Börsen: Skogen vinnare i sommartunn handel

I den tunna börshandeln på måndagen pressades läkemedelsaktierna av Mercks vinstvarning. Pharmacia backade 5 procent. Dagens favoritbransch var skogen där Stora Enso steg med 5 procent. SAX-index rörde sig bara måttligt och steg med 0,3 procent.

Läkemedelsbolagen backade efter kursfall i USA på fredagen. Det som utlöste nedgången var Mercks vinstvarning. Bolaget meddelande att försäljningen av Vioxx, som konkurrerar med Pharmacias preparat Celebrex för behandling av ledbesvär och reumatism, utvecklas svagare än förväntat. Celebrex är Pharmacias enda riktiga storsäljare och står för mer än 20 procent av bolagets läkemedelsförsäljning. Pharmacia-aktien backade 5 procent till 518 kronor. Även Astra Zeneca drogs med i fallet för läkemedelsaktierna och noterades till 513 kronor. Det var 1 procent ned jämfört med stängningen i torsdags.

Skogsbolagen var i ropet efter att tidigare ha pressats tillbaka under juni. Mest steg Stora Enso som klättrade 5 procent till 117,50 kronor. SCA och Holmen steg med 3 procent vardera och Assidomän och Rottneros med 2 procent.

Verkstadsbolagen Atlas Copco, Autoliv och SKF var andra konjunkturkänsliga papper som placerarna tog till nåders. Autoliv klättrade 7 procent till 180 kronor. Atlas Copco mäktade med en uppgång på 3 procent. Likaså SKF.

Internetkonsulten Framfab meddelade idag att bolagets föredrädesemission på 150 Mkr fulltecknats. Det applåderades av aktiemarknaden som hissade upp aktien med 6 procent till 1,18 kronor. Branschkollegan Icon tillhörde också de populärare aktierna och klättrade med 4 procent till 4,90 kronor. Bland övriga IT-aktier som steg fanns affärssystemföretaget IFS. Aktien klättrade 8 procent till 32,20 kronor sedan Nordiska Fondkommission varit aktivast på köpsidan.

IT-index föll med 0,4 procent. Till dem som föll mest tillhörde IT-konsulten Modul1. Aktien droppade 8 procent till 12,90 kronor. Pop-aktien C Tech backade 7 procent till 39,90 kronor. En aktie som fallit riktigt hårt är telekomkonsulten Teleca. Sedan första noteringsdagen 12 juni har värdet nästan halverats. Aktien föll även på måndagen och noterades till 54 kronor, 9 procent ned.

Ericsson tog ytterligare en 3G-order på måndagen. Det är 3G-operatören Hi3G som valt den svenska telekomutrustningsleverantören till sin del av UMTS-nätet de bygger tillsammans med Europolitan och möjligen Orange. Telia och Tele 2 har sedan tidigare valt Ericsson till sitt nät. Ericssonaktien steg med 1 procent till 54 kronor. Lika mycket steg Nokia och noterades till 239 kronor. Telia-aktien var oförändrad på 50,50 kronor.

OM slog nytt årslägsta då kursen för börs- och IT-företaget föll med 3 procent. Det nya bottenrekordet lyder på 129 kronor. Föll gjorde också kontorsvarujätten Esselte. Det sedan 7:e AP-fonden av etiska skäl inte sagt sig vilja ta i aktien. Orsaken är att Esselte utför graviditetstest på arbetssökande i Mexico. Inför klädkedjan Lindex rapport på torsdag har förväntningarna successivt skruvats ned. På knappt en månad har aktien sjunkit med 17 procent. På måndagen backade aktien 5 procent till 116,50 kronor. Föll gjorde också Elekta som trissades upp inför förra veckans rapport men sedan sjunkit tillbaka. Aktien kostade 62,50 kronor och var ned 10 procent.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.