Börsen: Jobline vinnare på lugn börs

Som väntat rådde ingen större aktivitet på Stockholmsbörsen under fredagens handel. Läkemedelsbolagen tappade mark medan Framfab och Jobline toppade vinnarlistan. SAX-index noterades 0,1 procent högre på eftermiddagen.

Även på andra sidan Atlanten breder helglugnet ut sig och fredagens handel väntas bli tunn på Wall Street. Statistik över den amerikanska BNP-utvecklingen för det första kvartalet hamnade ungefär som väntat när den presenterades på eftermiddagen. Analytikerna hade räknat med att den definitiva ökningen skulle vara 1,4 procent och facit blev 1,3. Förhandeln på Nasdaq-börsen indikerade en oregelbunden öppning.

I Stockholm var aktiviteten mycket låg under fredagen. Helgledigheten drog ned omsättningen och på eftermiddagen hade aktier för ynkliga 6,5 miljarder kronor bytt ägare. Rörelserna var också överlag små bland aktierna.

Ericsson höll en analytikerträff i USA på onsdagen där bolaget i stor utsträckning bekräftade bilden från tremånadersrapporten om att även det andra kvartalet blir svagt. På fredagen upprepade både Lehman Brothers och Merrill Lynch sina tidigare rekommendationer och prognoser för Ericsson efter mötet.

Merrill Lynch räknar med att Ericssons kassaflöde kommer att vara ordentligt negativt även i det andra kvartalet och är milt skeptiska till att bolaget ska kunna nå sitt mål om ett positivt kassaflöde för helåret. Ericsson höll sig relativt stilla under fredagen och noterades på eftermiddagen 1 krona högre på 73,50. Nokia hade samtidigt backat 5,50 till 340 kronor.

Enligt Financial Times för nu Telia diskussioner med Tele Danmarks ägare SBC Communications. SBCs tidigare diskussioner med norska Telenor strandade i förra veckan och Telia anses bland analytiker ha en bättre chans att få till stånd en affär. Telia steg 50 öre till 61 kronor.

Framfab tillhörde dagens vinnare i Stockholm efter att bolaget rott hem det första steget i sin pågående emissionsrunda. Den första emissionen om 175 Mkr till institutionella investerare övertecknades till och med och nu återstår de 150 Mkr som nuvarande aktieägare väntas skjuta till. Justerat för de borttagna teckningsrätterna steg Framfab med 45 procent till 3 kronor.

Dagens stora vinnare var dock Jobline som varit handelsstoppade sedan i onsdags. Precis som Ekonomi24 kunde avslöja redan på onsdagen var det amerikanska TMP Worldwide som planerade ett bud på bolaget. TMP bjuder 30,70 kronor per aktie kontant och det innebär en premie på hela 289 procent jämfört med snittkursen de senaste 30 dagarna. När handeln i Jobline släpptes på igen rusade kursen upp 150 procent till 28,70.

Läkemedelsbolagen tappade mark i den tunna handeln på fredagen. Astra Zeneca backade 4 kronor till 507 medan Pharmacia sjönk 8 kronor till 510.

Astra Zeneca bedöms kunna tjäna stora pengar på Losec i USA genom att hålla billiga kopior ute från marknaden via sina patent. Morgan Stanley avvaktar närmare besked om hur patentstriderna faller ut innan helårsprognosen höjs. Lehman Brothers höjde sin riktkurs på Astra Zeneca på fredagen till motsvarande 473 kronor.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.