Börsen trotsar Nasdaq-ras

Det blev en stillsam inledning av handeln i Stockholm på onsdagen. Trots fortsatt ras för Nasdaq i USA höll sig generalindex i princip stilla under den första timmens handel. Läkemedel drog uppåt medan främst bankerna höll emot och index noterades 0,2 procent högre.

I USA slutade Nasdaq Composite tisdagskvällen 4,4 procent lägre sedan bland annat bland annat Cisco backat knappt 8 procent. Flertalet andra teknologiaktier utvecklades dåligt under dagen och Intel sjönk ännu mer sedan ett omfattande besparingsprogram annonserats.

JDS Uniphase fick en sänkt prognos från Lehman Brothers och aktien backade drygt 4 procent. För de svenskrelaterade aktierna var utvecklingen något bättre och bland annat Astra Zeneca steg 10 kronor jämfört med slutkursen i Stockholm.

Onsdagens handel i Stockholm inleddes ännu bättre för läkemedelsjätten som noterades 16 kronor högre på 428. Orsaken är att det amerikanska läkemedelsverket, FDA, gett klartecken för Losec-uppföljaren Nexium att börja säljas i USA.

Lanseringen kommer nu att ske under mars månad meddelar Astra Zeneca. Försäljningspriset i USA kommer att ligga något under det för Prilosec, men något över sina konkurrenters priser.

Läkemedelsbolagen tog täten i den tidiga handeln på Stockholmsbörsen och för den andra jätten, Pharmacia, innebar den första timmen en nedgång på 1,50 till 498 kronor. Branschindex steg ändå 3,2 procent.

Förra årets börsvinnare blev Biacore med en uppgång på flera hundra procent. På onsdagen levererade bolaget sin helårsrapport och vinsten uppgick till knappt 90 Mkr. I år väntas försäljningen öka med 20 procent och dubbelt så mycket pengar ska i år läggas på utvecklingen av SPR array-chipet, som när det är färdigt ska användas för att utforska proteiner och deras funktion. Aktien reagerade negativt och tappade 7 kronor till 360.

Ericsson och Nokia slutade den amerikanska handeln i princip oförändrade jämfört med slutkurserna i Stockholm. Onsdagen inleddes också försiktigt och Ericsson noterades oförändrat på 87 kronor medan Nokia steg 2,50 till 254 kronor. Telia backade 1 krona till 57.

Antenntillverkaren Allgon har varslat 100 anställda om uppsägning vid sin anläggning i Åkersberga. Det är affärsområdet Mobile Communications som tvingas till den åtgärden efter mobiltelefontillverkarnas neddragna tillverkningsplaner och prognoser. Allgon steg 50 öre till 76 kronor efter beskedet.

Internetkonsulten Cyber Com fick godkänt för sin bokslutsrapport som presenterades före börsöppningen. Efter ett svagt tredje kvartal har verksamheten återhämtat sig igen under slutet av det förra året och lönsamheten har förbättrats för de båda verksamhetsområdena. Aktien steg 3 procent till 93 kronor.

Bank och försäkring blev öppningshandelns förlorare med en nedgång på 1,3 procent för branschindex. Skandia fortsatte nedåt med 2,50 till 116 kronor och även SEB tappade 1,50 till 106 kronor. Nordea, som lämnar sin bokslutsrapport senare idag, backade 1 krona till 70.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.