Börsen närmar sig bottenrekord

Det går knackigt på Stockholmsbörsen idag som snart är nere på årslägsta.

Stockholmsbörsen handlades ned på torsdagen i likhet med de ledande europeiska börserna. Global finansoro fortsatte att pressa banksektorn medan skogs- och oljebolag handlades upp.

Klockan 13.30 var OMXS30 1,6 procent lägre till noteringen 826,9. Omsättningen uppgick till 7,9 miljarder kronor. Därmed var i stort sett hela den uppgång borta som kom i början av veckan efter räddningsaktionen för de krisdrabbade amerikanska bolåneinstituten Fannie Mae och Freddie Mac. Sedan bottennoteringen den 11 juli är uppgången för OMXS30 nu endast 2 procent.

– I våras tolkade man övertagandet av Bear Stearns som att det är fantastiskt bra att amerikanska myndigheter gör vad som krävs för att få ordning på saker och ting. Nu verkar man tolka det senaste som att det är beklagligt att man måste göra sådana här aktioner mer än ett och halvt år efter att kreditkrisen bröt ut. Det tyder även på att det är en djupare och allvarligare kris än vad man befarade i våras, säger Niklas Wellfelt, aktiestrateg på Kaupthing Bank, till Nyhetsbyrån Direkt.

Niklas Wellfelt pekar även på att man gradvis börjar se de realekonomiska effekterna av kreditmarknadsoron och att det tillsammans med osäkerhet kring kreditkrisens omfattning överväger positiva faktorer som ett lägre oljepris, en starkare dollar och låga värderingar.

– Tidigare var den realekonomiska oron knuten till USA men nu ser man istället tydliga tecken på att övriga världen och framför allt Europa drabbas ännu hårdare. Stor konjunkturell oro gör i förlängningen att det finns en stor misstro mot de vinstestimat som ligger i marknaden. Allt annat lika är en starkare dollar och lägre oljepris bra nyheter för börsen men än så länge är det graden och djupet av kreditkrisen och den konjunkturella osäkerheten som dominerar, säger Niklas Wellfelt.

Den svenska banksektorn kom under förnyad press i likhet med den utveckling som varit för sektorn globalt det senaste dygnet på fortsatt oro för kreditkrisens effekter och hur tillståndet är för Lehman Brothers. Nordea backade 2,8 procent till 85 kronor, SEB A sjönk 2,4 procent till 114 kronor och Swedbank A var 2,6 procent lägre till 111:50 kronor.

Citigroup skrev i ett marknadsbrev på torsdagen att SEB sannolikt kommer att rapportera förluster i Estland och Lettland under de kommande två åren. Även Swedbanks vinster i Baltikum kommer att krympa då kreditförlusterna ökar, tror Citigroup. Rekommendationen behåll upprepas för båda aktierna, medan riktkursen sänks till 110 kronor för SEB, från 115, och till 110 kronor, från 120, för Swedbank.

Astrazeneca backade med 3,2 procent till 304:50 kronor efter att Goldman Sachs sänkt sin rekommendation till sälj från tidigare neutral. Investmentbanken har samtidigt sänkt riktkursen till 298 kronor från 319 kronor.

– Vi ser inte att nuvarande nivåer är motiverade i kortsiktiga fundamentala termer och vi tror att Astrazeneca kommer att utvecklas sämre än sina konkurrenter om aktiemarknaden återhämtar sig och investerare börjar värdera de långsiktiga utmaningar som möter bolaget, skriver Goldman Sachs i analysen.

Flera av de skogsrelaterade aktierna, som steg kraftigt på onsdagen i spåren av produktionsneddragningar och omstruktureringar från Stora Enso och UPM, fortsatte upp. Stora Enso R klättrade 4,3 procent till 79 kronor och har därmed stigit 52 procent sedan bottennoteringen i mitten på juli.

Rottneros som är ett av de mer dollarkänsliga bolagen fick stöd av en fortsatt dollarförstärkning och lyfte 4,2 procent till 2:75 kronor. Den aktien har gått ännu bättre sedan lågpunkten i mitten juli och har fördubblats.

På valutamarknaden har dollarn fortsatt att stärkas mot både euron och kronan. En dollar kostar nu 6:82 kronor, vilket innebär en uppgång på 17 procent jämfört med lägstanoteringen i april.

Flera av oljebolagen, som handlats ned rejält den senaste tiden efter att oljepriset fallit med över 30 procent sedan toppen under sommaren, återhämtade sig. Detta trots att oljepriset åter vänt ned under dagen och råolja med leverans i oktober handlas kring 102 dollar per fat på Nymex. Lundin Petroleum avancerade 0,5 procent till 51:75 kronor och Tanganyike Oil ökade 3,9 procent till 121:50 kronor.

Morphic B lyfte 9,6 procent till 9:10 kronor efter att Morphic Impacts testcenter i Tokyo erhållit en order på ytterligare tre test- och verifieringsplattformar från en av världens fem största fordonstillverkare.

nullnullnullnull

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från ABG Sundal Collier
Annons från Mangold