Börsen väntas öppna uppåt

Stockholmsbörsen väntas på onsdagen öppna med små indexrörelser, men med en dragning uppåt.
Börsen väntas öppna uppåt - nasdaq-omx-affarsvarlden-700_binary_6891975.jpg

Detta sedan USA-börserna avancerat på tisdagskvällen, med stöd av att USA ger bolag frikort att göra affärer med Huawei under en period av 90 dagar. I Stockholm väntas Oriflame till en början stå i fokus, sedan familjen af Jochnick lagt ett bud på bolaget.

Asienbörserna har på morgonen visat mindre uppgångar. Oljepriset har på morgonen sjunkit, medan rörelserna på basmetallmarknaden varit små.

Terminerna för de ledande indexen i Europa var vid 8.30-tiden blandade: CAC40-terminen i Paris och DAX-terminen i Frankfurt var båda ned 0,1 procent, medan FTSE 100-terminen i London var upp 0,3 procent. Förhandeln hos IG indikerade en öppning lätt uppåt med 0,2 procent för OMXS30.

Oriflames storägare, familjen af Jochnick, lägger ett kontantbud på kosmetikabolaget. Budet är på 227 kronor per aktie, vilket motsvarar en premie på cirka 35 procent. Familjen, som för närvarande äger 30,8 procent av aktierna, uppger att budet inte kommer att höjas.

“Vi anser att bolaget behöver genomdriva omfattande förändringar på sina kärnmarknader, vilket är svårt som publikt bolag”, skriver familjens representant Alexander af Jochnick i ett pressmeddelande.

Oriflameaktien har gått mycket svagt det senaste året. Sedan årsskiftet har den backat 15 procent och sett till de senaste tolv månaderna är nedgången drygt 47 procent.

Sandvik håller på onsdagen en kapitalmarknadsdag och inför arrangemanget har bolaget lagt fram nya finansiella mål. Sandviks tillväxt ska vara 5 procent eller mer över en ekonomisk cykel och rörelsemarginalen ska vara minst 16 procent.

Ericsson har fått en höjd rekommendation av Bank of America Merrill Lynch, som höjt aktien till köp. Riktkursen höjs samtidigt till 110 kronor, från 95:50. På tisdagen stängde Ericsson på drygt 93 kronor.

Spelbolaget THQ Nordic har redovisat ett rörelseresultat före av- och nedskrivningar på 619 miljoner kronor för det femte kvartalet i bolagets förlängda brutna räkenskapsår. Det var klart högre än de 448 miljoner som i snitt väntades av tre analytiker i Bloombergs sammanställning. Pareto skriver i en kommentar att aktien kan väntas stiga 5-10 procent på rapporten.

Smart Eye har gjort en riktad nyemission av cirka 1,97 miljoner aktier, motsvarande 15 procent av utestående aktier. Emissionen gjordes till kursen 101:50 kronor, vilket var 1,6 procent lägre än tisdagens stängningsnotering.

Amerikanska Amgen har lagt bud på bioteknikbolaget Nuevolution, vars ägare erbjuds 32:50 kronor per aktie. Då tisdagens stängningsnotering för Nuevolution var 12:10 kronor innebär budet en premie på hela 169 procent. På onsdagen meddelade Nuevolution även att förlusten för årets första kvartal minskade till 12,0 miljoner kronor, att jämföra med en förlust på 21,3 miljoner kronor motsvarande period i fjol.

Veoneer, som på tisdagen steg i svensk handel efter bolagets besked om en stundande emission, backade i den amerikanska handeln efter stängning i Stockholm. Aktien förlorade i USA 1,6 procent jämfört med måndagens stängning.

Biogaias finanschef och vice vd Margareta Hagman har sålt aktier i bolaget för cirka 1,4 miljoner kronor. Efter försäljningen har hon kvar aktier för drygt 1,8 miljoner kronor.

En annan insynsaffär har rapporterats i Wallenstam, där styrelseledamoten Anders Berntssons familj sålt aktier för nära 17,4 miljoner kronor.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från SciBase