Börsens tio hetaste uppköpskandidater

BÖRSSPANING: Morgonens storaffär inom telekomsektorn kan vara startskottet på ökad M&A-aktivitet. Affärsvärlden Analys+ listar de hetaste uppköpskandidaterna.

Börsåret 2018 fick nytt bränsle efter morgonens besked att Com Hem och Tele2 går samman. Med konjunkturmätarna i zenit, starka kassaflöden, låga räntor och starka balansräkningar finns det goda förutsättningar att förvärvsaktiviteten på Stockholmsbörsen ska öka i år.

I Affärsvärlden nr 19/2011 listade vi tio troliga förvärvskandidater och lyfte fram Niscayah som den allra hetaste kandidaten. Och så blev det. Veckan efter kom budet. Förutom den lyckträffen så prickade vi in ytterligare fyra bolag: Cision, Aspiro, Nordnet och Hemtex. Affärsvärlden hoppas på ny tur när börsredaktionen har vaskat fram en ny lista över de tio hetaste uppköpskandidaterna på Stockholmsbörsen och First North.

Drivkrafterna för förvärv skiljer sig åt mellan bolag och sektorer. I mogna branscher handlar det ofta om att förvärva konkurrenter och addera nya marknader. Det vill säga köpa marknadsandelar. Andra drivkrafter är strukturella, där bolagen behöver större skala på sin kostnadsstruktur för att öka lönsamheten. En annan kategori är de så kallade budpliktsbuden, där ägare med över 30 procent måste lägga ett bud på resterande aktier. Normalt sett är det relativt låga bud som inte accepteras av övriga aktieägare.

Dagens börsvärdering befinner sig historiskt i den högre delen av värderingsintervallet. Budpremier varierar över tid och har typiskt sett pendlat mellan 20 och 40 procent. Att som investerare använda uppköpspotentialen som det enda köpargumentet är dock inte att rekommendera. Det ska mer ses som en trevlig krydda i ett bolag som man även tror kan öka i värde på kort och lång sikt. Men per definition är ju alla börsbolag till salu varje dag. Och några bolag är mer till salu än andra. Så varsågod, här är Affärsvärldens lista över de tio mest troliga uppköpskandidaterna.

Tobii

Såväl Google som Facebook har förvärvat eyetrackingbolag och M&A-aktiviteten inom sektorn är hög. I Tobii har Investor sålt hela sitt innehav. De tre grundarna äger 11 procent av bolaget och har därmed sista ordet. Vd:n och medgrundaren Henrik Eskilsson har flyttat till USA och öppnat kontor i Silicon Valley. För att hitta en köpare i lugn och ro?

Semcon

Blir 2018 året då huvudägaren JCE (äger 26 procent) kastar in handduken, alternativt köper ut från börsen på samma sätt som man gjorde med Cybercom under 2015? Konsolideringstakten inom teknisk konsultsektor är hög och ledd av Sweco och ÅF. Något bör ske strukturellt i den notoriskt underpresterarande design- och teknikkonsulten.

Mr Green

Ladbrokes köpte GVC förra året och fler affärer väntar i sektorn. Det gäller inte minst bland de svenska operatörerna inför den omreglering i Sverige som träder i kraft 1 januari 2019. Kostnadssynergier lär hamna allt högre upp på operatörernas dagordning framöver när spelskatt ska betalas. Mr Green har vänt den operativa trenden och är bland de lägst värderade aktierna i sektorn.

Fingerprint

Biometribolaget har haft en minst sagt skakig resa på börsen. Snabbt eroderande marginaler och hårdnande konkurrens har satt stor press på försäljningen. Efter det fejkade budet från Samsung 2013 och höstens budrykten kanske det är dags för tredje gången gillt. Fingerprint borde vara intressant för en industriell aktör, så kanske är det dags för nästa kinesiska affär i Göteborg?

Lindab

Ett av få billiga bolag i verkstadssektorn. Lindab köptes ut 2001 av Ratos med flera och sattes på börsen igen 2006. Fyndläge för potentiell köpare när aktien är pressad och renodling står för dörren? Huvudägaren Creades med 10 procent av aktierna måste dock övertygas.

Swedish Match

Rökfri tobak är framtiden och Swedish Match är en liten spelare internationellt och ett lätt byte för stort tobaksbolag, exempelvis amerikanska Philip Morris. Vidöppen ägarbild.

Amasten

Det är köpa eller köpas som gäller när forne Akelius Fastigheter- och Rikshem-vd:n Jan-Erik Höjvall nu vänder upp och ned på fastighetsbolaget, som i huvudsak förvaltar hyreshus på mindre orter. Skulle den låga aktievärderingen bestå finns goda möjligheter för exempelvis Blackstone-kontrollerade D Carnegie att kunna räkna hem ett bud.

Arise och Eolus Vind

Bolagen är spelbrickor i den europeiska elmarknadens omställning mot förnyelsebart. Båda bolagens ägarbilder bör vara öppna för övertagande om en större spelare vill betala viss premie för komma över lågvärderade lägen för vindkraftsprojekt.

D Carnegie

Blackstone tog inte kontrollen som ny huvudägare för att snällt dela med sig av de närmsta årens tänkbara affärer till en börsminoritet. Räkna med ett snålt tilltaget bud så snart det amerikanska private equity-bolaget ser chansen.

I Affärsvärlden Analys+ tre nya inspirationsportföljer återfinns Mr Green som innehav i Småbolagsportföljen, Lindab i Avkastningsportföljen medan både Avkastningsportföljen och Nordiska Värdeportföljen äger Eolus Vind, och Avkastningsportföljen därtill äger Arise.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Spotlight Group
Annons från SciBase