Börsen lyfter

De tvära kasten fortsätter på Stockholmsbörsen. Nu på torsdagen har handeln inletts med breda uppgångar när lyft i USA och Asien ger stöd till kurserna.

SIX Generalindex var klockan 10.16
upp 2,3 procent till 477 och OMXS30-index ökade 2,4 procent till 1.494. Omsättningen var 4,2 miljarder kronor på Stockholmsbörsen och 5,1 miljarder inklusive de alternativa handelsplatserna Bats, Chi-X och Turquoise.

Stockholmsbörsen tappade mark i
slutet av gårdagens handel i linje med sena nedgångar på de ledande Europabörserna och OMXS30 stängde 1,7 procent lägre.

New York-börserna tog i stället
rejält med fart i den sena handeln. Efter sex dagar av nedgångar avslutades onsdagens volatila session på Wall Street med rejäla kursrusningar och det breda S&P 500-indexet stängde hela 3,9 procent högre. I Asien sågs breda uppgångar över hela linjen och Kinabörserna rusade högre efter sex minusdagar i rad.

H&M rör sig 1,3 procent högre
efter gårdagens klara kurstapp och indextunga Nordea klättrar 3,4 procent.

Handelsbanken syns 3,2 procent
högre efter att Exane BNP Paribas höjt rekommendationen till neutral, från tidigare underperform. SEB som rekommendationen sänkt till neutral från tidigare outperform av samma analytikerhus noteras 1,9 procent högre.

SKF ökar 5,0 procent efter en
köprekommendation från UBS.

Swedbank har träffat Bolidens
ledning och fått ett stabilt intryck. Rekommendationen köp och riktkursen 205 kronor upprepas. Aktien syns 4,3 procent högre på 136,50 kronor.

UBS har justerat ner riktkursen
för Coor till 42 kronor, från tidigare 45 kronor, på tolv månaders sikt. Rekommendationen är köp.

Nordea fonder har också ökat innehavet i Coor och aktien rör sig 3,8 procent högre.

Kopparbergs bryggeri lyfte
resultatet före skatt till 81 miljoner kronor från 48 i det andra kvartalet. Resultatförbättringen berodde enligt bolaget i huvudsak på “en bättre produktmix” samt “en gynnsammare valutasituation”. Aktien rusar upp med 12 procent.

Starbreeze redovisade i stället
ett sjunkande resultat efter finansnetto: 11 miljoner kronor för det fjärde kvartalet i det brutna räkenskapsåret från 23 miljoner kronor samma kvartal föregående år. Nettoomsättningen steg däremot till 72 från 51 miljoner kronor. +2,0 procent är börsens dom än så länge för aktien.

Sensortillverkaren Sensys redovisar
ett resultat före skatt på 17 miljoner kronor (6,7) för det andra kvartalet. Bildskärmsbolaget Multiq rapporterar i samma kvartal ett resultat före skatt på -1,3 miljoner kronor (3,1). Sensys ökar med 6,7 procent samtidigt som Multiq backar 8,3 procent.

It-säkerhetsbolaget Clavister
redovisade växande förluster och oförändrad omsättning och noteras 0,3 procent lägre.

Senare under dagen rapporterar
bland annat Systemair.

Finansinstitutens utlåning till de
svenska hushållen steg med 7,1 procent i juli jämfört med ett år tidigare. Enligt SIX News analytikerenkät förväntades en ökning på 6,9 procent.

Bland eftermiddagens amerikanska
statistik lämnas bland annat en revidering av BNP-siffran för andra kvartalet.

Index                     

Senast 

I dag %  

I år %

SIX Generalindex             

477    

+2,3    

+4,6

OMX Stockholm 30           

1.494    

+2,4    

+2,0

SIX Return index             

892    

+2,3    

+8,0

SIX Sverige cykliskt 15      

411    

+3,4    

+3,1

SIX Sverige defensivt 15     

499    

+1,5   

+10,9

SIX Volatilitetsindex       

25,0   

-11,4   

+60,1

 

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.