BÖRSKOMMENTAR: Farligt strunta i prognoserna
Hittills i år har Generalindex klättrat 18 procent trots att detstora flertalet av Stockholmsbörsens tungviktare fått sinavinstprognoser för 1997 och 1998 sänkta i samband med boksluten.Normalt brukar det finnas en hygglig samvariation mellanprognosjusteringarna och kursutvecklingen. I fjol och i årverkar detta samband ha brutits, i varje fall förprognossänkningar – höjda prognoser har fortfarande nästanalltid en positiv inverkan.
Börsuppgången i år bottnar framför allt i försvagningen avkronan (i synnerhet dollaruppgången är gynnsam, eftersom mångaexportbolags kronintäkter ökar plus att storbolagens aktierprissätts i dollar) och det mycket starka flödet av nya pengartill aktiemarknaden. Dollarn har stärkts med omkring 15 procentsedan bottennivån i höstas. Intresset att placera i aktier harökat, både bland institutioner och småsparare.
I fjol var nettokapitalflödet till börsen omkring 40-45miljarder kronor. Utlänningar, framför allt amerikanskainvesterare, svarade för över hälften. Flödet tillStockholmsbörsen har varit urstarkt sedan 1993, och är en viktigförklaring till att aktiekurserna stigit våldsamt. På mindre äntvå år har Affärsvärldens generalindex lyft med 80 procent. Nären betydande mängd nytt kapital jagar ett begränsat antal aktierär det inte konstigt om kursutvecklingen styrs mer avefterfrågan än av det underliggande värdet på aktierna.
Då alternativen till aktiemarknaden, dvs räntebärande instrument,ger så pass mager avkastning som idag är det svårt att se vadsom kan hejda kapitalvågen. Alla vill vara med på börsfesten.Som sagt har Generalindex stigit med 18 procent 1996, och därmedhar investerarna fått mer än ett normalt årsavkastningskravredan efter knappt tre månader. Vem vill missa den chansen närbanken kan erbjuda maximalt 5-6 procent. Å andra sidan finns entydlig historisk korrelation mellan de amerikanska korträntornaoch kapitalflödet till aktiefonder (som svarar för en stor delav kapitalflödet till Stockholmsbörsen) i USA. När denamerikanska centralbanken stramat (dvs höjt korträntan för attdämpa inflationstendenser) åt ekonomin tidigare har flödetavtagit.
Det finns alltså faktorer som talar för en fortsatt hygglig börs,men det är samtidigt illavarslande att aktiemarknaden verkarnegligera vinstutsikterna. Visserligen tyder det mesta på attvinsterna är på väg upp i år och 1998 efter ett svagt 1996, menatt döma av prognosjusteringarna hos mäklarfirmorna harvinstförutsättningarna försämrats en del den sista månaden ochsedan i höstas. Som synes i tabellen härintill harprognosnedskrivningarna inte lett till kurssättningar, snararetvärtom. Lastvagnstillverkaren Scanias, till exempel,vinstprognoser för 1997-1998 har i genomsnitt sänkts med åttarespektive fem procent, men kursen har stigit med 14 procent. Ilängden är det farligt att strunta i vinstprognoserna.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.