Börsen: Telekomraset fortsätter
De amerikanska börserna avslutade onsdagskvällens handel i en positiv riktning även om Nasdaq Composite index slutade 0,7 procent lägre. Dow Jones index han däremot upp på plus 0,4 procent. Telekomaktierna tyngdes av en neddragen prognos för mobiltelefonförsäljningen i världen i år från Merrill Lynch. Microsoft bidrog däremot till lite optimism när bolaget bekräftade att utvecklingen hittills under det brutna räkenskapsåret följer prognoserna och aktien steg 3 procent.
Återstår att se vad Intel har att säga om sin verksamhet när de håller en analytikerkonferens efter börsernas stängning ikväll. Enligt Bloomberg News räknar analytikerna med att bolaget pekar på en försäljning i den nedre delen av sin tidigare prognos för kvartalet.
Den tidiga handeln i Stockholm på torsdagen blev lite avvaktande efter de kraftiga nedgångarna på tisdag och onsdag. Telekomaktierna hamnade dock snart under press igen Ericsson hade efter en timme handlats ned 1,20 till 40,70 medan Nokia fallit 3,50 till 143,50. Ericsson har dragit ned i Tyskland med 300 personer som en del i det pågående besparingsprogrammet, rapporterar Die Welt.
Efter de senaste dagarnas ras inom IT och telekom har verkstadsaktierna blivit allt mer populära. Atlas Copco inledde torsdagen 4,50 högre på 228 kronor och Sandvik ökade 3,50 till 230,50. SKF gick inte lika starkt men steg ändå 50 öre till 177 kronor.
Knowit presenterade sitt resultat för de första tre månaderna i bolagets brutna räkenskapsår. Förlusten blev drygt 30 Mkr och bolaget räknar med att marknaden kommer att vara fortsatt svag under resten av året. Debiteringsgraden i bolaget har varit drygt 70 procent och det är främst i Stockholm som man haft svårt med beläggningen. Där ska också 30 personer sluta under hösten. Aktien föll 7 procent till 7,05.
IT-branschens index noterades samtidigt 1,2 procent lägre och på förlorarlistan fanns Adcore som backade 14 procent. Frontec tappade 15 procent och Effnet 6 procent.
Enligt Dagens Industri innehåller inte EU-kommissionens krav på Föreningssparbanken och SEB några punkter som ska behöva äventyra en fusion mellan bankerna. De områden som kommissionen haft synpunkter på lär vara fondsparande, bankkort och betaltjänster där de båda tillsammans får en dominerande ställning.
SEB gick upp 1 krona till 87,50 medan Föreningssparbanken steg 50 öre till 117,50. Skandia var fortsatt under hårt säljtryck och Deutsche Bank var återigen stora nettosäljare i aktien som tappade 2,50 till 63,50.
Lundin Petroleum inledde sin börskarriär på torsdagen. Bolaget är resultatet av oljejätten Talismans bud på gamla Lundin Oil tidigare i år och innehåller huvudsakligen licensandelar till oljefält i Sudan. Aktien backade 45 öre till 5,30 i den tidiga handeln.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.