Börsen: H&M i topp
Den europeiska centralbanken ECB gjorde inget för att ändra på aktiemarknadens bedömning att allt är rätt prissatt. ECB lämnade sin styrränta oförändrad på 4,5 procent. ECB-chefen Wim Duisenberg motiverade icke-handlingen med att inflationen väntas falla under ECBs tak på 2 procent under 2002.
Ett bolag som utmärkte sig var klädkedjan och tillväxtbolaget Hennes & Mauritz vars kurs sicksackat sig nedåt det senaste året. På torsdagen var bolaget vinnare igen efter en rapport där bolaget visade att ledningen fått kontroll på etableringskostnaderna samt ökat försäljningen och vinsten mer än aktiemarknaden hade förväntat sig. Expansionstakten nästa år kommer enligt ledningen att ligga på samma nivå som 2001, men man ville inte precisera om det blir 90 eller 105 butiker. I år är planen att etablera 100 nya butiker.
Trots den starka rapporten går omdömena isär om H&M-aktien. Morgan Stanley och Credit Suisse First Boston behåller sina säljrekommendationer och motiverar det med att bolaget värderas högre än internationella jämförbara bolag. UBS Warburg höjde sin rekommendation till behåll. Det tidigare rådet var minska. Aktiemarknaden visade i alla fall sin uppskattning och höjde aktien med 18 procent till 188 kronor.
Ericsson startade dagen starkt men föll sedan tillbaka något. Samarbetet med Sony rullar på väldigt bra meddelade Ericsson på torsdagen. ”Problem med kulturskillnader, som alla var så oroliga för, har inte märkts av”, sade Ericssons presschef Åse Lindskog till Nyhetsbyrån Direkt.
Hon passade samtidigt på att dementera mediauppgifter att nya produkter under ett gemensamt märke skulle komma redan första kvartalet 2002 utan hänvisade den officiella planen som säger andra halvåret 2002. Aktien steg med 2 procent till 53 kronor. Nokia steg med lika mycket och handlades till 240,50 kronor.
Säljtrycket i Telia var stort. Aktien föll med 4 procent till 50,50 kronor. En annan förlorare var OM. Stockholmsbörsen meddelade idag att börshandeln delas upp i en dagbörs från klockan 9.30 till 17.30 och en frivillig kvällsbörs mellan klockan 17.40 och 22.00.
Tre S-bolag rosade marknaden. Stora Enso klättrade med 7 procent, Swedish Match med 3 procent och Securitas klättrade 2 procent.
Den försäljning av Lundin Oil som ledning tidigare har avviserat materialiserades på torsdagen då kanadensiska Talisman Energy lade ett bud på 36,50 kronor per aktie. Aktien tillhörde dagens vinnare och steg med 5 procent till 38,40. I affären ingår inte oljebolagets tillgångar i Ryssland och Sudan. De två verksamheterna kommer att utgöra nya Lundin Oil och döpas om till Lundin Petroleum. Enligt ledningen behöver bolaget tillföras 400 Mkr.
IT-konsulten och programvaruföretaget Enea återhämtade en del av det kraftiga kursfallet efter bolagets exceptionellt kraftiga vinstvarning i tisdags. Aktien klättrade 18 procent till 6,20 kronor. Telekomkonsulten Hiq hörde också till vinnarna medan AU-System backade 2 procent till 11 kronor.
Bland internetkonsulterna var Framfab och Adcore populära papper och steg med 13 respektive 6 procent. Värre gick det för systemkonsulten Dimension. Aktien föll med 6 procent och har sedan första handelsdagen, 20 februari, på 66,50 kronor förlorat halva sitt börsvärde. IT konsultföretaget Proact startar som tidigare meddelat verksamhet i Norge och aktien steg med 2 procent till 76,50 kronor.
På förlorarlistan huserade även telekomunderleverantören Partner Tech, minus 6 procent och undersökningsföretaget Observer, minus 11 procent.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.