Börsen: Telekom i förarsätet

Tisdagens börs var uppåtriktad med telekomföretagen i förarsätet. Ericsson var återigen vinnare. Europolitan och WM-data var andra heta papper. Stockholmsbörsens SAX-index steg med 0,4 procent.

Tisdagens makrosignaler från USA var mörka. Inköpschefsindexet för amerikanska mellanvästern sjönk till 38,0 i juli från oreviderade 44,4 månaden innan. Det var klart sämre än de 43,5 analytikerna hade räknat med enligt Bloomberg News genomsnittsprognos. Det hindrade inte att såväl New York-börsen som Nasdaq från att klättra med 1,1 respektive 0,7 procent.

Ericsson hade återigen en bra börsdag. På konkurrenten Motorolas analytikerträff sade bolagets koncernchef Bob Growney att marknadsläget för telekom generellt blir bättre 2002 än 2001 men att det fortfarande är svårt att tyda marknadens utveckling. De tidigare lämnade estimaten för tredje kvartalet lämnades oförändrade. Ericssonaktien steg med 3 procent till 57 kronor. Även Nokia steg och klättrade 2 procent till 233 kronor.

Placerarna har fått upp ögonen för teleoperatören Europolitan som steg med 5 procent 64,50 kronor. Tele 2 var också en populär aktie och ökade med 3 procent till 345 kronor. Telia däremot befanns sig i stiltje och stod still på 53,50 kronor.

Flygbolaget SAS har varit i hetluften på många sätt och vis de senaste dagarna. Den här veckan räknar flygbolaget räknar enligt Dagens Näringsliv med att konkurrensmyndigheterna ska godkänna förvärvet av Braathens. Det säger bolagets vice VD, Gunnar Reitan.

På tisdagen tillbakavisade SAS även mediauppgifterna att företagskunder planerar att stämma flygbolaget för dess olagliga kartell på sträckan Stockholm-Köpenhamn. Enligt SAS har ingen företagskund hört av sig till bolaget. Dessutom går det inte att bevisa att priset är högre än på andra sträckor med motsvarande flygtid säger SAS. Aktien backade med 1 procent till 104 kronor. IT-aktierna steg med knappa procenten. Konsultjätten WM-data hörde till vinnarna och klättrade med 3 procent till 26,40 kronor. Förtroendet för Adcore-aktien rasade däremot. Enligt ledningen har man misslyckats med försäljningen av hela utlandsverksamheten till ett bolag ägt av norrmannen Svein Stavelin. Adcore försöker nu dela upp utlandsverksamheten i mindre aptitligare bitar och sälja till fler köpare. Svein Stavelin köper fortfarande rörelserna i Danmark och Norge. Den övriga danska verksamheten i bolaget Implement och det schweiziska dotterbolaget har sålts till de lokala ledningarna. De övriga verksamheter som inte går att sälja till de lokala cheferna kommer att avvecklas. Alla försäljningar kräver ett ja från Adcores extra bolagsstämma som kommer att ske i mitten av augusti. Aktien handlades ned med 5 procent till 1,55 kronor.

Konkurrenten Cell Networks har desto bättre förtroende på marknaden. När bolaget på tisdagen meddelade att de sålt sin franska verksamhet med en reaförlust på 85 Mkr steg aktien med 13 procent till 2,70 kronor. Andra IT-aktier som rosade marknaden var Micronic, Protect Data, Enea, Framfab och Boss.

Cheferna på e-utbildsföretaget M2S fortsättar att köpa aktier i det egna bolaget. Förra veckan var det vice VD Caroline Rubio, en av bolagets vice VD:ar som shoppade aktier. På tisdagen hade turen kommit till Stephane Blandeaur, affärsutvecklingschef på M2S. Per 30 juli hade hon köpt 4 800 B-aktier i bolaget. Aktien tillhörde dagens vinnare och steg med 16 procent till 5,60 kronor.

Massapriset, den populäraste konjunkturindikatorn och råvaran i pappersindustrin, fortsätter att falla. På tisdagen noterades PIX, massaprisindexet som sammanställs av finländska Foex, till 469,23 dollar per ton. Förra veckans notering var 477,27 dollar per ton. Skogsaktierna påverkade inte nämnvärt.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.