BÖRSKOMMENTAR: EMU-flopp drabbar börsen

Stockholmsbörsen stiger trots att EMU är i fara.Aktieplacerarna verkar inte ta hänsyn till den ökade risken förvalutaoro och högre avkastningskrav.

Dramatiken i EMU-frågan har under de senaste månaderna ökat utanatt vare sig Stockholmsbörsen eller övriga europeiska börserverkar bry sig.

Framtiden för en europeisk gemensam valuta har blivit osäkrare.Det beror delvis på att Tyskland, som var tänkt att stå förkärnan i den gemensamma europeiska valutan, verkar få det svårtatt leva upp till Maastricht-kriterierna i år. Och om deteuropeiska valutaprojektet måste skjutas på framtiden såriskerar hela valutasamarbetet att fallera.

Men trots det, och trots att Sverige ännu inte har tagit någotformellt beslut om att ingå i EMU, så verkar mångaaktieplacerare ta för givet att Sverige kommer att ha byttvaluta om några år.

Ett EMU-misslyckande skulle påverka Stockholmsbörsen på flerasätt. Det första och mest omedelbara är att nyheten skulle skapaoro och kedjereaktioner av prisförändringar på de finansiellamarknaderna i Europa. Troligen skulle kraftiga rörelser i deeuropeiska valutakurserna (rimligen nedgångar för periferavalutor som bland andra italienska liren, spanska pesetan ochsvenska kronan) tillsammans med ökad osäkerhet om de framtidavalutakurserna ge ökade räntedifferenser mellan exempelvisSverige och Tyskland.

Fallande svenska obligationspriser behöver inte dra med sig desvenska aktiekurserna, men det är logiskt att riskpremien skullehöjas för aktier precis som för obligationer. En högreriskpremie jämfört med de största börserna i Europa ger etthögre relativt avkastningskrav, och då faller aktiekurserna påStockholmsbörsen.

Optimisten säger då att alltså gäller det att när oron kommer haen god del kontanter, så att de köptillfällen som bjuds kanutnyttjas.

PERMANENT HÖGRE KRAVMen se upp. Det högre avkastningskravet på perifera aktier kanmycket väl bli permanent. Det förtroende som redan planerna påEMU har givit investeringar i Sverige försvinner för gott. Förutan tvekan så har finansmarknaderna en hel del förtroende förfördelarna med EMU. De europeiska valutorna behandlas alltmerlikvärdigt och ränteskillnaderna har minskat dramatiskt mellanden tyska hårdvalutan och de perifera valutorna. Inte hellerinhemska politiska händelser får numera särskilt stor betydelseför ländernas valutakurser, så länge de inte hotar EMU.

Blotta tanken på ett sammanbrott kring EMU borde därför geStockholmsbörsen skrämselhicka. Men så är det inte, utan tvärtomförekommer knappt diskussionen kring EMU:s framtid bland börsensaktörer. Och Stockholmsbörsen har stigit med 12 procent sedanårsskiftet.

Men så länge spekulationer om EMU:s sammanbrott förekommer påannat håll på finansmarknaderna så borde det finnas en rejälrisk för att denna nyhet också drabbar Stockholmsbörsen. Börsenkanske reagerar om tyskarna gör några ytterligare antydningar omatt tillväxten inte räcker till för att nå upp till budgetmålet.EMU-oron är redan ett faktum på andra marknader.

Obligationsmarknaden i Italien har under de senaste veckornadrabbats av stora försäljningar och ränteskillnaden mellan lirenoch D-marken har ökat. Den amerikanska investmentbanken LehmanBrothers presenterade i förra veckan en studie överinternationella obligationsplacerare. I denna framgår ocksåmycket riktigt att placerarna, som tillsammans förvaltar 140miljarder dollar dvs över tusen miljarder kronor, under densenaste månaden har minskat innehaven på de perifera marknaderna.I stället har de placerat i obligationer på de mer säkramarknaderna som Tyskland och Holland. En hel del tyder alltså påatt det finns flera placerare som börjar att få kalla fötterkring EMU-projektet.

Fast det är inte säkert att EMU-oron på obligationsmarknadernasyns fullt ut. David Knott på Deutsche Bank Morgan Grenfelltalade nyligen på en internationell obligationskonferens. Hanstolkning var att lugnet på obligationsmarknaderna beror på attde numera domineras av inhemska placerare. Därmed påverkasobligationsmarknaderna mindre numera om de utländska aktörernasäljer.

Ett motargument kan vara att signalerna är blandade. Medan vissaplacerare har börjat oroa sig för EMU så är andra meroptimistiska. Ett exempel är Axel Günter Benkner, VD påTysklands största institutionella placerare DWS, som var talarepå samma obligationskonferens. Han sade att han fortfarande troratt EMU startar i tid och att även Spanien, Portugal och Italienkommer att ingå.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från SciBase