Börsen: Nedåt för telekom
Telekomfrossan slog ut i full blom på Stockholmsbörsen sedan brittiska telekombolaget Marconi, med verksamheter inom utbyggnad av bredbands- och mobiltelefoninät, sent igår onsdag släppte en vinstvarning av chockkaraktär. När aktien började handlas på torsdagen föll aktien med drygt 50 procent.
Trots att placerarna diskonterat en stor del av Marconis vinstvarning redan under onsdagen, då Marconi-aktien börsstoppades, satte magnituden i varningen ordenligt ytterligare tryck på telekomaktierna. Ericsson föll med 4 procent till 55 kronor. Nokia, som tidigare gjort en Marconi och vinstvarnat tappade 3 procent och kunde köpas för 227 kronor. Marconi skyller på att marknaden för telekomprodukter, framför allt i Europa, har förvärrats de senaste månaderna. Under bolagets andra kvartal, som slutar sista september, väntas bolagets försäljning minska med 15 procent. För helåret, bokslut i mars 2002, gör ledningen bedömningen att resultatet kommer att halveras.
Teleoperatörsaktierna backade rejält till en början men återhämtade sig. Telia bekräftade på torsdagen att den sålt halva sitt innehav i katalogföretaget Eniro för 4 miljarder kronor. Teila-aktien var oförändrad på 53 kronor samtidigt som Eniro steg med 2 till 107 kronor. Europolitan backade 3 procent till 64 kronor och Tele 2 droppade med 1 procent och kostade 348 kronor. En annan bransch som har det kärvt är flygbolagen. I Europa har lönsamheten pressats av höga bränslekostnader samtidigt som mul- och klövsjukan minskat resandet. På onsdagen var det holländska flygbolaget KLMs tur att vinstvarna. Tidigare har tyska Lufthansa tvingats flagga för lägre vinst. SAS som från och med 5 juli handlas som en enda aktie har tidigare inte kommunicerat någon ny prognos men har inte heller velat stå fast vid sin gamla. SAS-aktien var oförändrad och kostade 110 kronor.
IT-aktierna klarade sig bättre än telekommunikationspappren i den inledande handeln. Stockholmsbörsens IT-index backade med 1,7 procent efter gårdagens kraftiga ras på 5 procent.
IT-konsulten WM-data meddelade på torsdagen att de säljer ut drygt halva sitt ägande i Atea, bolagets återförsäljare av hårdvara. Det är 3i och Ateas ledning som köper aktierna. Affären fick ett ljumt mottagande och WM-data föll med 1 procent till 29,30 kronor.
IT-integratören Dimensions vinstvarning från i tisdags har smittat av sig på konkurrenten Proact. Aktien backade med 4 procent till 75 kronor. Andra IT-aktier som fick stryk var Alfaskop ned 5 procent, Resco ned 10 procent och Axis ned 7 procent. Privatresebyrån Ticket fick en köprekommendation av Finanstidningen som tycker att bolagets kärnverksamhet är stark. Samtidigt har bolaget städat ut internetfiaskot Dreamticket.com och har fått kontroll över förlusterna i den norska verksamheten. Aktien bör på sikt få en värdering på 20-30 kronor tycker tidningen. Aktien kostade på torsdagen 13,50 kronor, en uppgång med 5 procent.
Skogsaktierna haussas i en branschgenomgång som Morgan Stanley genomfört. Investmentbanken konstaterat att juli månad historiskt har varit en lukrativ månad att köpa skogsaktier i och att signalerna om att den amerikanska konjunkturen kan ha nått en botten. Efter nedgången i juni har aktierna även fått en aptitlig värdering skriver Morgan Stanleys analytiker. De svenska skogsaktierna var kalla på torsdagen och var i stort oförändrade.
Den europeiska centralbanken, ECB, beslutar på torsdagen om den ska stå fast vid sin styrränta. Det var vid förra räntemötet i maj som ECB överraskande sänkte med en kvarts procentenhet och med sitt agerande spred stor osäkerhet på ränte- och valutamarknaderna.
Även Riksbankens direktion håller möte. Åtta av 15 analytiker i nyhetsbyrån Direkts enkät tror att direktionen lämnar räntan oförändrad på 4 procent. Sju analytiker tror däremot att direktionen följer upp Urban Bäckströms varning och höjer styrräntan med en kvarts procentenhet till 4,25 procent.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.