Börsgolvet: Freudiansk aktieanalys och lägereldskillen på Volvo

SBB passar köp som går till Sopranos, Resurs Bank driver aktieplacerare till terapeuten och Skatteverksagenterna får EQT:s Goldfingers att sälja snabbt. Med andra ord är det lika mycket action som vanligt runt Stureplan. Och på Hisingen.
Börsgolvet: Freudiansk aktieanalys och lägereldskillen på Volvo - Börsgolvet
Foto: Tomas Oneborg och Yvonne Åsell / SvD / TT

Morgonbuffé på Ruth Hotel i Finansstockholms outback, några hundra meter på fel sida om Handels.

“Envist rykte det där med att Akelius lånade ut pengar till Ilija, som ska ha dubbelpantsatt säkerheten. Så att Akelius fick placera en lojal VD i SBB för att styra upp röran och återbetala lånet till sig själv”, säger en tidig tårtbit.

”Hörde det, Rogge ska ha sagt till ordförande Schuss ’antingen åker Ilija ut och Liev Synnes in, eller så offentliggör vi eländet’. Halv-dementeras från olika håll, men fan tro’t”, instämmer en fastighetsfralla.

”En god gärning skulle SBB i alla fall gjort om de rott iland köpet av Södertälje Tingsrätt 2022. Det var visst nästan klart, men så sålde Hemfosa till Söderortens Sopranos istället, säger tårtbiten.

“Apropå starka ledare är visst Ola Ringdahl på Lindab hett VD-villebråd i Öresundstrakten. Jagas tydligen för större jobb”, säger frallan som har kompisar i Köpenhamn.

”Lyxigt att vara omsvärmad ändå. En Nordnettare sa att han ständigt blir raggad på av sparrobotbolag på glid” suckar tårtbiten.

“Märkligt, de verkar ju ha både kapital och starka ägare. Men man kan ju bjuda ut sig av andra skäl”, säger frallan.

Hos Miss Clara, på rätt sida Handels, frukostas det på nästan säker finansmark. Och görs freudiansk aktieanalys.

”Det som fick mig att söka hjälp till slut är mitt traumatiska ägande i Resurs Bank. Fattar inte hur jag fallit för en av börsens värsta värdefällor. En aktie som sett billig ut sen 2019 men aldrig lyft. Bara utför”, suckar en skolkande småbarnsfar.

”Bra! Man ska ta sig ur dysfunktionella ägarskap. Kan inte Evolution trösta lite? Den är ju fin ändå, med Carlesunds insiderköp för 100 mkr, nytt aktieåterköpsprogram och bra rapportlyft på fortsatt starka siffror”, säger en havrelatte och fortsätter:

“Men själv kör jag KBT efter Viaplay-kraschen – funkar skitbra. Vågar snegla på media-aktier igen. Storytel når sina lönsamhetsmål för 2026 redan 2024, bara säger.”

På helt säker finansmark (Nobis), försöker två dagen-efter-bankers få liv i sig med trippel-espressos.

”Hm.”

H&M?”

”Vem ÄR Daniel…Ärver…Ervér?”

”Han konfirmand-VD:n? Ung portvakt fram till avnotering.”

”Amen. Och en till kaffe tack.”

Bredvid sitter en ultrasportande fondförvaltare, redan på högvarv (anställningskrav: sjukt morgonpigg):

”Massor av emissioner av efterställda nu! Bankernas förlagslån är så billiga fortfarande. Nordiska, spanska…och jag snackar inte nisch utan BBB+. Kommer att vara en bra bit framöver, mark my words. Hög spread, låg risk”, säger piggelin.

”Banker. Då tänker jag mest Klarna. Har du hört att de använder sin banklicens för att locka kunder med svensk insättningsgaranti utomlands? När de annonserar i typ Tyskland så lyfter de fram att svenska staten garanterar insättningarna. Folk i andra länder måste tro att vi är helt galna”, säger en chia-pudding.

Förvaltaren pekar uppåt Hamngatan.

“Kolla, man ser nästan hur det ryker från EQT-huset när aktierna försvinner. Lennart Blecher och andra insider-sålde för hundratals miljoner förra veckan, väl så de kan betala den där eftertaxerade carry-skatten som Skatteverks-agenterna skjutit in sig på. Sex veckor får man på sig att pröjsa, normalt sett. You only live twice.”

På Lydmar morgongnälls det på Svantesson.

“Dags att hon levererar istället för racka ner på bankernas utdelningar och prata i varenda podd med fler än tre lyssnare”, säger ett hårdkokt ägg.

”Vi får foka på Volvo, nåt som rullar på i det här landet i alla fall. Men de får akta sig för såna där rekordvinster, så inte Svantesson vänder hårkorset från bankerna och inför lastbilsskatt istället”, instämmer en Riktig Chef.

”Men det lär rockas loss hos Lundstedts i alla fall. Han är visst en riktig lägerledskille, Martin. Var med i nåt rockband i unga år, tror jag. Så den åker fortfarande fram i tid och otid”, säger ägget. “Gitarren alltså.”

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.