Börsens bästa butiker

Detaljhandeln är het på börsen och intresset för Gants introduktion imorgon rapporteras vara mycket stort. Den stora favoriten i sektorn är dock fortfarande H&M visar en rundringning bland analytikerna.

Imorgon, tisdag, gör Gant debut på Stockholmsbörsens O-lista. Intresset för introduktionen rapporteras vara mycket stort och erbjudandet var övertecknat flera gånger om långt innan tidsfristen löpte ut i fredags. Introduktionen är vältajmad, detaljhandeln är het på börsen för tillfället och bland analytikerna räknar man överlag med fortsatt bra drag ute i butikerna.

– Detaljhandelsbolagen har gynnats av en stark hemmamarknad med en privatkonsumtion som ökat 6-7 procent per år vilket är väldigt bra. Sedan har de även dragit nytta av en svagare dollar vilket sänkt inköpskostnaderna. Så de har levt i den bästa av världar ett tag nu, säger Mattias Karlkjell, analytiker på ABG Sundal Collier.

– Privatkonsumtionen ser ut att vara fortsatt bra även i år, som dessutom är ett valår vilket brukar hjälpa till. I Europa ser vi också en förbättring, även om den kanske inte har samma kraft, så efterfrågan ser fortsatt bra ut, säger Swedbanks analytiker Stefan Stjernholm.

Klädbolagen kommer att tilldra sig mycket uppmärksamhet den kommande veckan. Förutom Gants börspremiär imorgon kommer även Lindex, H&M och KappAhl med rapporter under veckan och SCB levererar dessutom statistik över försäljningen i detaljhandeln i februari. Analytikerna väntar sig en ökning med 8,2 procent jämfört med förra året enligt en sammanställning av SME Direkt. Det följer i så fall på ökningar på 10,7 procent för december och 7,7 procent för januari.

På onsdag väntas H&M rapportera en vinsttillväxt på 16 procent för sitt första kvartal och på tisdag räknar analytikerna enligt SME Direkt med att Lindex visar en vinst före skatt på 106 Mkr i sitt andra kvartal, en ökning med 56 procent mot förra året.

På Stockholmsbörsen har bolag som JC, Lindex och RnB alla satt nya kursrekord under slutet av februari och början av mars. Lägg därtill att H&M varit över 300 kronor igen för första gången på sex år.

– Den bästa resan på börsen har nog detaljhandelssektorn bakom sig. Vi räknar inte med att sektorn kommer att “outperforma” så väldigt mycket i år, åtminstone inte de mindre bolagen, säger Mattias Karlkjell.

H&M kan vara en lite annorlunda historia. De senaste åren har Norden varit en starkare marknad än övriga Europa, men nu ser vi en förbättring i länder som Tyskland och Storbritannien. Det gör att vi räknar med att H&M nu får en lite försenad positiv påverkan, fortsätter han.

Även på Carnegie och Swedbank gillar man H&M.

– H&M är en aktie som vi lyft fram under en period. Bolaget är mycket välskött och har fortsatt goda expansionsmöjligheter internationellt. Vi är inte så oroliga för marginalutvecklingen utan tror att de klarar att hålla lönsamheten uppe. Dessutom räknar vi med att försäljningsutvecklingen i befintliga butiker kommer att förbättras i takt med att den tidigare prisdeflationen i branschen övergår till en liten inflation istället, säger Stefan Stjernholm.

Carnegies analyschef Christian Wierup tycker att man generellt inte behöver stirra sig allt för blind på försäljningsutvecklingen i de befintliga butikerna när det gäller detaljhandelsbolagen.

– Det som är viktigt att komma ihåg när det gäller flertalet detaljhandelsbolag på Stockholmsbörsen är att de är tillväxtbolag som i första hand drivs av möjligheten att expandera sina butiks- och kundkoncept. Försäljningen i befintliga butiker är visserligen en viktig faktor men det är inte den viktigaste drivkraften. Givet det så tror jag att man kan räkna med många år av fortsatt bra tillväxt för de här bolagen, säger han.

– Det finns många bolag som är intressanta, inte minst på lång sikt. H&M såklart, Clas Ohlson. Risken i Clas Ohlson ökar förstås en aning i och med att bolaget nu siktar på Storbritannien, men bortsett från det så är bolaget mycket intressant. Gant är ett annat tillväxtbolag, Oriflame också. Det investerarna uppskattar med de här bolagen är den stabilitet som visat sig finnas i branschen. Om det nu finns en viss oro för en konjunktursättning så har de här bolagen visat att de inte påverkas så mycket av det, säger Christian Wierup.

Mattias Karlkjell framhåller även Axfood.

– I Axfood tycker vi att marknaden missar bolagets starka balansräkning. Även om vinsttillväxten blir svag de närmaste åren så blir aktien billig i och med att bolaget utan problem kan köpa tillbaka 15 procent av aktierna och dessutom har utrymme att dela ut cirka 30 procent av marknadsvärdet. Det blir 45 procents avkastning. Det är ett intressant defensivt case. Vi tycker att det är vettigt att ha lite dagligvaruhandel i portföljen i ett läge där det kryper in lite inflation i ekonomin, säger han.

Kursraketen Lindex anser dock ABG Sundal Collier är fullvärderad.

– Lindex har gått starkt ett tag nu och bolaget har precis som övriga detaljhandelsbolag gynnats av lägre inköpskostnader och en stark marknad. Vi tror att det finns en risk för att det här tolkas för mycket som att varumärket genomgått en förvandling och att bolaget kan fortsätta att hålla den här lönsamheten även när inköpskostnaderna återgår till en mer normal nivå. Mycket fokus har också hamnat på Christer Gardells arbete med att öka skuldsättningen i bolaget, men Lindex har historiskt sett haft negativt kassaflöde och vi tror inte att bolaget ska ha en allt för tunn balansräkning. Aktien ser fullvärderad ut och man ska nog inte försöka jaga de sista kronorna i Lindex.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.