat. Idag en bransch som drabbas omedelbart och ofta hårt - handel. Står sig köpråden och hur ska man se på H&M?

Börsplus fortsätter att gå igenom sina köpråd. Coronakrisen har ändrat förutsättningarna och frågan är om favoritaktierna fortfarande håller måttet i detta nya läge.

Nu synas handelssektorn och de åtta köpråd Börsplus har på aktier i denna. Dessutom stresstestas H&M som Börsplus länge varit negativa till och har en kort position tagen på i Börsplus portfölj.

Handel är en bransch som påverkas starkt kortsiktigt när butiker tvingas stänga i hela länder och kunderna håller sig hemma. Exakt hur illa det bli återstår att se. Börsplus tror att kläder och sällanköpsvaror får det extra tufft. Men chocken som coronakrisen innebär kommer att tjäna som en katalysator för den strukturomvandling som sker. Mer försäljning flyttar till nätet. Bolag som inte drar nytta av det riskerar utslagning.

H&M

Börsplus har haft ett säljråd för H&M och i portföljen finns en säljoption som gått från minsta innehav till att nu vara ett av de större innehaven. Dels för att optionen gått många hundra procent när H&M-aktien fallit men också så klart för att övriga innehav fallit i värde. Nedåt 100 kronor är aktien dock inte längre särskilt dyr om man tror någorlunda på H&M:s långsiktiga förmåga. Inte ens med coronakrisen i hasorna. Ska aktien vara fundamentalt värd mindre än 100 kronor så krävs att själva grundaffären ska ta varaktig skada. Börsplus tror kanske risken för det är rätt stor men är nu snubblande nära att ta bort säljrådet. Läs mer här.

Byggmax

Risken är stor att efterfrågan faller bort när konsumentförtroendet tar en smäll. Det ser ut som att den viktiga vårsäsongen kommer att domineras av nyheter om coronakrisen. Samtidigt finns chansen att intresset för hemmaprojekt ökar när mer fritid spenderas i hemmet.

Riskerna är dock i fokus då Byggmax skulle möta en svag efterfrågan i ett redan utsatt läge. Ledningen har expanderat butiksnätet, balansräkningen är redan ansträngd och Byggmax har tre år i rad av fallande försäljning i jämförbara butiker. Coronakrisen kan bli det som knäcker både resultatet, strategin och kanske även ledningen.

Börsplus slopar köprådet. Läs mer här.

Verkkokauppa

Bolaget är i en långsiktig trend av försämrade operativa nyckeltal, både vad gäller tillväxt och marginal. 2019 tappade rörelsevinsten 15 procent och marginalen sjönk till 2,2 procent (2,6%). Poststrejk i Q4 och tuffare konkurrens från de två andra hemelektronikkedjorna är förklaringen. Bolaget investerar för att ytterligare sänka sina kostnader. Börsplus tror att bolaget har möjlighet att stabilisera marginalutvecklingen från 2021 och behåller köprådet. Läs mer här.

Musti Group

Innan coronakrisen hade bolaget 7-8 procents tillväxt i jämförbara enheter. Börsplus skissar på att krisen skivar av 5 procent i tillväxt. Musti kommer ändå att göra en okej vinst 2020. Aktien är emellertid tillväxtvärderad och inte jättebillig. En tillväxtmultipel på EV/Ebit 15 är vad som behövs för att se värde i aktien. Köprådet behålls. Läs mer här.

Mekonomen

Börsplus har tidigare tänkt sig att Mekonomen tjänar runt 8 procent av omsättningen när marknaden (väder) är mer normal och alla synergier finns i siffrorna. Det ser optimistiskt ut nu, men även om man drar ned siffran mot 7 procent ser uppsidan bra ut i aktien även med låga multiplar (se huvudscenario). Risken är en dikeskörning längs vägen. En större nyemission eller stora butiksnedläggningar. Köprådet behålls tills vidare. Läs mer här.

Nilörngruppen

Osäkerheten i branschen är mycket stor. 2020 kommer bli ett år med fallande försäljning och vinst. Att Traction kommer som en räddande ängel ska man inte räkna med. De brukar aldrig lämna pengar på bordet.

Börsplus räknar med att försäljningen sjunker cirka 35 procent i år och att rörelsemarginalen blir negativ på omkring 10 procent. På sikt skissar Börsplus generöst på att tillväxten återvänder och att marginalen närmar sig det historiska snittet. Trots det finns ingen uppsida att tala om.

Om man inte tror på ett räddade bud finns ingen större anledning att äga aktien i närtid då osäkerheten är mycket stor. Rådet blir neutralt. Läs mer här.

Björn Borg

I huvudscenariot skissas på en negativ tillväxt med 25 procent för 2020. Om man blickar tillbaka till finanskrisen 2009 hölls lönsamheten relativt stabil, det man får komma ihåg är att företaget har ändrats mycket sedan dess. Lönsamheten är sämre och skulden högre. Börsplus räknar med en förlust 2020. Lyfter man blicken från 2020 ser det fortfarande okej ut med Börsplus reviderade estimat. Men det räcker inte. Här och nu sänks rådet till neutral. Läs mer här.

Pandora

I huvudscenariot drar Börsplus ned tillväxten till -25% för 2020 och tar i med en nollmarginal på rörelseresultatet (Ebit). Håller sig krisåret på den nivån så bör balansräkningen gå att överbrygga. Då är Pandora tillbaka i sin turnaround igen från någon gång i höst/vinter, med allt vad det innebär kring stor uppsida och betydande nedsida. För att spegla uppenbara risker för stressad balansräkning och kraschande värderingar på andra håll hårdkapar Börsplus huvudscenariots målvärdering till EV/Ebit 10 för 2022 (från tidigare EV/Ebit 15). Huvudscenariots fundamentala värde är därmed för tillfället nästan halverat till 500 DKK per aktie, från tidigare nära 900 DKK. Kursraset håller dock uppe avkastningspotentialen till närmare en tredubblare än en dubblare. Köprådet behålls. Den som går in bör dock förstå att det kan behövas skjutas till mer kapital. Läs mer här.

Europris

Europris är ett välpositionerat och starkt defensivt case. När viruspanik övergår i ”normal” lågkonjunktur gynnas bolagets lågprisprofil. Börsplus behåller därför sitt värderingsantagande om EV/Ebit 12 för 2022. Köpråd upprepas. Huvudscenariots uppsida är nu två tredjedelar, mot dryga 40 NOK i aktiekurs. Läs mer här.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från SPOTLIGHT STOCK MARKET