Börsen: Vinstvarningar pressar IT-aktier

Vinstvarningar satte igång en massivt säljtryck på IT-aktier. IT-index backade med 4 procent. De större bolagen klarade sig något bättre men SAX-indexet föll ändå med 1 procent.

Stockholmsbörsen följde med Nasdaq ned. Den amerikanska teknikbörsen hade klockan 16 backat med 0,8 procent. På Stockholmsbörsen satte varningen för större förlust från det amerikanska programvaruföretaget I2 Technologies och vinstvarningen från den svenska IT-integratören Dimensions i gång en säljvåg av IT-aktier av allehanda slag. Stockholmsbörsens IT-index backade med 4 procent.

Dimension skrotade sitt högtflygande tillväxtmål och skyllde på att det inte är troligt att marknaden för IT-infrastruktur kommer att växa med 30 procent under år 2001, något som tidigare hade spåtts. På grund av de svårbedömda förhållandena lämnar bolaget ingen ny prognos. Enligt preliminära halvårssiffror blir det inte heller någon större vinst under det andra kvartalet. Aktien dråsade i backen och tappade 30 procent av sitt värde och kunde köpas för 25,80 kronor.

Bure Equity som äger drygt en tredjedel av Dimension och föll med 3 procent till 30,90 kronor. I samband med Dimensions introduktion i februari sålde Bure Equity och huvudägaren Leif Svensson ut ett stort antal aktier. Idag kan de glädja sig åt att att de sålde men förbannar säkert att de inte sålde ut fler aktier.

Även de tunga IT-drakarna drabbades. WM-data har med sitt bolag Måldata en konkurrerande verksamhet till Dimension. Aktien backade 4 procent till 30,90 kronor.

Ett pärlband IT-konsulter fick sina kurser rejält nedjusterade. Telekomkonsulterna AU-system och Teleca backade 5 respektive 10 procent. Interntekonsulten Cell sjönk 10 procent efter att bolaget säger sig ha problem med den tyska verksamheten. Branschkollegan Framfab backade 8 procent. Telekombolagen Viking Telecom och LGP Telcom föll kraftigt. Det gjorde också bredbandsföretaget Song Networks som backade 5 procent till 22,10 kronor.

Ericssons svit av uppgångar bröts på tisdagen och aktien backade tillbaka 2 procent och kunde köpas för 60 kronor. Även Nokia föll och var 1 procent ned. Aktien kostade 245,50 kronor.

Teleoperatören Telia har värvat Telenordias VD Erik Heilborn till tjänsten som VD för International Carrierverksamheten. Telia-aktien hade det tufft och handlades ned med 2 procent till 55 kronor.

De cykliska aktierna småputtrade och steg med någon procent. Bland vinnarna hörde Höganäs som är först ut bland de svenska verkstadsbolagen att rapportera. Aktien steg med 3 procent till 181 kronor. Placerarna var även intresserade av SKF som steg med 2 procent och Electrolux som blev 1 procent dyrare jämfört med stängningen i måndags.

Active Biotech meddelade på tisdagen att de sålt sitt bolag SBL Vaccin för 750 Mkr. Priset var bättre än aktiemarknaden hade förväntat sig och aktien steg med 3 procent till 116 kronor. Switchcore tillhörde också vinnarna och klättrade med 4 procent till 12,10 kronor efter ha presenterat en ny order.

Spekulationerna om att rederieret B&N har för avsikt att köpa upp hela Gorthon Lines satte fart på aktien som klättrade med 15 procent till 19 kronor. B&N var oförändrad på 13,30 kronor. Handels- och postorderföretaget Clas Ohlson fick förnyat förtroende av aktiemarknaden och steg med 2 procent till 420 kronor.

OM Gruppen backade 3 procent efter ha meddelat att den paneuropeiska börsen Jiway ska ta in 60 miljoner euro i en nyemission. Aktien kostade 139,50 kronor.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.