Börskommentar: På jakt efter överraskningar
Europabörsen styrs av ett allt färre antal aktier. Fenomenet känns igen från lokala marknader. För ett par år sedan var det i huvudsak storleken på bolaget som garanterade en bra aktieavkastning på Stockholmsbörsen. Ett smalt index som OMX hade normalt en mycket bättre utveckling än bredare index som Affärsvärldens generalindex.
Utvecklingen går nu igen i Europa, som blivit en enda stor aktiemarknad i och med eurons införande för drygt ett år sedan. Nu viktar Europas fondförvaltare om sina aktieportföljer från lokala aktier till paneuropeiska papper. Men omplaceringarna sker försiktigt. Placerarna saknar analysunderlag och vågar därför bara köpa så kallade blue chips, alltså de största aktierna i Europa.
Följaktligen är det bara aktier i de högst värderade bolagen som har förutsättning att slå index och värderas ännu högre.
25 favoriter
Men de senaste månaderna har fondförvaltarna blivit ännu mer försiktiga. Om de tidigare investerade i de 100 största så har intresset krympt ned till kanske de 25 största aktierna. En anledning kan vara de allt osäkrare förutsättningarna för börserna. Exempelvis räntan är en stor osäkerhetsfaktor.
De största bolagen i Europa, åtminstone till börsvärde, är idag fyra telekommunikationsjättar. Operatörerna Vodafone/Mannesmann och Deutsche Telekom följs av de skandinaviska tillverkarna av teleutrustning Nokia och Ericsson. Dessa bolag kännetecknas av idel teknik och tillväxt.
Och att det är teknikbolag som ligger i topp är inte särskilt konstigt. Skälet till att den tidigare rätt trötta telejätten Deutsche Telekom har värderats upp är helt och hållet särnoteringen av internetleverantören T-Online.
För ett år sedan fanns inte ens Deutsche Telekom på listan bland Europas 25 största bolag. Då dominerades den istället av olje- och läkemedelsbolagen och först på sjunde plats över Europas värdemässigt största bolag låg British Telecom.
Men bakom omvärderingarna på börsen tycks ligga ett överraskningsfenomen. Läkemedel och olja har haft problem att överraska aktiemarknaden positivt, medan analytikerna haft det svårare med att bedöma teknikbolagen rätt. Detta har, tillsammans med den växande internetfokuseringen, koncentrerat intresset till ett fåtal teknikinriktade aktier i Europa.
Inte minst syns denna koncentration av dessa euroflöden på två aktier på Stockholmsbörsen, Astra-Zeneca och Hennes & Mauritz. Astra-Zeneca har inte bara följt de övriga europeiska läkemedelsbolagen nedåt, utan har även jämfört med dessa rasat en bit. Också Hennes & Mauritz har haft en svag kursutveckling sedan bokslutsrapporten för en månad sedan.
Oväntat lite överraskande…
Höga börsvärderingar tål inte svikna löften, brukar det heta. Men inget av dessa bolag har svikit aktiemarknaden, i stort var båda bolagens bokslut i linje med analytikernas förväntningar.
Skälet till dessa aktiers klena utveckling är istället att de inte har förmått överraska aktiemarknaden positivt. Analytikerna ville att Hennes & Mauritz skulle utlova en ännu snabbare tillväxttakt och från Astra önskade de en ersättare för Losec.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.