Börsen: Kolugnt

Helglugnet bredde ut sig över Stockholmsbörsen i den tidiga handeln på fredagen. Rörelserna var överlag små och omsättningen låg. Läkemedelsbolagen tappade mark under morgonen medan telekomjättarna höll sig stilla. SAX-index noterades 0,1 procent lägre efter en knapp timmes handel.

Torsdagens handel i USA slutade med ännu en uppgång för Nasdaq Composite index som slutade 1,7 procent högre. Förhoppningar om att Alan Greenspan skulle säga bra saker i det tal han höll efter börsernas stängning drev på uppgången.

Bjässarna Microsoft och Cisco bidrog till utvecklingen. I sitt tal antydde Fed-chefen att ytterligare räntesänkningar kan komma att behövas för att säkerställa en återhämtning i ekonomin. Inflationen ser han ännu inte som ett hot mot processen.

För de svenskrelaterade aktierna bjöd torsdagens amerikanska handel på en blandad utveckling. Ericsson steg 60 öre medan Nokia backade 4 kronor. Astra Zeneca noterades i stort sett oförändrad medan Pharmacia tappade drygt 6,50.

Med stora delar av finansmarknaden borta på helgledighet blev inledningen av fredagshandeln i Stockholm mycket avvaktande. Omsättningen var inte mycket att skryta med och rörelserna var överlag små bland aktierna.

Framfab meddelade på morgonen att bolagets riktade nyemission om 175 Mkr övertecknades. Den här vändan var det institutioner som fick vara med och nu ska Framfab genomföra ännu en emission om 150 Mkr riktad till de nuvarande aktieägarna. Om inte minst 100 Mkr tecknas i den nya emissionen kommer ingen av dem att genomföras. Framfab åkte berg och dalbana i den tidiga handeln och noterades efter en knapp timme 2 procent lägre på 3,06.

Switchcores storägare Jan Nilsson har köpt aktier igen. Efter att banken tvångssålde delar av hans innehav tidigare har han nu köpt 100 000 aktier i Switchcore. Aktien hade fram till idag stigit med 80 procent under veckan och inledde fredagen 3 procent lägre på 13,90.

Ericsson höll ett analytikermöte i USA på onsdagen där bolaget upprepade sina prognoser om att det andra kvartalet kommer att bli svagt. Det interna målet på Ericsson är att uppnå ett positivt kassaflöde för helåret 2001, sade ekonomichefen Sten Fornell. Merrill Lynch skriver i en analys efter mötet att det lär bli tufft för Ericsson att nå det målet även om det finns många tillgångar att sälja av. Ericsson inledde fredagen 50 öre högre på 73 kronor medan Nokia backade 4,50 till 341 kronor.

Enligt Financial Times har Telia redan hunnit inleda preliminära samtal om en fusion med Tele Danmark. Sedan Telenors samtal med Tele Danmarks huvudägare SBC kollapsade i förra veckan har Telia tryckt på allt hårdare, enligt tidningen. Telia noterades 50 öre högre på 60,50.

Läkemedelsbolagen handlades ned kraftigt i den tidiga handeln på fredagen. Pharmacia sjönk 6 kronor till 510 och Astra Zeneca 7 kronor till 505. Morgan Stanley Dean Witter räknar med att Astra Zeneca kommer att möta konkurrens från Losecgenerika på den amerikanska marknaden i november i år.

Varje kvartal som Losec kan skyddas av patent ger en effekt på cirka 200 miljoner dollar på resultatet före skatt, enligt Morgan Stanleys beräkningar. Om Astra Zeneca skulle kunna flytta fram kopiornas inträde på marknaden till nästa år kommer banken att höja sina prognoser för årets vinst med 9 cent per aktie till 1,81. Det skriver Morgan Stanley Dean Witter i en analys, rapporterar Nyhetsbyrån Direkt.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.