Börsen: Tummen upp för Telia

Branscherna på Stockholmsbörsen drog åt olika håll under måndagens handel. Bankerna kämpade uppåt medan IT-bolagen höll emot. Telia utgjorde annars dagens huvudnummer och bolaget fick väl godkänt för sin bokslutsrapport. Generalindex slutade dagen 0,2 procent högre.

Från USA kom inga influenser under eftermiddagen eftersom marknaderna där håller helgstängt för att kunna fira George Washingtons födelsedag.

Telias bokslutsrapport var den stora begivenheten på hemmaplan. Resultatet före avskrivningar, EBITDA, blev knappt 13,1 miljarder kronor vilket var högre än den snittprognos på knappt 12,4 som SME Direkt fått fram i sin sammanställning.

Förutom det starka resultatet lyftes Telias aktie av beskedet om en ny organisation av koncernen. Tanken bakom omorganisationen är bland annat att det ska bli lättare att genomföra strukturaffärer vilket aktiemarknaden alltid uppskattar. Marianne Nivert har nu också formellt utsetts till VD och koncernchef för Telia, ordet tillförordnad stryks före hennes titel.

Medan telekombolagen generellt hade en dålig dag på börserna runt om i Europa slutade Telia 3 kronor högre på 56, en uppgång på 6 procent. Nokia backade 7 kronor till 258.

Efter att marknadschefen Jan Ahrenbring i fredags hastigt och lustigt beslutat sig att lämna Ericssons mobiltelefonverksamhet kom på måndagen nästa avhopp. Den här gången är det forskningschefen Nils Rydbeck som under dagen bestämt sig att sluta och istället bli assistent till teknikchefen Jan Uddenfeldt i strategiska ledningsfrågor. Istället tar Michael Kornby över som tillfällig chef för forskningen. Ericsson backade 1,50 till 88 kronor under dagen.

Ratos har tillsammans med brittiska 3i Group lagt ett bud på branschkollegan Atle. Exklusive ägarandelen i Studsvik bjuder bolagen 153 kronor per aktie i Atle och budet har fått styrelsens välsignelse. Atle blev dagens vinnare på Stockholmsbörsen med en uppgång på 20 procent men även Ratos fick se sin aktie stiga ett par kronor.

MTGs resultat för det gångna året levde inte upp till marknadens förväntningar. Analytikerna i SME Direkts sammanställning hade i snitt räknat med ett resultat på 442 Mkr men det blev bara 407. Besvikelsen syntes i kursutvecklingen då MTG fick se sin aktie falla med 4 kronor till 274.

Bäst betalt av alla för sitt bokslut fick dock New Wave vars resultat uppgick till drygt 95 Mkr. Omsättningen blev inte riktigt så stor som bolaget tidigare spått men som tröst utlovas en fortsatt väsentlig förbättring av försäljning och resultat under 2001. Aktien hamnade högt på vinnarlistan med en uppgång på 12 procent till 144 kronor.

Sandvik fick inte särskilt bra betalt för sin bokslutsrapport i fredags men flera investmentbanker gav bra betyg åt rapporten under måndagen. Till hyllningskören anslöt Morgan Stanley, Deutsche Bank och Société Générale. UBS Warburg sänker dock sin rekommendation för aktien. Sandvik backade under förmiddagen men gick sedan starkt under eftermiddagshandeln och slutade dagen 8,50 högre på 242 kronor.

Verkstad var överhuvudtaget populärt under måndagen och förutom Sandvik så steg Atlas Copco, SKF, SSAB och Volvo.

Bäst av alla branscher gick dock bankerna vars index steg 1,9 procent. Handelsbanken gick upp 3,50 till 155 kronor och Föreningssparbanken 3,50 till 142 kronor. Även Nordea och SEB steg. IT-bolagen blev dagens förlorare och bland de sämsta aktierna att äga under dagen återfanns Array, Switchcore och Softronic.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.