Börsförlorare blir vinnare

Typiska börsförlorare som IT-konsulten Adcore och golvtillverkaren Pergo har letat sig upp till vinnarlistorna. Det är ett tecken på att börsen nu är på jakt efter köpvärda aktier. Bland dem finns gamla förlorare.

Adcore steg med 40 procent i förra veckan sedan fastighetsbolaget Wihlborgs räddat företaget undan konkurs. Genom affären fick helt plötsligt Adcores forna miljardförluster ett värde i form av förlustavdrag. Innan Wihlborg-Adcore-affären tillkännagavs hade IT-konsulten en kassa på mindre än 40 miljoner kronor, vilket ska jämföras med ett negativt kassaflöde under första kvartalet på 36,5 miljoner. Därmed hade Adcore bara tre månaders respit innan pengarna tagit slut.

Efter affären är Adcore skuldfritt, men för att bolaget ska bli verkligt livskraftigt krävs att rörelsen börjar generera pengar. När det ska ske står skrivet i stjärnorna. Prispressen fortsätter, beläggningen hos konsulterna är usel och de affärsmässiga realiteterna förändras inte av affären med Wihlborgs.

Pergo sparar

På tal om förändring genomgår golvtillverkaren Pergo just nu ett stålbad. En hastigt framtvingad nyemission och ett drakoniskt sparprogram ska vända den trista trenden. Visserligen är det för tidigt att kalla sparprogrammet en succé, men företaget överraskade med att visa en liten vinst för det första kvartalet.

Sett till omsättningen på fyra miljarder kronor är börsvärdet på runt en miljard blygsamt. Att placerarna likväl under de senaste dagarna handlat upp aktien är ett tecken på att marknaden med ljus och lykta söker efter undervärderade aktier. Det kan nämnas att en av de stora köparna är Lannebo Fonder, som fyllt sina portföljer med Pergoaktier.

I takt med att den normala rapportperioden går mot sitt slut tar bolag med brutna räkenskapsår över stafettpinnen. Ett sådant är det före detta Bergman & Beving-bolaget Addtech, som lämnat sin första bokslutskommuniké som börsbolag. Addtech är ett handelsföretag som säljer industrikomponenter och tekniska lösningar.

Med en omsättning på lite över två miljarder kronor och en vinst före skatt på 80 miljoner är detta ett bra exempel på ett välskött småbolag. Balansräkningen är stark och företaget är i princip skuldfritt. Samtidigt går mer än halva vinsten tillbaka till aktieägarna, som kan se fram mot en utdelning som ger en direktavkastning på goda tre procent.

Vinstlyft hägrar

Småbolagsförvaltare och andra som gillar börsens mindre bolag bör syna Addtech noga. Om konjunkturen tar fart står Addtech inför ett ordentligt vinstlyft. Kostnaderna har redan bantats, varför ett omsättningslyft lär förbättra vinsten rejält. Affärsvärlden räknar med att nästa års vinst hamnar på 200 miljoner före skatt. Därmed värderas bolaget till riktigt låga åtta gånger vinsten.

På måndagen firade “nya” Alfa Laval två dagar som börsbolag. Aktien gick under de två dagarna upp med närmare 10 procent. Därmed värderas bolaget till elva miljarder kronor, eftersom prissänkningen av bolaget medförde att ytterligare åtta miljoner aktier emitterades jämfört med de ursprungliga börsplanerna. Uppgången har haft två effekter. Dels har det visat sig att Alfa Lavals ledning gjort ett ännu större klipp om man väntat med att sälja sina aktier, dels är bolaget inte alls särskilt billigt. Affärsvärlden står fast vid bedömningen att bolagets sammanlagda värde bör ligga på runt 8 miljarder kronor, vilket betyder en börskurs på mellan 70-80 kronor.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.