Börsen: Oro för vinstvarningar pressar kurserna

En svag inledning av den amerikanska handeln bidrog till att sänka Stockholmsbörsen under eftermiddagen. Samtliga branscher backade och tungviktare som Astra Zeneca och Ericsson bidrog till att SAX-index noterades 1,1 procent lägre.

I USA inledde börserna veckan nedåt bland annat på grund av oro för den fortsatta strömmen av vinstvarningar för det andra kvartalet. Även om marknaden hittills till stor del skakat av sig de dåliga nyheterna kommer stormen snart att nå sin kulmen. Takten i vinstvarningarna inför det andra kvartalet har hittills överstigit det rekordartat stora antalet som blev facit för det första kvartalet.

Nasdaq Composite index backade 1,6 procent medan Dow Jones index föll 0,2 procent. Bland de mest omsatta aktierna på Nasdaq tappade Cisco och Intel några procent vardera medan Juniper föll 6 procent.

I Stockholm fördjupades nedgången när de amerikanska börserna inledde dagen i negativ riktning. De flesta branschindex noterades lägre och IT, banker och telekom tillhörde de sämsta branscherna.

Ericsson föll 1,50 till 61 kronor medan Nokia tappade 8 kronor till 318,50. Telia föll 1 krona till 52,50 trots att bolaget drog in knappt 4 miljarder kronor för sin andel i irländska Eircom. Styrelsen för Eircom accepterade på måndagen ett bud från Valentia Telecommunications. Ryktena om nära förestående affärer på den nordiska telemarknaden fick också nytt bränsle under dagen då finska Soneras VD Kaj-Erik Relander meddelade sin avgång.

Bankerna tappade mark på bred front. Handelsbankens VD Lars O Grönstedt sade vid en analytikerlunch att han fortfarande inte ser några tecken på ökade kreditförluster till följd av en sämre konjunktur. Trots det handlades aktien ned 1,50 till 148,50. Samtliga andra banker föll och branschindex noterades 1,6 procent lägre.

Läkemedelsbolagen fick en något mer blandad utveckling. Pharmacia klarade sig bäst och noterades på eftermiddagen oförändrat på 542 kronor. Bolaget meddelade på måndagen att det har träffat avtal med investerare som är villiga att skjuta till drygt 1 miljard kronor vid avknoppningen av Biovitrum. Pharmacia behåller själva en tredjedel av bolaget. Astra Zeneca backade samtidigt 5 kronor till 533.

Artimplant tillhörde däremot vinnarna under dagen sedan bolaget fått klartecken för försäljning av sin första produkt i Europa. Produkten i fråga är ett korsbandsimplantat och försäljningen väntas komma igång till hösten. Aktien steg 6 procent.

Steg gjorde även Opcon och Duroc. För Opcon var den utlösande faktorn en order på luftsystem från General Motors bränslecellsprojekt. Duroc fick se sin aktie stiga efter att bolagets VD Lennart Olofsson till Nyhetsbyrån Direkt spått vinster på 50 Mkr nästa år och 80 Mkr 2003. Opcon steg 6 procent och Duroc 4 procent.

Uppgångar var det däremot ont om bland IT-bolagen. Branschindex noterades 2,2 procent lägre och på förlorarlistan återfanns bland andra Effnet, Net Insight och C Technologies.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.