Börsexperten: Håll ögonen på det här

Fredagen inleds med branta fall i öster. SEB:s chefsekonom Robert Bergqvist tror att även Stockholmsbörsen kommer att haka på. "Jag tror tyvärr att det kan bli ytterligare en röd dag på börserna", säger han.

Torsdagen bjöd på stora ras på världens börser.

– Det slutade med stora minustecken, och vi ser hur det fortsätter med stora minustecken i den asiatiska handeln, säger Robert Bergqvist, och tillägger att börsterminerna indikerar ett fall på ungefär tre procent i dag.

Sydkoreanska Kospi faller 7 procent, Tokyos ledande Nikkei 225 var nere på 10 procent och vände och Hongkongs Hang Seng faller också djupt i förmiddagshandeln.

Bergqvist säger att fruktan och osäkerheten för coronavirusets framfart och vad det kan betyda när samhället stängs ned påverkar marknaden, vilket fått ytterligare fart av vad Bergqvist beskriver som en del irrationella beslut.

– Det är en typ av kaos vi har i aktiemarknaden, säger han.

Vaccin och spridning

Robert Bergqvist tycker att sparare ska hålla utkik efter nyheter om coronavirusets fortsatta spridning, och kanske framför allt om det visar sig att de omfattande åtgärderna runt om i världen har effekt.

– I Kina har man har lyckats att vända trenden. Där ser vi också att aktiemarknaderna hållit emot betydligt bättre. Vi hör från företag på plats i Kina hur man hela tiden kommer tillbaka och ökar aktiviteterna i den kinesiska industrin. Det kan man ta fasta på och försöka att lära sig hur ett sånt här förlopp kan se ut. Man får försöka – om man orkar – att se möjligheterna som finns där ute. Det är inte bara ett mörker, säger han.

Ett närbesläktat ämne är jakten på ett vaccin mot coronaviruset. Sådana nyheter skulle kunna glädja marknaderna.

Centrala åtgärder

En annan sak att hålla ögonen på den närmaste tiden är de åtgärder som regeringar och centralbanker i världen vidtar, för att stimulera ekonomin.

– Vi skulle kunna få se något från Riksbanken i dag, säger Bergqvist.

Det skulle också kunna bli några EU-gemensamma åtgärder.

Det finns även stora risker med utvecklingen. Framför allt för företag inom besöksnäringen och transportsektorn. Blir pandemin för utdragen kan företagen få långvariga problem med efterfrågan och produktionsstörningar. Då kan det leda till uppsägningar, som i sin tur sänker den underliggande efterfrågan, som återigen slår mot företagen, som då får problem att betala sina skulder och därmed slå mot kreditmarknaden.

– De kan haka i varandra på ett olyckligt sätt och därmed förvärra situationen, säger Robert Bergqvist.

“Brutala rörelser”

Samtidigt bedömer han att regeringen har verktyg i lådan att ta till, som möjliggörande av korttidsarbete, att skjuta på skatteinbetalningar och att erbjuder små och medelstora företag olika former av kreditstöd.

– Men våra regeringar och centralbanker sitter inte på sina händer, utan de gör saker för att hjälpa företagen att övervintra i den här unika situationen, säger han.

Oavsett hur det ser ut på längre sikt tror Robert Bergqvist att handelsveckan avslutas i moll.

– Ja, jag tror det. Men det är enormt svårt att säga, det är brutala rörelser vi sett de senaste tre veckorna, säger han.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från SciBase