Börsöppning nära nollan i korten

Stockholmsbörsen stod på onsdagsmorgonen inför en öppning nära tisdagens stängningsnivåer.
Börsöppning nära nollan i korten - nasdaq-omx-affarsvarlden-700_binary_6891975.jpg

Börsindexen på Wall Street backade i tisdagens handel och på onsdagen var det blandad utveckling i Asien.

Internationella Valutafonden, IMF, sänkte på tisdagen sin prognos för den globala BNP-tillväxten till 3,3 procent från tidigare 3,5 procent. Om prognosen blir verklighet innebär det den lägsta tillväxten sedan 2009, påpekar SEB i ett morgonbrev.

Börserna pressades också av att USA:s president Donald Trump flaggat för tullar på EU-producerade varor till ett värde om 11 miljarder dollar med hänvisning till att EU gynnat Airbus på Boeings bekostnad.

Vid 8.30-tiden pekade terminerna för tyska DAX- och franska CAC40-index 0,1 respektive 0,2 procent upp. IG:s förhandel indikerade samtidigt en nedgång med 0,1 procent för Stockholms OMXS30-index.

I New York backade de ledande börsindexen 0,6-0,7 procent med i synnerhet industribolag bland förlorarna. Ståljätten US Steel förlorade 10 procent efter en rejäl nedgradering från Credit Suisse och konkurrenten Nucor tappade 2,7 procent. I Asien gick japanska Nikkei 225-index ned 0,7 procent medan de fastlandskinesiska börserna steg ungefär lika mycket.

På svensk hemmaplan börjar den nya rapportsäsongen göra sig påmind.

IT-försäljaren Dustin redovisar ett rörelseresultat om 160 miljoner kronor (146) för det andra kvartalet i räkenskapsåret. Resultatet inkluderar positiva engångsposter om 23 miljoner. Väntat var enligt Bloombergs prognossammanställning ett rörelseresultat om 146 miljoner kronor. Den justerade ebita-marginalen backade till 4,8 procent från 5,3 procent för ett år sedan.

Mode- och skoföretaget Venue Retail Groups resultat före av- och nedskrivningar uppgick till 2,1 miljoner kronor (16,7) för perioden december-februari. Försäljningen i jämförbara butiker minskade 3,2 procent under kvartalet.

Den First North-listade spelutvecklaren MAG Interactive redovisar en nettoomsättning för det andra kvartalet i räkenskapsåret på 41,2 miljoner kronor (58,9), en minskning med 30 procent jämfört med motsvarande kvartal året innan. Justerat ebitda-resultat för perioden blev -2,8 miljoner kronor (1,6).

För Swedbank fortsatte det negativa nyhetsflödet med uppgifter i Dagens Industri om att banken kan ha vilselett Finansinspektionen. Vidare granskar ECB hur väl banken skött sin kundkännedom, enligt DN. Svenska Dagbladet skriver om att en “krisordförande” med kortare mandat är en tänkbar lösning på ledarkrisen och lyfter fram förre statsministern Göran Persson.

På Oslobörsen inleds handel med Adevinta, en avknoppning från mediehuset Schibsted. Adevinta omfattar Blocket-liknande marknadsplatser i bland annat Frankrike och Spanien.

På rekommendationsfronten märks att Morgan Stanley har sänkt sin rekommendation för Epiroc till jämvikt (övervikt) och att Nordea tar ned Tieto till sälj (behåll).

SEB har skruvat upp riktkursen för Swedish Match ytterligare, till 560 kronor (540), och Nordea har höjt Volvos riktkurs till 185 kronor (175), båda med upprepade köprekommendationer. Flera analyshus har också höjt riktkurserna för Industrivärden med cirka 10 kronor utan några förändringar av rekommendationerna efter investmentbolagets kvartalsrapport.

På kvällen släpps protokollet från Feds senaste räntemöte. I fokus står eventuella indikationer på hur balansräkningens bantning ska ske framöver och när nästa räntehöjning kan komma att ske.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.