Börsen. Positiva tongångar
Nasdaqbörsen återhämtade sig efter gårdens hårda fall och hade klockan 18.00 stigit med 1,5 procent. Ericsson föll ungefär lika mycket och backade 1 procent till 68,50 kronor. Nokia steg däremot med 2 procent till 107,50 kronor.
Annars var affärer respektive affärer som hotar att spricka dagens tema. Telia meddelade att de säger nej till det italienska katalogbolag Seats aktiebud på Telias katalogdotter Eniro. Det omöjliggör ett uppköp och togs emot med sänkt kurs i Eniro som föll med 6 procent till 107,50 kronor.
En annan affär som ser ut att brista är Ratos och bolagsledningens bud på ventilations- och plåtbockningsföretaget Lindab. Sju institutioner med sammanlagt 23 procent av kapitalet har gaddat ihop sig och säger nej till budet som de anser är för lågt. De invänder även mot att skillnaden i bud mellan A- och B-aktier är för stor. Lindabaktien påverkades inte och aktiemarknaden hade tydligen räknat med institutionernas reaktion. En aktie kostade 137 kronor. En krona lägre än Ratos bud. Ratosaktien var oförändrad. Under torsdagen kom fler bud. Det är Platzers huvudägare Ernströmgruppen som har beslutat sig för att inte acceptera Tornets bud på bolaget. Istället lägger Ernströmgruppen ett eget kontantbud på resterande aktier i Platzer. Budet är på 16 kronor per aktie. När det blev känt steg Platzeraktien 15 procent på börsen och kostade 15,40 kronor.
Fjällräven har också beslutat att plocka in detaljhandelskedjan Friluftsbolaget och har lagt ett bud som värderar hela Friluftsbolaget till 89 Mkr i aktier eller 82 Mkr vid kontant betalning. Fjällräven var oförändrad medan Friluftsbolaget steg med 6 procent.
Näringsutskottet sade som väntat ja till att ge regeringen ett carte blanche att minska statens ägande i Telia till under 50 procent. Telia var på tapeten i fler avseenden. Enligt ett beslut från Länsrätten får Telia behålla sin avgift för samtrafik på 1,18 kronor per minut tills vidare. Det var i tisdags som PTS krävde att Telia skulle sänka till 0,98 öre per minut. Investerarna fäste inte någon större vikt vid någotdera och justerade ned aktien med måttliga 1 procent till 57 kronor.
Föreningssparbanken och SEB presenterade idag sin fusionsplan. Den betyder att Föreningssparbanken kommer att vara det tongivande varumärket för kontoren. Aktiemarknaden jäspade och båda aktierna handlades till samma nivåer som igår det vill säga 122 kronor för en aktie i Föreningssparbanken och 100 kronor för SEB.
IT-konsulterna var satta under press. WM-data handlades ned med 3 procent till 40,90 kronor. Även Tietoenator föll och var ned 2 procent och kostade 292 kronor. Den högt värderade telekomkonsulten Hiq backade med 7 procent. Backade gjorde även program- och konsultföretaget Enea som var ned 4 procent till 11,30 kronor. Men det fanns också IT-aktier som steg. E-utbildningsföretaget M2S klättrade 4 procent och internetkonsulten Cell Network lika mycket.
Rekordnotering för den amerikanska dollarn gentemot kronan sporrade köplusten i börsens mer cykliska aktier vars varor prissätts i den amerikanska valutan. Skogsaktierna ledde uppgången bland de stora aktierna. De flesta köpen i Stora Enso och SCA mäklades genom Alfred Berg. Stora Enso steg med 3 procent till 123,50 kronor och SCA ökade 2 procent till 235,50 kronor. Holmen hörde till aktierna som handlades upp och noterades till 217 kronor eller 2 procent upp.
Även andra cykliska aktier fick förnyat förtroende. SSAB steg med 2 procent till 98 kronor. Kullagertillverkaren SKF klättrade 2 procent till 181 kronor.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.