Börskritik mot Adcore

IT-konsultföretaget Adcores hantering av en jättenedskrivning bryter mot börsens regler. Nu kommer kritik på flera punkter från Stockholmsbörsen.

O-listenoterade Adcore tvingades i förra veckan till en spektakulär manöver som liknar vad som tidigare kommit från Framfab och Icon. På grund av det drastiskt minskade värdet för Adcore gjordes en engångsnedskrivning av goodwillposten med över 1,3 miljarder. Åtgärden vände i ett svep nettovinsten på 28 miljoner kronor 1999 till en förlust på 1,2 miljarder år 2000.

Regelvidrig

Samtidigt gjorde Adcore en regelvidrig intäktsföring (återläggning) av engångsnedskrivningen längre ned i resultaträkningen, vilket resulterade i ett positivt justerat resultat. Återläggningen har varken påverkat vinsten efter finansnetto eller det egna kapitalet, men bolaget trummade ut att rörelsevinsten ökat till 119 miljoner från 51 miljoner. Läste man det finstilta upptäckte man att den vinsten räknats före goodwillavskrivningar och jämförelsestörande poster. En sådan särredovisning är inte tillåten i resultaträkningen.

»Så här får man inte göra«

»Det är främst återläggningen liksom att man redovisar ett resultat före goodwillavskrivningar och jämförelsestörande poster som vi kommer att diskutera. Så här får man inte göra enligt de redovisningsregler som finns«, säger Monica Ramseyer vid Stockholmsbörsens avdelning för listning och övervakning till Affärsvärlden.

Stora övervärden

IT-konsulter som Framfab, Icon och Adcore köpte under 1999 och 2000 konkurrenter för enorma belopp och resultatförde övervärden (goodwill) för avskrivning under upp till 20 år. Verkligheten visade sig vara precis den som många olyckskorpar befarade – övervärdena var ingenting värda. Inte minst därför är det viktigt att bolagen gör nedskrivningar när det behövs. Men redovisningen får inte presenteras som Adcore har gjort.

Ett andra problem i Adcores redovisning är att nedskrivningen görs samtidigt som det från bolaget heter att de dyrköpta förvärven fortfarande utvecklas enligt plan. Den paradoxen tar börsen lättare på:

»Utgångspunkten är att då det skett en omvärdering i hela marknaden skapar det helt klart ett nedskrivningsbehov. Motiveringen är konstig, men vi ifrågasätter inte att man gör en nedskrivning. Den förklaring som kan finnas är att diskonteringsränta är en helt annan«, säger Ramseyer.

Böter eller avslag

För börsnoterade bolag är noteringsavtalet en garant för att bolaget följer gällande lagar och god redovisningssed. Om reglerna bryts kan det bli böter (vite) eller i värsta fall avnotering.Särredovisning av rörelseresultatet före jämförelsestörande poster var senast ett problem i 1998 års årsredovisningar.

I februari 1999 gjorde redovisningsrådets akutgrupp ett uttalande om att metoden inte är förenlig med de rekommendationer som finns. Fram till i förra veckan trodde börsövervakarna att de hade fått bukt med problemet.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.