Börsen: Lite mer optimistiskt

Stockholmsbörsen hamnade bitvis under ordentlig press på onsdagen. På eftermiddagen hade dock humöret bättrats något bland annat tack vare stigande kurser på Nasdaq-börsen. Generalindex noterades dock fortfarande 2,3 procent lägre.

I USA inleddes onsdagen betydligt mer positivt än tisdagen slutade. Statistik över konsumentprisernas utveckling i februari hamnade högre än väntat vilket bidrog till en darrig inledning. Efter en timmes handel hade Nasdaq Composite index ändå stigit med 2 procent. Bland de mest omsatta aktierna på Nasdaq steg Cisco 2 procent och Oracle 6 procent.

Den positiva inledningen i USA smittade av sig även på Stockholmsbörsen under eftermiddagen. Bitvis under dagen blev dock generalindex ordentligt tillbakapressat av tungviktarna på börsen.

Ericsson var som vanligt mest omsatt och aktien noterades på eftermiddagen 3 kronor lägre på 59,50. Vid den pågående Cebit-mässan i Hannover presenterade bolaget två nya GPRS-telefoner. Ericsson passade också på att dra ned sin prognos över mobiltelefonmarknaden i år till 450-525 miljoner telefoner. Vidare sade bolaget att det räknar med att den amerikanska marknaden för mobilsystem kommer att visa mycket låg, eller noll-, tillväxt i år.

Nokia var som vanligt betydligt mer kaxiga i sina uttalanden och hävdade att målet om 35 procents andel på 3G-system är inom räckhåll. Målet för mobiltelefonerna är en marknadsandel på 40 procent. Även Nokia föll dock under dagen och på eftermiddagen var nedgången 12,50 till 260,50.

Bland övriga telekombolag noterades Telia 50 öre lägre på 58 kronor och Netcom 28 kronor lägre på 301. Europolitan backade 1 krona till 70,50.

Läkemedelsbolagen blev bästa bransch och hade på eftermiddagen återigen klättrat upp på plus. Branschindex noterades 0,4 procent högre och Astra Zeneca hade stigit 2 kronor till 477. Pharmacia gick upp 11,50 till 492 kronor.

Bank och finans hade det inte lika lätt, index sjönk 3,7 procent. SEB meddelade på onsdagen att man drar tillbaka den planerade lanseringen av en e-bank i Storbritannien. Det rådande marknadsläget utpekas som orsak. Aktien föll 4,50 till 101,50. Bland övriga banken tappade Nordea 5 kronor till 61,50 och Föreningssparbanken 5,50 till 124,50.

Mitt i stormen av negativ publicitet kring bolaget hamnade Lundin Oil på vinnarlistan under onsdagen. Aktien steg 7 procent till 18,80. Största nettoköpare under dagen var Enskilda. Sällskap på vinnarlistan fick Lundin av NAN som steg 7 procent till 10,30. Bolaget ska tillsammans med Boliden bygga ut fyndigheten i Storliden.

Verkstadsbolagen fortsatte nedåt även på onsdagen. Atlas Copco, som utlöste ett ras i sektorn på tisdagen genom att vinstvarna för det första kvartalet, backade 4,50 till 172,50. Sandvik sjönk samtidigt 5,50 till 192,50 och SKF 8 kronor till 132. Volvo steg däremot 7,50 till 168,50 trots att konkurrenten inom anläggningsmaskiner, amerikanska Deere, vinstvarnat på grund av en dålig efterfrågan.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.