BÖRSEN: På rätt kurs

Börsernas höga p/e-tal är här för att stanna. Men för mångatillväxtbolag är värderingen kritisk.

Säljer mäklarfirmornas analytiker just nu ovanligt bra ? Ellerberor börsuppgången på att fondförvaltare köper aktier utanurskiljning? I oktober steg Ericssonaktien med 33 procent. Nokia liggerinte långt efter. Och värdet på hela Stockholmsbörsen, mätt medGeneralindex, ökade med åtta procent. Men inte bara Norden njötkursuppgångar, också börserna i USA och Tyskland steg rejältunder oktober.De sedvanliga orosmomenten på börsen, oktober-frossan och hotenom högre ränta, glömdes bort mycket fort. Och nu värderasbörserna högre än någonsin, dettagäller såväl den svenska som internationellt. USA-börsenvärderas idag till nästan p/e 30 (börsbolagens samlade vinster iförhållande till börsvärdet). Vid den förra kraftigahögkonjunkturen i slutet 1980-talet nådde den aldrig högre änp/e-tal på runt 20. Fondförvaltare och analytiker har därförhaft anledning att fråga sig både en och två gånger om intebörsens värdering är lite väl ansträngd. Verkar intesannolikheten ganska stor för att mäklarfirmornas analyscheferär alltför välvilligt inställda till både vinster ochriskpremier när de sätter köprekommendationer på aktier?

Mera tillväxt

Att mäta börsvärdering över tiden med p/e-tal har nu sina klarabrister. Det stora problemet är att börserna har genomgåttdramatiska sektorförändringar de senaste tio åren. De s.k.tillväxtbolagen är nu långt fler och viktigare än tidigare. Isynnerhet har bolag inom IT och annan teknik dykt upp, men ävenläkemedel- och servicebolagen har vuxit till sig.Tillväxtbolagen ger både snabbare vinsttillväxt och högreavkastning på insatt kapital än resten av börsen. Därför ska deockså värderas med högre p/e. Och trenden fortsätter, vilkettalar för fortsatt höga p/e-tal på börserna. Framför allt gällerdetta Europabörserna, som i stort sett saknar IT-teknikbolagidag. Också vård och service, två andra typiska tillväxtområden,spås växa.Men därmed inte sagt att tillväxtaktierna är korrekt värderade.Den ovan nämnda sektorförskjutningen förklarar nämligen bara endel av p/e-uppgången på börserna. Resten beror på atttillväxtaktierna har värderats upp kraftigt de senaste åren. Ettbra exempel är Nokia, som för tre år sedan värderades till p/e20 och idag handlas till 50 gånger årets vinst.Trots att börserna idag värderas högre än tidigare så handlardet alltså inte om att aktier inom mer mogna och traditionellabranscher har blivit dyra. Tvärtom verkar dessa ha litenfallhöjd. Men värderingen av tillväxtbolagen stämmer tilleftertanke, eftersom riskpremien för många av dessa bolag harfallit.

Rekordpremie

Amerikanska investmentbanken Goldman Sachs är i grunden positivtill börsen. Men den pekar just på problemet att den premie somaktiemarknaden betalar för tillväxt och IT är större ännågonsin. För att de nya, högre kurserna på tillväxtbolagen skamotiveras måste aktiemarknaden ständigt justera uppvinsttillväxten.Dessutom, konstaterar Goldman Sachs, tror analytikerna idag påen längre uthållighet i tillväxtbolagens goda vinster.Resonemanget är i sig en liten varningsklocka. Och det är svårtatt argumentera för att tillväxtbolag har lägre risk än restenav börsen. Även om Goldman Sachs försvarar tillväxtbolagen -historien visar att dessa ofta överträffat marknadensförväntningar – så lär tillväxtaktier få svårt att fortsättastiga på börsen.

Tillväxtrisken

Dessutom är tillväxtbolagen förknippade med ytterligare en risksom inte resten av börsen tyngs av. På kort tid kan det nämligenvisa sig att dessa bolag inte längre är verksamma inom entillväxtbransch, utan på en fullt mogen och normal industri.Skiftet sker ofta snabbare än aktiemarknaden tror. Så var falletför några år sedan med datortillverkarna. Det är inte heltotroligt att mobiltelefontillverkarna går samma öde till mötes.

BILDTEXT: Oktober-frossan och hoten om högre ränta glömdes bort mycketfort.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från SciBase