Börsen: Uppåt för telekomjättarna

På en i övrigt lätt fallande börs var telekomaktierna de positiva överraskningarna. Ericsson steg med 2 procent och Nokia med 3 procent. SAX-index föll med 0,4 procent.

Den amerikanska mjukvarujätten Oracle starka rapport efter USA-börsens stängning på måndagen fick placerarna i telekombolagen på köphumör. I Stockholm steg Ericsson med 2 procent till 54 kronor. Även de amerikanska telekombolagen öppnade starkt när handeln i New York inleddes på tisdagen. En tredje stor systemorder på kort tid bidrog till den mer positiva inställningen till Ericssonaktien.

Ericssons VD Kurt Hellström sade på tisdagen att han siktar på att bli etta på mobiltelefoner. I en intervju med Finanstidningen sade han att det i det här läget tillsammans med Sony med vore dumt att inte försöka bli nummer ett och springa om Nokia på mobiltelefoner.

Nokia-aktien steg också i den allmänna telekomuppgången och noterades till 242,50 kronor eller 3 procent upp. Teleoperatören Telia hade också en bra dag och steg med 3 procent till 54 kronor.

Vitvaruföretaget Electrolux tillhörde förlorarna efter att bolagets VD Michael Treschow sagt att han är mer pessimistisk om 2001 och 2002 än bara för några månader sedan. Det är osäkerheten i Nordamerika och en avtagande aktivitet i Europa som Treschow bygger sin bedömning på. På tisdagen kom också siffror som visade att den europeiska industriproduktionen minskade med en halv procent i april jämfört med mars. Electrolux-aktien föll med 5 procent till 141 kronor.

Verkstadsföretagen Sandvik och SKF kämpade också i motvind och kurserna föll med 2 respektive 4 procent. Enligt Dow Jones Newswire har Deutsche Bank nedgraderat flera verkstadsföretag på grund av den vikande efterfrågan. Investmentbanken ger Sandvik rekommendationen perform. Det tidigare rådet var köp. Sandvik noterades till 216 kronor och SKF till 159,50 kronor.

Flygplanstillverkaren Saab har fått luft under vingarna i år och aktien har gått starkt. Bolaget meddelade idag att de blir industriell partner till superjumboprogrammet Airbus 380. Aktien steg med 6 procent till 104,50 kronor på beskedet.

Klädföretagen rosade Stockholmsbörsen med fina uppgångar. Störst intresse var det för Hennes & Mauritz som presenterar sitt halvårsbokslut på torsdag. Enligt SME, som sammanställer analytikernas prognoser, är genomsnittsprognosen en vinst före skatt på 1,4 miljarder kronor.

Aktien steg med 3 procent till 161 kronor. Konkurrenten Lindex steg också på börsen och noterades till 124 kronor, en uppgång med 2 procent.

IT- och programvaruföretaget Enea var utan konkurrens dagens sjunkbomb. Aktien rasade med 38 procent sedan ledningen i sina prognoser svängt på en femöring. Den tidigare prognosen om ett positivt resultat byttes nu ut mot en förlust på 100 Mkr. Bolaget skyller på den lägre efterfrågan i telekomsektorn. En Enea-aktie kostade 5,40 kronor.

Rasade gjorde också telekomunderleverarantören LGP Telecom, också det efter en vinstvarning.

En annan förlorare var e-utbildsföretaget M2S. Aktien tappade 15 procent till 20,60 kronor. C Tech, Modul 1 och Frontec hjälptes också åt att sänka IT-index med 3 procent.

En av årets kursvinnare är Elekta. Strålknivföretagets delårsrapport var stark men inte tillräckligt stark för att svara upp mot de högt ställda förväntningarna och aktien rasade med 20 procent till 68,50 kronor. Bättre gick det för den medicintekniska kollegan Getinge som steg med 3 procent till 174,50 kronor.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.