Börsens små favoriter

Jakten på tillväxt gör att allt som kretsar kring bioteknik och läkemedel har blivit hett. Fundamentalt har inte mycket hänt.

Placerarna, som i fjol blev bortskämda med en extrem kurstillväxt för många IT-företag, söker nya potentiella kursraketer. IT-bolagen har nått sådana nivåer att ytterligare snabb kurstillväxt är osannolik. Då gäller det att hitta en bransch med liknande egenskaper, alltså potential att på sikt tjäna riktigt mycket pengar.

Det har blivit bioteknik, främst läkemedelsforskning men delvis också medicinteknik. Med början i förra veckan har kurserna i flera fall nästan exploderat. Uttalanden eller nyheter från bolagen, som tidigare inte väckte någon större uppmärksamhet, förstoras nu upp och kan ge kursuppgångar på 50-60 procent på en dag.

Uselt fjolår

Den dramatiska omvärderingen sker ofta från en låg nivå. De flesta forsknings- och medicinteknikbolag har utvecklats sämre än Generalindex under de senaste åren. Flera har en bra bit kvar till tidigare toppkurser. I fjol var det bara ett fåtal som hade en positiv kursutveckling. Några tappade så mycket som drygt 60 procent (Biophausia och Mediteam). Andra ligger fortfarande långt från tidigare kursnivåer, exempelvis Oxigene som för tre år sedan låg dubbelt så högt som nu.

Det vi ser är alltså i många fall bara en återhämtning från en period när placerarna ratade forskningsbolagen därför att de ansågs ha för långt kvar till lönsamhet. Risknivån bedömdes som alltför stor. Egentligen har inte så mycket hänt som motiverar en radikal omvärdering. Många har fortfarande långt kvar till marknadslansering och risken för bakslag är överhängande.

Positiva rapporter

Men under senare tid har det mest kommit positiva rapporter från bolagen. Det har givit visst kursunderstöd. Några exempel:

Maxim, som i början av 1999 fick se kursen stadigt falla därför att företaget behövde nytt kapital, har visat goda resultat från sin forskning. Det har givit en radikal omvärdering, som började redan i höstas.

Oxigene har också haft en dramatisk kursresa efter ett forskningsbakslag för några år sedan. Men ett forskningsavtal med Bristol-Myers Squibb nyligen kring nya huvudprodukten utgör en bekräftelse på att bolaget är på rätt väg.

Biophausia, som nästan var uträknat i somras, har fått kapital, nya ägare och ändrad inriktning.

Amerikansk trend

Sverige följer USA i spåren. Där har bioteknikaktierna varit heta en tid. Kurserna ökade hela fjolåret men det tog fart i slutet av året och uppgången har fortsatt i år. Till en början sökte sig placerarna till de stora bioteknikföretagen, som Amgen och Genentech. Men många av dessa anses fullvärderade och nu är intresset främst inriktat på de medelstora företagen, de med ett börsvärde på 300-800 miljoner dollar. Det handlar ofta om företag i sen forskningsfas. I Sverige finns bara ett bolag i denna klass, Maxim med ett börsvärde på 330 miljoner dollar (2,8 miljarder kronor).

Slumrande misstro

Intresset för forskningsbolagen beror inte enbart på en omsvängning från IT till bioteknik. I bakgrunden finns också en misstro mot de stora etablerade läkemedelsbolagen, som annars hade kunna erbjuda en alternativ placering. Men tillväxten för dessa bolag väntas inte bli så spektakulär. Många har levt för länge på gamla produkter, är pressade av kommande patentutgångar och har svårt att få fram nya storsäljare. Fusionsivern är ett försök att upprätthålla tillväxten, men aktiemarknaden är med fog skeptisk.

Många tror att 2000-talet bli molekylärbiologins århundrade. Nya revolutionerande läkemedel kommer att se dagens ljus. I varje långsiktig aktieportfölj bör därför finnas läkemedels- och bioteknikaktier. Kursvinnarna lär inte återfinnas bland de stora läkemedelsföretagen, utan bland de små. De flesta små kommer dock att misslyckas. Men för några blir det bingo. Alla vill hitta ett nytt Amgen, ett företag som på tjugo år gått från ingenting till 70 miljarder dollar i börsvärde. Inget stort läkemedelsbolag kan matcha den kurstillväxten.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.